Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Sałatka z fasolki szparagowej i kurek na ciepło/Warm chanterelle and green bean salad

Sałatka z fasolki szparagowej i kurek na ciepło/Warm chanterelle and green bean salad

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Sałatka z fasolki szparagowej i kurek na ciepło/Warm chanterelle and green bean salad"

  • Facebook
  • Twitter

Pyszna kombinacja kurek i fasolki szparagowej do podania jako dodatek do dania głównego na ciepło. Standardowo boczek i ocet balsamiczny dodają składnikom charakteru i wyrazu, a zrobienie tej sałatki nie wymaga praktycznie wysiłku. Skorzystałam z tego przepisu, nanosząc jedynie kosmetyczne zmiany.Polecam!

Scroll down for English

Sałatka z fasoli i kurek na ciepło

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g młodej zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 250 g kurek, większe pokrojone na połówki lub ćwiartki
  • 100 g wędzonego boczku w plasterkach , pokrojonego w paseczki
  • 2 szalotki, pokrojone w drobną kotskę (lub 1 mała cebula)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól i grubo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy.
  2. Boczek wysmażamy na chrupko na maśle, dodajemy szalotki, czekamy, aż się zeszklą.
  3. Zwiększamy ogień, dodajemy kurki i sok z cytryny. Smażymy mieszając, aż cały sok z patelni wyparuje. Wtedy wrzucamy fasolkę, chwilkę obsmażamy, solimy, pieprzymy.
  4. Wlewamy ocet, krótko mieszamy, zdejmujemy z ognia. Łączymy z oliwą,  przed samym podaniem posypujemy grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!

 English version

Warm chanterelle and green bean salad

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g young green beans, cut into 4 cm pieces
  • 250 g chanterelles, larger cut into halves or quarters
  • 100 g smoked bacon, cut into strips
  • 2 shallots, finely chopped
  • 1 tablespoon butter
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 2 tablespoons balsamic vinegar
  • 2 tablespoons of good quality olive oil
  • salt and coarsely ground pepper

Preparation:

  1.  Bring a pan of salted water to the boil over a high heat, add the beans and cook, until al dente.Then drain with a colander, and cool with cold water to refresh them.
  2. Heat the frying pan with the butter, add bacon and cook until brown and crispy, put in the shallots and sweat for 1-2 minutes.
  3. Increase the heat, add the chanterelles and lemon juice. Fry stirring, until all the juice from the pan evaporates. Then throw the beans, fry a minute, season with salt and  pepper.
  4. Pour in the vinegar, stir, and remove the pan from the heat, then stir in the olive oil. Sprinkle with coarsely ground black pepper before serving .

Enjoy!

Share the post "Sałatka z fasolki szparagowej i kurek na ciepło/Warm chanterelle and green bean salad"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: boczek, dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, grzyby, kurki, ocet balsamiczny

« Fettuccine z kurczakiem w stylu śródziemnomorskim/Mediterranean pasta
Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem/Upside Down Plum Cake »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Klopsiki-w-sosie-zurkowym-Meatballs-with-sour-rye-sauce

Klopsiki w sosie żurkowym / Meatballs with sour rye soup sauce

Łosoś z warzywami w sosie majonezowym z pastą miso / Salmon miso-mayo

Gołabki-w-sosie-pomidorowym-Stuffed-cabbage-rolls-with-tomato-sauce

Gołąbki w sosie pomidorowym / Stuffed cabbage rolls with tomato sauce

Szybki gulasz z owocami morza / Speedy seafood supper

Szybki gulasz z owocami morza / Speedy seafood supper

Karp-w-sosie-miodowo-pomaranczowym-Carp-with-honey-orange-sauce

Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress