Share the post "Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta"
Dziś przedstawiam przepis na jedno z lepszych dań makaronowych jakie jadłam w ostatnim czasie. Ulubiony makaron w pikantnym sosie pomidorowym z mieloną wieprzowiną, suszonymi pomidorami i oliwkami podbił podniebienia wszystkich domowników. Przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo o tytule „Włoskie dania makaronowe”, którą wszystkim gorąco polecam. W oryginale został użyty makaron typu muszelki, ja jednak dałam mój ulubiony tagliatelle, wybór należy do Was 🙂 Dania makaronowe zazwyczaj są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i z tym także nie jest inaczej. Idealny obiad w po pracowitym dniu, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami
(4 porcje)
Składniki:
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1 cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
- 80g czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki
- 1 papryczka chilli, bez pestek i drobno posiekana
- 80g suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych
- 300g wieprzowego mięsa mielonego
- 300g passaty
- 250g ulubionego makaronu
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę i oliwki i smaż przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodaj chili, suszone pomidory i mięso i smaż przez kolejne 6 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wmieszaj passatę i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron, aż będzie al dente czyli lekko twardy, odcedź i włóż ponownie do tego samego garnka. Wlej do niego sos mięsny i gotuj całość na małym ogniu przez około 30 sekund.
- Podawaj natychmiast.
Smacznego!
English version
Spicy pork and sun-dried tomato pasta
(4 servings)
Ingredients:
- 5 tbsp vegetable oil
- 1 onion, peeled and finely chopped
- 80g pitted black olives, halved
- 1 hot red chilli, deseeded and finely chopped
- 80g sun-dried tomatoes in oil, drained and finely chopped
- 300g minced pork
- 300g passata
- 250g pasta
- salt, pepper and sugar to taste
Preparation:
- Heat the oil in a medium pan over a medium heat. Fry the onion and olives together for 2 mins, stirring occasionally. Add the chilli, sun-dried tomatoes and the minced pork and continue to fry for a further 6 mins, stirring occasionally.
- Stir in the passata and gently simmer uncovered for 15 mins. Stir every few minutes. Season with salt, pepper and sugar.
- Meanwhile cook the pasta in a large saucepan of boiling salted water until al dente. Drain and tip back into the same pan. Pour in the meat sauce and stir everything together over a low heat for around 30 seconds.
- Serve immediately.
Enjoy!
kasiac says
przecudne słoneczne danie! Zjadłabym, choć dopiero co jadłam obiad 🙂 Pycha!
Słodkie okruszki says
Pyszna propozycja 🙂
Scandale says
Dla mnie musiała by być wersja chilli z pestkami. Ja uwielbiam ostre potrawy choć wiem że mocno zabijają inne smaki. Pozdrawiam
Goska says
bardzo zainteresowal mnie ten przepis ale skad jest ten sos miesny
Dzi says
Nie bardzo rozumiem pytanie…
Goska says
Napisalas sos miesny,musialam kilka razy przeczytac zeby pojac ze chodzilo ci o zawartosc patelni