Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Potrawka z kurczakiem i dynią / Chicken pumpkin stew

Potrawka z kurczakiem i dynią / Chicken pumpkin stew

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Potrawka z kurczakiem i dynią / Chicken pumpkin stew"

  • Facebook
  • Twitter

Niezwykle satysfakcjonujące danie, idealne na chłodne wieczory. Kurczak duszony z dynią, fasolką szparagową i innymi warzywami, z dosyć niezwykłym dodatkiem – masłem orzechowym ( z orzeszków ziemnych), który dodaje potrawie całkowicie inny wymiar. Podałam z jedwabistym puree ziemniaczanym. Polecam!

Scroll down for English

Potrawka z kurczakiem i dynią

(6 porcji)

 

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub innego roślinnego
  • 700 g mięsa z udek kurczaka, pokrojonego w 2,5 cm kawałki (mogą być też piersi)
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 średnia czerwona papryka, pokrojona na 2,5 cm kawałki
  • 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku (ok. 2 ząbki)
  • 400 ml bulionu z kurczaka
  • 400 ml krojonych pomidorów z puszki (1 puszka)
  • 1 łyżka mielonej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g dyni bez skóry, pokrojonej w 2,5 cm kostkę
  • 230 g fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki
  • 1 łyżka mąki skrobii ( ew. mąki) kukurydzianej
  • 1/4 szklanki masła orzechowego (najlepiej bez kawałków orzeszków)

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej olej, po czym włóż kurczaka. Smaż przez 4 minuty, aż się ładnie zarumieni z każdej strony, następnie wyjmij go na talerz i odstaw. Zmniejsz ogień do średniego, włóż cebulę, paprykę i czosnek  i podsmażaj przez przez ok. 4 minuty aż warzywa zmiękną.
  2. Wlej do patelni 1 1/2 szklanki bulionu, dodaj pomidory, paprykę i sól. Doprowadź całość do wrzenia, po czym włóż kurczaka, dynię i fasolkę. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 12 minut, aż kurczak będzie uduszony a dynia miękka.
  3.   W międzyczasie wymieszaj w miseczce pozostały bulion, skrobię i masło orzechowe. Wlej mieszankę do patelni i gotuj ok. 2 minut aż sos zgęstnieje. Podawaj potrawkę gorącą, najlepiej z puree ziemniaczanym.
Smacznego!

English version

Chicken pumpkin stew

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 tbs canola or vegetable oil
  • 700 g skinless, boneless chicken thighs, cut into 2,5 cm pieces
  • 1 medium onion, chopped
  • 1 medium red bell pepper, cut into 2,5 cm pieces
  • 1 tsp minced garlic
  • 400 ml chicken broth
  • 400 ml can diced tomatoes
  • 1 tbs smoked paprika
  • 1/2 tsp salt
  • 500 g peeled sugar pumpkin or butternut squash, cut into 2,5 cm cubes
  • 230 g  fresh green beans, cut in half
  • 1 tbs cornstarch
  • 1/4 cup creamy peanut butter

Preparation:

  1.  Heat oil in large saucepan over medium-high heat. Add chicken, sauté 4 minutes or until browned. Remove to a plate. Reduce heat to medium. Add onion, pepper and garlic, sauté 4 minutes until softened.
  2.  Add 1 1/2 cups broth, the tomatoes, paprika and salt. Bring to a boil, add chicken, pumpkin and beans. Reduce heat, cover and simmer 12 minutes or until chicken and pumpkin are tender.
  3.  Meanwhile stir remaining broth, the cornstarch and peanut butter in a bowl until smooth. Add to pot, stir until blended. Cook 2 minutes or until thickened.
Enjoy!

Share the post "Potrawka z kurczakiem i dynią / Chicken pumpkin stew"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: dynia, fasolka szparagowa, kurczak, masło orzechowe, obiad, papryka, pomidor

« Jajka pieczone z ratatouille/Baked eggs with ratatouille
Francuskie ciasto z gruszkami / French pear cake »

Comments

  1. MałaGosia says

    20 września 2013 at 12:33

    Bardzo ciekawy pomysł na kurczaka. Na pewno kiedyś się skuszę 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 września 2013 at 13:02

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Golonka w piwie z miodem i puree dyniowym / Pork shank in beer & honey with pumpkin puree

quesadillas_ze_stekiem

Quesadillas ze stekiem i papryką / Steak and bell pepper quesadillas

Śniadanie z Kukbukiem – owsianka z białą czekoladą

Szybki-stir-fry-z-makaronem-udon-wolowina-i-warzywami-Stir-fry-with-udon-noodles-beef-and-vegetables

Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables

Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress