Niezwykle satysfakcjonujące danie, idealne na chłodne wieczory. Kurczak duszony z dynią, fasolką szparagową i innymi warzywami, z dosyć niezwykłym dodatkiem – masłem orzechowym ( z orzeszków ziemnych), który dodaje potrawie całkowicie inny wymiar. Podałam z jedwabistym puree ziemniaczanym. Polecam!
Scroll down for English
Potrawka z kurczakiem i dynią
(6 porcji)
Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub innego roślinnego
- 700 g mięsa z udek kurczaka, pokrojonego w 2,5 cm kawałki (mogą być też piersi)
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 1 średnia czerwona papryka, pokrojona na 2,5 cm kawałki
- 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku (ok. 2 ząbki)
- 400 ml bulionu z kurczaka
- 400 ml krojonych pomidorów z puszki (1 puszka)
- 1 łyżka mielonej papryki (najlepiej wędzonej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g dyni bez skóry, pokrojonej w 2,5 cm kostkę
- 230 g fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki
- 1 łyżka mąki skrobii ( ew. mąki) kukurydzianej
- 1/4 szklanki masła orzechowego (najlepiej bez kawałków orzeszków)
Przygotowanie:
- W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej olej, po czym włóż kurczaka. Smaż przez 4 minuty, aż się ładnie zarumieni z każdej strony, następnie wyjmij go na talerz i odstaw. Zmniejsz ogień do średniego, włóż cebulę, paprykę i czosnek i podsmażaj przez przez ok. 4 minuty aż warzywa zmiękną.
- Wlej do patelni 1 1/2 szklanki bulionu, dodaj pomidory, paprykę i sól. Doprowadź całość do wrzenia, po czym włóż kurczaka, dynię i fasolkę. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 12 minut, aż kurczak będzie uduszony a dynia miękka.
- W międzyczasie wymieszaj w miseczce pozostały bulion, skrobię i masło orzechowe. Wlej mieszankę do patelni i gotuj ok. 2 minut aż sos zgęstnieje. Podawaj potrawkę gorącą, najlepiej z puree ziemniaczanym.
English version
Chicken pumpkin stew
(6 servings)
Ingredients:
- 1 tbs canola or vegetable oil
- 700 g skinless, boneless chicken thighs, cut into 2,5 cm pieces
- 1 medium onion, chopped
- 1 medium red bell pepper, cut into 2,5 cm pieces
- 1 tsp minced garlic
- 400 ml chicken broth
- 400 ml can diced tomatoes
- 1 tbs smoked paprika
- 1/2 tsp salt
- 500 g peeled sugar pumpkin or butternut squash, cut into 2,5 cm cubes
- 230 g fresh green beans, cut in half
- 1 tbs cornstarch
- 1/4 cup creamy peanut butter
Preparation:
- Heat oil in large saucepan over medium-high heat. Add chicken, sauté 4 minutes or until browned. Remove to a plate. Reduce heat to medium. Add onion, pepper and garlic, sauté 4 minutes until softened.
- Add 1 1/2 cups broth, the tomatoes, paprika and salt. Bring to a boil, add chicken, pumpkin and beans. Reduce heat, cover and simmer 12 minutes or until chicken and pumpkin are tender.
- Meanwhile stir remaining broth, the cornstarch and peanut butter in a bowl until smooth. Add to pot, stir until blended. Cook 2 minutes or until thickened.
MałaGosia says
Bardzo ciekawy pomysł na kurczaka. Na pewno kiedyś się skuszę 🙂
Dzi says
🙂