Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na jedno z lepszych dań makaronowych jakie jadłam w ostatnim czasie. Ulubiony makaron w pikantnym sosie pomidorowym z mieloną wieprzowiną, suszonymi pomidorami i oliwkami podbił podniebienia wszystkich domowników. Przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo o tytule „Włoskie dania makaronowe”, którą wszystkim gorąco polecam. W oryginale został użyty makaron typu muszelki, ja jednak dałam mój ulubiony tagliatelle, wybór należy do Was 🙂 Dania makaronowe zazwyczaj są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i z tym także nie jest inaczej. Idealny obiad w po pracowitym dniu, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami

(4 porcje)

Składniki:

  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
  • 80g czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki
  • 1 papryczka chilli, bez pestek i drobno posiekana
  • 80g suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych
  • 300g wieprzowego mięsa mielonego
  • 300g passaty
  • 250g ulubionego makaronu
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę i oliwki i smaż przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodaj chili, suszone pomidory i mięso i smaż przez kolejne 6 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Wmieszaj passatę i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  3. W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron, aż będzie al dente czyli lekko twardy, odcedź i włóż ponownie do tego samego garnka. Wlej do niego sos mięsny i gotuj całość na małym ogniu przez około 30 sekund.
  4. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami

English version

Spicy pork and sun-dried tomato pasta

(4 servings)

Ingredients:

  • 5 tbsp vegetable oil
  • 1 onion, peeled and finely chopped
  • 80g pitted black olives, halved
  • 1 hot red chilli, deseeded and finely chopped
  • 80g sun-dried tomatoes in oil, drained and finely chopped
  • 300g minced pork
  • 300g passata
  • 250g pasta
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. Heat the oil in a medium pan over a medium heat. Fry the onion and olives together for 2 mins, stirring occasionally.  Add the chilli, sun-dried tomatoes and the minced pork and continue to fry for a further 6 mins, stirring occasionally.
  2. Stir in the passata and gently simmer uncovered for 15 mins. Stir every few minutes. Season with salt, pepper and sugar.
  3. Meanwhile cook the pasta in a large saucepan of boiling salted water until al dente. Drain and tip back into the same pan. Pour in the meat sauce and stir everything together over a low heat for around 30 seconds.
  4. Serve immediately.

Enjoy!

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami

Share the post "Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: chilli, Gino D’Acampo, makaron, mięso, obiad, oliwki, pomidor, suszone pomidory, wieprzowina

« Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel
Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad »

Comments

  1. kasiac says

    7 października 2016 at 18:22

    przecudne słoneczne danie! Zjadłabym, choć dopiero co jadłam obiad 🙂 Pycha!

    Odpowiedz
  2. Słodkie okruszki says

    7 października 2016 at 23:05

    Pyszna propozycja 🙂

    Odpowiedz
  3. Scandale says

    10 października 2016 at 10:14

    Dla mnie musiała by być wersja chilli z pestkami. Ja uwielbiam ostre potrawy choć wiem że mocno zabijają inne smaki. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Goska says

    10 października 2016 at 21:49

    bardzo zainteresowal mnie ten przepis ale skad jest ten sos miesny

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 października 2016 at 21:52

      Nie bardzo rozumiem pytanie…

      Odpowiedz
      • Goska says

        11 października 2016 at 07:48

        Napisalas sos miesny,musialam kilka razy przeczytac zeby pojac ze chodzilo ci o zawartosc patelni

        Odpowiedz

Trackbacks

  1. Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushrooms tagliatelle - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    19 kwietnia 2017 o 09:19

    […] przyprawy i danie praktycznie gotowe. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecam też szybki makaron z mięsem mielonym i oliwkami w pikantnym sosie pomidorowym, pycha! […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette

Salatka-pieczarkowa-na-cieplo-Warm-mushroom-salad

Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad

Casserole z kurczakiem,pomidorami,ciecierzycą i czerwonym winem

zurek-z-biala-kielbasa-i-grzybami-Sour-rye-soup-with-sausage-and-mushrooms

Żurek z białą kiełbasą i grzybami / Sour rye soup with sausage and mushrooms

Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress