Dziś proponuję bardzo aromatycznego kurczaka rodem z Włoch. Udka pieczone z warzywami, pieczarkami, kaparami i ziołami w sosie pomidorowym, pyszna włoska klasyka. Można go podać tradycyjnie z ziemniakami, chociaż jak dla mnie idealnie komponuje się także z makaronem. Przepis pochodzi z książki Mary Berry „„Mary Berry’s Complete Cookbook”. Polecam!
English version
Kurczak cacciatore
(4 porcje)
Składniki:
- 8 małych kawałków kurczaka, ja użyłam udek podzielonych na nadudzie i pałki
- mąka do posypania
- sól i pieprz
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 90g boczku pokrojonego w paski
- 1 duża cebula, posiekana
- mała zielona papryka, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 250g pieczarki, ćwiartki
- 125ml czerwonego wina (ja dałam półwytrawne)
- 400g puszka krojonych pomidorów
- 75 ml passaty (sosu pomidorowego)
- 2 łyżeczki posiekanych listków szałwii
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżki kaparów z zalewy, posiekanych
- świeża szałwia do dekoracji
Przygotowanie:
- Oprósz kurczaka mąka, strzep jej nadmiar, następnie dopraw go solą i pieprzem.
- Na dużej patelni rozgrzej połowę oleju, włóż kurczaka wraz z boczkiem i podsmaż przez 10 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia. Przełóż mięso łyżką durszlakową do naczynia żaroodpornego i odlej wytopiony tłuszcz z patelni.
- Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej, po czym włóż posiekaną cebulę, paprykę i połowę czosnku. Podsmaż przez około 5 minut, po czym przełóż łyżką durszlakową do naczynia żaroodpornego z kurczakiem.
- Na tą samą patelnię włóż pieczarki, podsmażaj kolejne 2 minuty, po czym także przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Następnie wlej wino i gotuj zdrapując wszelkie pozostałości z dna, aż jego objętość zmniejszy się do około 4 łyżek, po czym przelej do naczynia żaroodpornego wraz z pomidorami, passatą i posiekaną szałwią.
- Przykryj naczynie i włóż do nagrzanego don 180 oC piekarnika. Piecz przez około 45 minut, do miękkości kurczaka.
- W międzyczasie w miseczce wymieszaj resztę czosnku, pietruszkę, skórkę z cytryny i kapary. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika, włóż do naczynia powstałą mieszankę i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj kurczaka na gorąco, przybranego świeżą szałwią.
English version
Chicken cacciatore
(4 servings)
Ingredients:
- 8 small chicken portions – legs or breasts
- plain flour for dusting
- salt and black pepper
- 3 to 4 tablespoons olive oil or canola oil
- 90g pancetta or streaky bacon cut into strips
- 1 large onion, chopped
- small green pepper, diced
- 2 garlic cloves, crushed
- 250g mushrooms, quartered
- 125ml red wine
- 400g can of chopped tomatoes
- 75ml tomato puree
- 2 teaspoons chopped, fresh sage
- 4 tablespoons chopped parsley
- zest of 1 lemon
- 2 tablespoons capers, chopped
- fresh sage sprigs to garnish
Preparation:
- Lightly dust the chicken pieces with flour, and season with salt and pepper, and shake off any excess.
- Heat half the oil in a large frying pan, add the bacon and chicken and cook for 10 to 12 minutes until browned all over. Transfer to a casserole dish with a slotted spoon and pour off the fat from the frying pan.
- Heat the remaining oil in the frying pan, add the onion, green pepper, half the garlic and cook gently while stirring for 5 minutes until soft, but not coloured. Transfer to the casserole with a slotted spoon.
- Add the mushrooms to the frying pan and cook for 2 minutes, then add to the casserole.
- Pour the wine into the frying pan and boil until reduced to about 4 tablespoons. Add to the casserole with the tomatoes, tomatoe puree and the sage.
- Cover and cook in a pre-heated oven at 180° C (350° F or gasmark 4) for 45 minutes or until the chicken is tender.
- Combine the remaining garlic with the chopped parsley, lemon zest and capers, stir into the casserole and add seasoning to taste.
- Serve hot, garnished with sage sprigs.
Dodaj komentarz