Dziś przedstawiam pomysł na bardzo sycące śniadanie lub lekki obiad dla wegetarianina:). Pyszny bakłażan, cukinia i papryki w sosie pomidorowym, zwane powszechnie ratatouille, zapiekane z jajkiem w piekarniku. Uwielbiam ten moment kiedy żółtko rozlewa się po warzywach i można zatopić w nim chrupiącą grzankę:). Polecam!
Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Healthy Appetite”.
Scroll down for English
Jajka pieczone z ratatouille
(2 porcje)
Składniki:
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, do smażenia
- 2 szalotki, pokrojone w plastry o grubości 1cm (lub 1 mała cebula)
- 1/2 bakłażana, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w 1,5 cm kostkę
- 1 mała cukinia, pokrojona w 1,5 cm kostkę
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryka
- 300g passaty (sosu pomidorowego)
- 2 duże jajka
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 190 ° C.
- Na dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej olej, następnie włóż szalotki i dopraw solą i pieprzem. Podsmaż przez 2 minuty, po czym dodaj bakłażana, paprykę i czosnek i podsmażaj kolejną minutę. Następnie włóż cukinię i smaż przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj kmin, paprykę i wlej passatę, po czym całość dokładnie wymieszaj.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8-10 minut mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
- Wyłóż ratatouille do dwóch płaskich naczyń żaroodpornych (moje miały ok. 15 cm średnicy). Zrób łyżką małe wgłębienia i i do każdego wbij po jajku.
- Piecz w piekarniku przez 8-12 minut, aż białka się zetną, jednak żółtko wciąż będzie płynne. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, najlepiej z chrupiącymi grzankami.
English version
Baked Eggs with Ratatouille
(2 porcje)
Ingredients:
- olive oil or canola oil, for frying
- 2 shallots, sliced into rings 1cm thick
- 1/2 aubergine, sliced into 1.5cm pieces
- 1 red pepper, sliced into 1.5cm pieces
- 1 small courgette, sliced into 1.5cm pieces
- salt and black pepper
- 1 garlic clove
- 1/2 tsp ground cumin
- 1/2 tsp hot paprika
- 300g passata
- 2 large eggs
Preparation:
- Heat the oven to 190C. In a wok, heat the olive oil over a high heat, then add the shallots and a little seasoning. Saute for 2 minutes, then add the aubergine and pepper, crush in the garlic and fry for another minute. Add the courgette and saute for another 2 minutes.
- Add the cumin, paprika and passata and give it a good stir. Bring to a simmer and cook for 8-10 minutes until the vegetables are tender, stirring every so often.
- Divide the ratatouille between two individual shallow ovenproof dishes. Make one indentation per egg in the ratatouille with a spoon and then crack an egg into each one.
- Bake for 8-12 minutes until the egg whites are set but the yolks are still runny in the middle. Serve immediately with some french bread.
bubu says
wygląda smakowicie, dodatkowo proste w przygotowaniu.do zrobienia:)