Share the post "Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym/Burgers with caramelized onion, mushroom and blue cheese sauce"
To jest po prostu pyszne! Dobrej jakości wołowina, karmelizowana cebula i pieczarki w sosie z sera pleśniowego. Jak dla mnie, nie ma już lepszego burgera. Polecam!
Przepis znalazłam tutaj.
Scroll down for English
Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym
(4 sztuki)
Składniki:
- 450 g dobrej jakości mielonej wołowiny
- 4 bułki do hamburgerów lub inne ulubione
- 4 liście sałaty (ja dałam roszponkę)
- 4 plastry pomidora
- opcjonalnie majonez
- opcjonalnie kiełki rzodkiewki
- sól i pieprz
Składniki na karmelizowaną cebulę i pieczarki w sosie z sera pleśniowego:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 230 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1/8 szklanki brandy
- 1/4 szklanki bulionu wołowego (ja dałam drobiowy)
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera pleśniowego (użyłam lazura z niebieską pleśnią)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Uformuj z wołowiny 4 kotlety, następnie dopraw je solą i pieprzem.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło, włóż cebulę i smaż około 5-7 minut, do miękkości.
- Dodaj czosnek i tymianek, smaż około minuty, następnie dodaj pieczarki, dopraw całość solą i pieprzem i smaż kolejne 10-15 minut, do miękkości.
- Wlej do patelni brandy i bulion, zeskrob z jej dna wszelki przysmażony osad i gotuj całość około 3-6 minut, aż objętość płynów mniejszy się o połowę. Następnie zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj ser pleśniowy.
- W międzyczasie rozgrzej na średnim ogniu patelnię grillową, natłuść ją olejem i wyłóż kotlety. Smaż około 3-5 minut z każdej strony, zgodnie z naszymi preferencjami stopnia wysmażenia, następnie wyjmij je z patelni i odstaw.
- Na tej samej patelni podsmaż lekko bułki, po czym wyłóż na nie składniki i podawaj. Ja najpierw polałam spód bułki odrobiną majonezu, następnie wyłożyłam roszponkę,pomidora, na niego położyłam kotleta, później cebulkę z pieczarkami. Na koniec położyłam odrobinę kiełków z rzodkiewki.
English version
Burgers with Caramelized Onion, Mushroom and Blue Cheese Sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 450 g ground beef
- salt and pepper to taste
- 4 buns
- 4 leaves lettuce
- 4 slices tomato
- 2 tablespoons butter
- 1 onion, sliced
- 2 cloves garlic, chopped
- 1 teaspoon thyme, chopped
- 230 g mushrooms, sliced
- salt and pepper to taste
- 1/8 cup brandy
- 1/4 cup beef broth
- 1/2 cup blue cheese, crumbled
Preparation:
- Form the beef into 4 patties and season with salt and pepper.
- Melt the butter in a pan, add the onion and saute at medium heat until tender, about 5-7 minutes.
- Add the garlic and thyme and saute until fragrant, about a minute, then add the mushrooms, season with salt and pepper and saute until tender, about 10-15 minutes.
- Add the brandy and broth and deglaze the pan, simmer until it has reduced by half, about 3-6 minutes, remove from heat and stir in the blue cheese.
- Heat the grill to medium-high heat, brush with oil and grill the burgers until cooked, about 3-5 minutes per side and set aside.
- Lightly grill the buns and assemble the burgers.
Wiewióra says
ależ ja lubię domowe burgery! wołowe szczególnie 🙂
Dzi says
Te są jak dla mnie absolutnie doskonałe:)
Sylwia says
Podoba mi się pomysł burgera z serem pleśniowym 🙂 I do tego ta cebulka 🙂 Super! 🙂
Dzi says
🙂