Share the post "Sałatka z fasolki szparagowej i kurek na ciepło/Warm chanterelle and green bean salad"
Pyszna kombinacja kurek i fasolki szparagowej do podania jako dodatek do dania głównego na ciepło. Standardowo boczek i ocet balsamiczny dodają składnikom charakteru i wyrazu, a zrobienie tej sałatki nie wymaga praktycznie wysiłku. Skorzystałam z tego przepisu, nanosząc jedynie kosmetyczne zmiany.Polecam!
Scroll down for English
Sałatka z fasoli i kurek na ciepło
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g młodej zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na 4 cm kawałki
- 250 g kurek, większe pokrojone na połówki lub ćwiartki
- 100 g wędzonego boczku w plasterkach , pokrojonego w paseczki
- 2 szalotki, pokrojone w drobną kotskę (lub 1 mała cebula)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
- sól i grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy.
- Boczek wysmażamy na chrupko na maśle, dodajemy szalotki, czekamy, aż się zeszklą.
- Zwiększamy ogień, dodajemy kurki i sok z cytryny. Smażymy mieszając, aż cały sok z patelni wyparuje. Wtedy wrzucamy fasolkę, chwilkę obsmażamy, solimy, pieprzymy.
- Wlewamy ocet, krótko mieszamy, zdejmujemy z ognia. Łączymy z oliwą, przed samym podaniem posypujemy grubo zmielonym czarnym pieprzem.
English version
Warm chanterelle and green bean salad
(4 servings)
Ingredients:
- 500 g young green beans, cut into 4 cm pieces
- 250 g chanterelles, larger cut into halves or quarters
- 100 g smoked bacon, cut into strips
- 2 shallots, finely chopped
- 1 tablespoon butter
- 1 teaspoon lemon juice
- 2 tablespoons balsamic vinegar
- 2 tablespoons of good quality olive oil
- salt and coarsely ground pepper
Preparation:
- Bring a pan of salted water to the boil over a high heat, add the beans and cook, until al dente.Then drain with a colander, and cool with cold water to refresh them.
- Heat the frying pan with the butter, add bacon and cook until brown and crispy, put in the shallots and sweat for 1-2 minutes.
- Increase the heat, add the chanterelles and lemon juice. Fry stirring, until all the juice from the pan evaporates. Then throw the beans, fry a minute, season with salt and pepper.
- Pour in the vinegar, stir, and remove the pan from the heat, then stir in the olive oil. Sprinkle with coarsely ground black pepper before serving .
Enjoy!
Dodaj komentarz