Szybkie i lekkie danie, idealne na obiad w tzw. tygodniu. Kombinacja ulubionego makaronu, kurczaka, suszonych pomidorów, kaparów i ziół, tworzy zaskakująco smaczną potrawę. Nie byłabym też sobą, gdybym nie dodała do sosu śmietanki, jednak osoby dbające o linię mogą ją pominąć, praktycznie bez uszczerbku na smaku. Polecam!
Scroll down for English
Fettuccine z kurczakiem w stylu śródziemnomorskim
(4 porcje)
Składniki:
- 1/3 szklanki suszonych pomidorów z oleju, pokrojonych w paski
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1/2 szklanki śmietanki (18 lub 30 %)
- 2 łyżeczki mąki
- ok. 200 g fettuccine
- 400g piersi kurczaka, pokrojone na kawałki wielkości kęsa
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1/4 łyżeczki płatków chilli, lub mielonego chilli
- garść młodej fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- 1/2 szklanki listków ze świeżej bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj dokładnie bulion, śmietankę, mąkę, sok i skórkę z cytryny. Odstaw.
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, do momentu al dente i odcedź. Zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania.
- Dopraw kurczaka solą i pieprzem, następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię z odrobina oleju. Smaż kurczaka na dużym ogniu około 3 minut z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Następnie wyjmij go z patelni i odstaw.
- Zmniejsz ogień do średniego, wlej do patelni odrobinę oleju i włóż czosnek, chili i fasolę. Smaż ok. 30 sekund, po czym wlej mieszankę z bulionem i śmietanką. Gotuj sos przez chwilę mieszając, tak by zdrapać wszelkie przypalone drobinki z dna patelni. Następnie dodaj suszone pomidory, kapary i kurczaka. Gotuj przez kilka minut, tak by smaki połączyły się a sos delikatnie zgęstniał, po czym włóż makaron, bazylię i ser. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę by sos uzyskał pożądaną konsystencję (w razie potrzeby dolej wody z gotowania makaronu.) Wyłóż danie na talerze, udekoruj bazylią, posyp serem i podawaj.
English version
Mediterranean pasta
(4 servings)
Ingredients:
- 1/3 cup sundried tomatoes in oil, chopped
- 1 cup chicken stock
- 1 tbs lemon juice
- 2 tsp lemon zest
- 1/2 cup double cream
- 2 tsp flour
- 200 g fettuccine
- 400 g boneless, skinless chicken breast, cut into bite size pieces
- salt and pepper
- olive oil, or canola oil
- 3 cloves garlic, minced
- 1/4 tsp red chili flakes
- a handful of green beans, trimmed
- 2 tbs capers
- 1/2 cup fresh basil
- 2 tbs grated parmesan cheese
Preparation:
- To make the sauce, stir the chicken stock, cream, lemon juice, zest and flour together in a bowl. Set aside.
- Cook pasta according to package directions, until al dente. Drain and reserve about ½ cup of the pasta water.
- Season the chicken with salt and pepper. Heat oil in a large sauté pan or skillet over medium high heat. Add the chicken and cook without moving it until it is browned on one side, about 3 minutes. Turn the chicken over and cook on the other side until browned. Remove the chicken and set aside in a bowl.
- Turn the heat down to medium and add the remaining teaspoon oil. Add the garlic, chili flakes and green beans and cook until fragrant, about 30 seconds. Stir the sauce mixture and pour it into the pan. Stir to pick up any browned bits from the bottom of the pan. Add sun dried tomatoes to the pan along with the capers and chicken. Simmer for a few minutes to allow the ingredients to heat up and the flavors to meld. Add the pasta along with the basil and cheese. Toss to combine all ingredients well. Add some of the reserved pasta water as needed until the sauce reaches the desired consistency. Garnish with fresh basil and serve.
Enjoy!
jestsmak says
Uwielbiam takie dania, makaron, kurczak, śmietanka, parmezan… PYCHA!
Dzi says
Dokładnie:)