Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Blog

Karp pieczony z warzywami / Baked carp with vegetables

by Dzi 2 komentarze

Karp pieczony z warzywami / Baked carp with vegetables

Święta zbliżają się w zastraszającym tempie, trzeba więc zacząć testować przepisy na klasyczne dania świąteczne. Na początek proponuję pieczonego karpia z warzywami w pysznym sosie pomidorowym. Jest to idealne danie dla dbających o linię, gdyż karpia nie smażymy, tylko pieczemy w aromatycznym, pomidorowym sosie. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: grzyby, karp, obiad, papryka, pieczarki, ryby, święta

Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem / Asian style roast chicken with beer

by Dzi 5 komentarzy

Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem / Asian style roast chicken with beer

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne udka z kurczaka w glazurze w stylu azjatyckim z dodatkiem ciemnego piwa. Mięso jest przez noc peklowane w słonej mieszance z piwem, dzięki czemu nabiera delikatności, charakterystycznego smaku i aromatu.  Podałam je z dynią w stylu azjatyckim. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, kuchnia azjatycka, kurczak, mięso, miód, obiad, piwo, sos sojowy, udka

Dynia w słodkiej glazurze sezamowej / Pumpkin with a sweet sesame glaze

by Dzi 2 komentarze

Dynia w słodkiej glazurze sezamowej / Pumpkin with a sweet sesame glaze

Dziś przedstawiam łatwy i szybki w wykonaniu przepis na doskonały dodatek do każdego dania głównego w stylu azjatyckim. Rozpływająca się w ustach dynia w słodkiej glazurze, posypana prażonym sezamem-pyszna!:). Przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Bills Everyday Asian”. Polecam!

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, dynia, kuchnia azjatycka, sezam, sos sojowy

Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem / Spinach, chicken and goat cheese quesadilla

by Dzi 6 komentarzy

Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem / Spinach, chicken and goat cheese quesadilla

Dziś przedstawiam kolejną odsłonę meksykańskiego przysmaku – quesadilli. Tym razem propopnuję nadzienie z kurczaka, szpinaku i koziego sera. To połączenie może wydawać się dosyć osobliwe, jednak zapewniam, że wraz z awokado i dużą ilością sera smakuje wyśmienicie. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Przystawki Tagged With: awokado, kuchnia meksykańska, kurczak, mięso, mozzarella, obiad, przystawka, quasedilla, ser, ser kozi, szpinak

Gnocchi w kremowym sosie ze szpinakiem i orzechami piniowymi / Gnocchi in a creamy spinach sauce with pine nuts

by Dzi 1 Comment

Gnocchi w kremowym sosie ze szpinakiem i orzechami piniowymi / Gnocchi in a creamy spinach sauce with pine nuts

Dziś przedstawiam przepis na włoskie „kopytka”, czyli gnocchi w śmietanowym  sosie ze szpinakiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem. Wcale nie są trudne do wykonania, a podsmażone zyskują niezrównany smak oraz apetyczną, rumianą i chrupiącą skórkę. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony Tagged With: gnocchi, kuchnia włoska, makaron, obiad, orzechy, orzechy piniowe, parmezan, ser, szpinak

Łatwe curry z mango i kurczakiem / Easy mango and chicken curry

by Dzi 6 komentarzy

Łatwe curry z mango i kurczakiem / Easy mango and chicken curry

Dziś przedstawiam przepis na bardzo smaczne i aromatyczne curry z kurczakiem i mango. Moja połówka stwierdziła, że jest to jedno z najlepszych curry jakie zrobiłam do tej pory. Pikantne, lekko słodkawe i bardzo sycące z dodatkiem ryżu jaśminowego. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, curry, imbir, kuchnia indyjska, kurczak, mango, mięso, obiad, piersi z kurczaka, ryż

1 urodziny bloga i tort marchewkowy z kardamonem / Carrot cake with cardamom

by Dzi 7 komentarzy

1 urodziny bloga i tort marchewkowy z kardamonem / Carrot cake with cardamom

Dziś mija pierwsza rocznica powstania mojego bloga. Szczerze mówiąc, gdy zaczynałam go prowadzić nie sądziłam, że zacznie mi to sprawiać tak ogromną frajdę:) W ramach podsumowania, przez okrągły roczek opublikowałam ponad 308 postów, z czego 300 zawiera przepisy na sprawdzone dania z całego świata. W tym czasie odwiedziło mój blog ponad 500 tys. osób, zostało…

Read More »

Filed Under: Słodkości Tagged With: cynamon, deser, marchewka, orzechy, pomarańcze, serek, słodkości, tort, wypieki

Pasta z jajkiem, awokado i tuńczykiem / Tuna, egg and avocado spread

by Dzi 2 komentarze

Pasta z jajkiem, awokado i tuńczykiem / Tuna, egg and avocado spread

Dziś przedstawiam przepis na pyszną pastę kanapkową z tuńczykiem, jajkiem i awokado. Szybka i łatwa w wykonaniu, a co najważniejsze – przepyszna. Polecam!

Filed Under: Ryby i owoce morza, Śniadanie Tagged With: awokado, pasta, ryby, śniadanie, tuńczyk

Ziemniaki zapiekane z buraczkami / Potato and beetroot gratin

by Dzi 3 komentarze

Ziemniaki zapiekane z buraczkami / Potato and beetroot gratin

Dziś przedstawiam kolejną propozycję dodatku do dania głównego, ziemniaki zapiekane z buraczkami ćwikłowymi. Idealne do każdego dania głównego. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Ultimate Home Cooking”. Polecam!

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: buraki, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, obiad, ziemniaki

Łosoś kabayaki z awokado / Salmon kabayaki with avocado

by Dzi 2 komentarze

Łosoś kabayaki z awokado / Salmon kabayaki with avocado

Dziś przedstawiam na kolejną odsłonę łososia, tym razem w japońskim słodkim sosie kabayaki, z piklowanymi warzywami i pastą z awokado. Danie robi się szybko, łatwo i przyjemnie, a na talerzu uzyskujemy istną ucztę. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: awokado, chilli, imbir, kuchnia japońska, limonka, mirin, obiad, ryby, zioła, łosoś

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • …
  • 115
  • Next Page »

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi / Toffee stuffed pumpkin cookies

Pikantna-surowka-z-kapusty-Spicy-Coleslaw

Pikantna surówka z kapusty / Spicy Coleslaw

Pizza z bresaola, gruszka i gorgonzola / Bresaola, pear and gorgonzola pizza

Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza

Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach

Zapiekanka-ziemniaczana-z-gorgonzola-szpinakiem-i-boczkiem-Bacon-spinach-and-gorgonzola-potato-gratin

Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress