Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym/Burgers with caramelized onion, mushroom and blue cheese sauce

Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym/Burgers with caramelized onion, mushroom and blue cheese sauce

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym/Burgers with caramelized onion, mushroom and blue cheese sauce"

  • Facebook
  • Twitter

To jest po prostu pyszne! Dobrej jakości wołowina, karmelizowana cebula i pieczarki w sosie z sera pleśniowego. Jak dla mnie, nie ma już lepszego burgera. Polecam!

Przepis znalazłam tutaj.

Scroll down for English

Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym

(4 sztuki)

Składniki:

  • 450 g dobrej jakości mielonej wołowiny
  • 4 bułki do hamburgerów lub inne ulubione
  • 4 liście sałaty (ja dałam roszponkę)
  • 4 plastry pomidora
  • opcjonalnie majonez
  • opcjonalnie kiełki rzodkiewki
  • sól i pieprz

Składniki na karmelizowaną cebulę i pieczarki w sosie z sera pleśniowego:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 230 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1/8 szklanki brandy
  • 1/4 szklanki bulionu wołowego (ja dałam drobiowy)
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera pleśniowego (użyłam lazura z niebieską pleśnią)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Uformuj z wołowiny 4 kotlety, następnie dopraw je solą i pieprzem.
  2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło, włóż cebulę i smaż  około 5-7 minut, do miękkości.
  3. Dodaj czosnek i tymianek, smaż około minuty, następnie dodaj pieczarki, dopraw całość solą i pieprzem i smaż kolejne 10-15 minut, do miękkości.
  4. Wlej do patelni brandy i bulion, zeskrob z jej dna wszelki przysmażony osad i gotuj całość około 3-6 minut, aż objętość płynów mniejszy się o połowę. Następnie zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj ser pleśniowy.
  5. W międzyczasie rozgrzej na średnim ogniu patelnię grillową, natłuść ją olejem i wyłóż kotlety. Smaż około 3-5 minut z każdej strony, zgodnie z naszymi preferencjami stopnia wysmażenia, następnie wyjmij je z patelni i odstaw.
  6. Na tej samej patelni podsmaż lekko bułki, po czym wyłóż na nie składniki i podawaj. Ja najpierw polałam spód bułki odrobiną majonezu, następnie wyłożyłam roszponkę,pomidora, na niego położyłam kotleta, później cebulkę z pieczarkami. Na koniec położyłam odrobinę kiełków z rzodkiewki.
Smacznego!

English version

Burgers with Caramelized Onion, Mushroom and Blue Cheese Sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 450 g ground beef
  • salt and pepper to taste
  • 4 buns
  • 4 leaves lettuce
  • 4 slices tomato
Ingredients for the caramelized onion,mushroom and blue cheese sauce:
  • 2 tablespoons butter
  • 1 onion, sliced
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 1 teaspoon thyme, chopped
  • 230 g mushrooms, sliced
  • salt and pepper to taste
  • 1/8 cup brandy
  • 1/4 cup beef broth
  • 1/2 cup blue cheese, crumbled

Preparation:

  1. Form the beef into 4 patties and season with salt and pepper.
  2. Melt the butter in a pan, add the onion and saute at medium heat until tender, about 5-7 minutes.
  3. Add the garlic and thyme and saute until fragrant, about a minute, then add the mushrooms, season with salt and pepper and saute until tender, about 10-15 minutes.
  4. Add the brandy and broth and deglaze the pan, simmer until it has reduced by half, about 3-6 minutes, remove from heat and stir in the blue cheese.
  5. Heat the grill to medium-high heat, brush with oil and grill the burgers until cooked, about 3-5 minutes per side and set aside.
  6. Lightly grill the buns and assemble the burgers.
Enjoy!

 

Share the post "Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym/Burgers with caramelized onion, mushroom and blue cheese sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grzyby, hamburger, karmelizowana cebula, kiełki, mięso, obiad, pieczarki, pomidor, ser pleśniowy, wołowina, zioła

« Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash
Piersi kacze z sosem ze świeżych malin i porto/Duck breasts with raspberry and port sauce »

Comments

  1. Wiewióra says

    7 września 2013 at 10:24

    ależ ja lubię domowe burgery! wołowe szczególnie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 września 2013 at 10:42

      Te są jak dla mnie absolutnie doskonałe:)

      Odpowiedz
  2. Sylwia says

    7 września 2013 at 11:25

    Podoba mi się pomysł burgera z serem pleśniowym 🙂 I do tego ta cebulka 🙂 Super! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 września 2013 at 11:52

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

kurczak_z_dynia

Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper

Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee

Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee

Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem i pomarańczami / Spinach and orange salad

Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem i pomarańczami / Spinach and orange salad

Serowa zupa krem z dyni z kurkami/ Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles

Serowa zupa krem z dyni z kurkami / Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles

Odchudzona lasagna z patelni / Skinny skillet lasagna

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress