Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Mule w sosie śmietanowo-cydrowym/Mussels in cider

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym/Mussels in cider

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Mule w sosie śmietanowo-cydrowym/Mussels in cider"

  • Facebook
  • Twitter

Uwielbiam te pyszne i szybkie w wykonaniu mule! Generalnie jestem ogromną fanką wszelkich owoców morza i dziś proponuję rewelacyjny przepis z książki braci Roux „French Country Cooking”:  mule w aksamitnym  sosie z cydru i śmietanki. Polecam!

Scroll down for English

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 kg muli, oczyszczonych i dokładnie umytych
  • 120 g masła
  • 3 szalotki, drobno posiekane
  • 400 ml półwytrawnego cydru
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 200 ml śmietanki (30 %)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

  1. W dużym rondlu rozpuść 40 g masła. Włóż posiekane szalotki i smaż 1-2 minuty, następnie wlej 300 ml cydru, włóż tymianek i liść laurowy. Odparuj około jedną trzecią objętości płynu, dodaj śmietankę, włóż małże i przykryj garnek.
  2. Gotuj całość na dużym ogniu przez 3-4 minuty, potrząsając rondlem co jakiś czas tak, by małże z dna rondla znalazły się na górze. Gdy mule się otworzą, odcedź je przez durszlak umieszczony nad miską.
  3. Przelej odcedzony płyn z muli ponownie do rondelka, odparuj go jeszcze przez chwilę i dolej resztę cydru. Doprowadź sos do wrzenia i wmieszaj, najlepiej trzepaczką,  resztę masła, dzięki czemu sos uzyska aksamitną konsystencję. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Przełóż małże do odpowiednio dużego naczynia,wyrzuć tymianek, liść laurowy i wszystkie małże które się nie otworzyły.  Wylej większość sosu na mule, resztę podając w osobnym naczynku. Posyp je posiekanym szczypiorkiem i podawaj jeszcze gorące.

Smacznego!

English version

Mussels in cider

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 kg mussels, scrubbed, debearded and well washed
  • 120 g butter
  • 3 shallots, finely chopped
  • 400 ml medium dry cider
  • 1 spring of thyme
  • 1 bay leaf
  • 200 ml double cream
  • salt and pepper
  • 1 tablespoon snipped chives, to serve

Preparation:

  1. Melt 40 g butter in a large saucepan. Put in the shallots and sweat for 1-2 minutes, then add 300 ml cider, the thyme and bay leaf. Reduce the cider by about one-third, then add the cream and mussels and cover the pan.
  2. Raise the heat to very hogh and cook for 3-4 minutes, shaking the pan every minute, so that the mussels at the bottom rise to the top. When the mussels have opened, tip them and their juices into a colander set over a bowl.
  3. Pour the juices into a saucepan and reduce to a light juice. Add the remaining cider, bring to the boil, then swirl in the rest of the butter by shaking the panor using a wire whisk. Season with salt and pepper.
  4. Pour the mussels into a soup tureen or china salad bowl. Discard the thyme, bay leaf and any mussels which have not opened. Pour two-thirds of the sauce over the mussels, sprinkle wit chives and serve the rest of the sauce separately. Mussels must be eaten piping hot.
Enjoy!

Share the post "Mule w sosie śmietanowo-cydrowym/Mussels in cider"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: Albert Roux, cydr, kuchnia francuska, małże, Michel Roux, mule, obiad, owoce morza, zioła

« Piersi kacze z sosem ze świeżych malin i porto/Duck breasts with raspberry and port sauce
Fettuccine z kurczakiem w stylu śródziemnomorskim/Mediterranean pasta »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Azjatyckie ziemniaki w glazurze z masła sojowego Billa Grangera

Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem

Piersi-kacze-w-sosie-rabarbarowo-pomaranczowym-Duck-breasts-with-rhubarb-orange-sauce

Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym / Duck breasts with rhubarb-orange sauce

Ciasteczka-maslane-z-czekolada-Butter-cookies-with-chocolate

Ciasteczka maślane z czekoladą / Butter cookies with chocolate

Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą / Creamy chicken, spinach and Marsala pasta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress