Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Biryani z kurczakiem / Chicken biryani

Biryani z kurczakiem / Chicken biryani

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Biryani z kurczakiem / Chicken biryani"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowanie danie z kuchni indyjskiej. Biryani to nic innego jak cudownie doprawiony i aromatyczny ryż z różnymi dodatkami, w tym wypadku z ziemniakami i kurczakiem i podane z lekkim sosem jogurtowym. Danie to jest wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu, a zapewniam że zachwyci wszystkich fanów indyjskich smaków. Jeżeli lubisz tego typu kuchnie, koniecznie sprawdź moje inne przepisy z tej kategorii np. obłędnego kurczaka tikka masala, czy kormę z jagnięciną, pyszności!

Biryani-z-kurczakiem-Chicken-biryani

Scroll down for recipe in English

Biryani z kurczakiem

(4-6 porcji)

Składniki na biryani:

  • 3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 kg mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru, startego na tarce
  • 2 ziarenka kardamonu, rozgniecione lub 1/3 łyżeczki mielonego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżki mielonego chili
  • 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego (1/2 szklanki oddzielnie)
  • 1x 400g puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka płatków chili

Składniki na sos jogurtowy:

  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki listków kolendry, drobno posiekanych
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • sok z ½ cytryny
  • sól

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. W dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, włóż kurczaka i podsmaż do zarumienienia, po czym przełóż go na talerz.
  3. Do tej samej patelni włóż cebulę, czosnek i imbir, podsmaż przez 2 minuty i dodaj przyprawy. Podsmaż kolejną minutę i włóż ponownie kurczaka do patelni.
  4. Wymieszaj dokładnie kurczaka z przyprawami i dodaj pomidory, cukier i bulion. Zmniejsz ogień i gotuj delikatnie przez 15 minut.
  5. W oddzielnej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, włóż ziemniaki, kmin i chilli i podsmaż do ładnego zarumienia. Dopraw solą i odstaw.
  6. Przygotuj średniej wielkości naczynie do zapiekania, natłuść je olejem i wyłóż na jego dno ⅓ ryżu. Następnie wyłóż curry z kurczakiem (zostaw w patelni trochę sosu). Wsyp na jego wierzch resztę ryżu, polej resztą sosu i posyp całość podsmażonymi ziemniakami. Na koniec polej danie resztą bulionu, przykryj przykrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
  7. W międzyczasie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu jogurtowego.
  8. Wyjmij biryani z piekarnika i podawaj polane sosem jogurtowym.

Smacznego!

Biryani-z-kurczakiem-Chicken-biryani

English version

Chicken biryani

(4-6 servings)

Ingredients for biryani:

  • 3 cups cooked rice
  • 1kg boneless chicken thighs, cubed
  • 1 large onion, finely chopped
  • 3 garlic cloves, thinly sliced
  • 3 cm piece fresh ginger, grated
  • 2 cardamom pods, crushed
  • 2 teaspoons ground coriander
  • 2 teaspoons ground cumin
  • 2 teaspoons paprika
  • 1 teaspoon turmeric
  • 1/3 tablespoon chilli powder
  • 1 1/2 cups chicken stock (reserve 1/2 cup)
  • 1x 400g can chopped tomatoes
  • 1 teaspoon sugar
  • salt, to taste
  • 3 large potatoes, peeled and cubed
  • oil, for frying
  • 1 teaspoon cumin seeds
  • 1 teaspoon chilli flakes

Ingredients for yogurt sauce:

  • 2 cups Greek yoghurt
  • 2 tablespoons coriander, finely chopped
  • 2 tablespoons parsley, finely chopped
  • juice of ½ lemon
  • salt, to taste

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180°c.
  2. Heat 3 tablespoons oil in a large and deep pan, add chicken and cook until browned. Remove chicken from the pan and set aside.
  3. Add onions, garlic and ginger and cook for 2 minutes and add the spices. Allow to cook for another minute and add the chicken back into the pan.
  4. Stir to coat the chicken in all the spices and add the tomatoes, sugar and chicken stock. Lower the heat and allow to simmer for 15 minutes.
  5. In a separate pan heat 2-3 tbsp of oil add the potatoes, cumin seeds and chilli flakes and cook until golden and crisp. Season with salt and set aside.
  6. To assemble the dish, layer a ⅓ of the rice at the bottom of a greased oven-proof dish. Next, cover the rice with the chicken curry but reserve some of the sauce. Follow with the rest of the rice and spoon over the remaining sauce. Finally, cover the rice with the fried potatoes. Pour over the reserved chicken stock and cover with foil or a lid. Place in the oven for 25-30 minutes.
  7. To make the yoghurt sauce, combine all the ingredients then set aside.
  8. Remove the biryani from the oven and serve with a generous dollop of the yoghurt sauce.

Enjoy!

Biryani-z-kurczakiem-Chicken-biryani

Share the post "Biryani z kurczakiem / Chicken biryani"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, kuchnia indyjska, kurczak, mięso, obiad, ryż, ziemniaki, zioła

« Tost z łososiem, awokado i mozzarellą / Salmon, avocado and mozzarella toast
Śmietankowe puree ziemniaczane / Creamy potato puree »

Comments

  1. Kasia says

    31 sierpnia 2017 at 17:11

    Bardzo fajny kurczaczek, nie jadłam jeszcze nigdy takiego.

    Odpowiedz
  2. Ania - Fabryka Pomysłów says

    31 sierpnia 2017 at 21:31

    aromatyczne danie w sam raz na jesienne chłodne dni, które idą 🙂

    Odpowiedz
  3. Jodowana says

    25 października 2018 at 13:24

    Najlepszy blog kulinarny!!! Przepisy są tak dobre, ze wychodzą z nich dania wprost fantastyczne, nie odbiegają niczym od tych serwowanych w najlepszych Indyjskich restauracjach!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 października 2018 at 13:50

      Dziękuję za miłe słowa;)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Biryani z kurczakiem / Chicken biryani | FlyB Kulinaria pisze:
    30 sierpnia 2017 o 23:43

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Chicken biryani - Yum Goggle pisze:
    3 września 2017 o 02:30

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

Nalesniki-po-bolonsku-pod-beszamelem-Crepes-bolognese-with-bechamel-sauce

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce

Chlebek-do-odrywania-z-czekolada-Chocolate-pull-apart-bread

Chlebek do odrywania z czekoladą / Chocolate pull-apart bread

Kanapka-ze-stekiem-balsamicznymi-grzybami-i-serem-Cheesy-steak-sandwich-with-mushrooms

Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym / Cheesy steak sandwich with mushrooms

Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms

Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress