Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Łosoś kabayaki z awokado / Salmon kabayaki with avocado

Łosoś kabayaki z awokado / Salmon kabayaki with avocado

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Łosoś kabayaki z awokado / Salmon kabayaki with avocado"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam na kolejną odsłonę łososia, tym razem w japońskim słodkim sosie kabayaki, z piklowanymi warzywami i pastą z awokado. Danie robi się szybko, łatwo i przyjemnie, a na talerzu uzyskujemy istną ucztę. Polecam!

Scroll down for English
Łosoś kabayaki z awokado

(2 porcje)

Składniki na łososia :

  • 1 średnia szalotka lub mała cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki mirinu
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 filety z łososia

Składniki na dodatki:

  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki sambal lub innego sosu chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • 2 marchewki, pokrojone w wąskie słupki
  • 1 ogórek, pokrojony w wąskie słupki
  • 1 chilli, z usuniętymi nasionami, pokrojone w wąskie słupki
  • 1 awokado
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka słodkiego sosu z czosnkiem i chilli
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • sezam do posypania
  • ugotowany ryż lub makaron
  • liście kolendry do podania

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce dokładnie wymieszaj ocet, sambal, cukier, sól i pieprz do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do słoika włóż marchewkę, chili i ogórka, zalej przygotowaną zalewą i odstaw. Można pikle przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
  2. W rondelku rozgrzej na średnim ogniu odrobinę oleju i włóż szalotkę. Podsmaż ją do lekkiego zarumienienia, po czym włóż imbir i podsmażaj kolejne kilka minut. Po tym czasie wlej sos sojowy, mirin i wsyp cukier, gotuj na średnim ogniu około 12 minut, do lekkiego zgęstnienia (w miarę stygnięcia będzie gęstniał coraz bardziej). W trakcie gotowania trzeba mieć sos na oku, gdyż bardzo łatwo jest go przypalić.
  3. Teraz włącz grilla w piekarniku na najwyższą moc, wyłóż filety z łososia na matę do pieczenia skórą do góry i podpiekaj przez kilka minut. Wyjmij z piekarnika i zdejmij z filetów skórę. Posmaruj łososia wcześniej  przygotowanym sosem i grilluj przez kolejne kilka minut (zależy od grubości, u mnie było to ok. 3 minut), smarując sosem przynajmniej dwukrotnie. Delikatnie odwrócić filety i grilluj kolejne kilka minut, także smarując sosem co jakiś czas.
  4. W międzyczasie przełóż obrane awokado do miseczki, rozgnieć je widelcem i wymieszaj z majonezem, sosem chili, sosem sojowym i sokiem z limonki, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Na talerze wyłóż po porcji ryżu lub makaronu, na to połóż łososia z  piklami, a obok pastę z awokado. Posyp sezamem i kolendrą, podawaj.
Smacznego!

English version
Salmon kabayaki with avocado

(2 servings)

Ingredients for the salmon:

  • 1 medium shallot, chopped
  • 1/4 cup soy sauce
  • 1/4 cup mirin
  • 1 tablespoon ginger, chopped
  • 2 tablespoons sugar
  • 2 salmon fillets
Ingredients for the accoutrements:
  • 1/4 cup rice vinegar
  • 1/2 teaspoon sambal
  • 1 teaspoon salt
  • 2 teaspoons sugar
  • pepper
  • 2 carrots, julienned
  • 1cucumber, julienned
  • 1 chilli, seeded, julienned
  • 1 avocado
  • 2 tablespoons mayo
  • 1 tablespoon sweet chili garlic
  • 1/2 lime, juiced
  • 1/2 teaspoon soy sauce
  • sesame seeds
  • cooked rice
  • cilantro

Preparation:

  1. Mix vinegar, sambal, sugar, salt and pepper until dissolved. Add carrots, chilli and cucumber, toss and set aside. This can be done a day or two ahead and stored in the fridge.
  2. Cook the shallots over medium low heat in oil until medium brown. Add ginger for a few minutes then soy, mirin and sugar and simmer on low for about 12 minutes or until thick. Be careful to not burn. Cool and blend. Set aside.
  3. Turn on the broiler and broil salmon skin side up for a couple minutes and remove skin. Slather sauce on salmon and broil for a couple minutes slathering twice more. Gently flip and do the same for a few more minutes. Set aside.
  4. Mash avocado and mix with mayo, sweet chili, soy, lime and salt and pepper to taste.
  5. Put a mound of rice or pasta on a plate. Top with salmon, pickled veggies and avocado. Garnish with sesame seeds and cilantro.
Enjoy!

Share the post "Łosoś kabayaki z awokado / Salmon kabayaki with avocado"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: awokado, chilli, imbir, kuchnia japońska, limonka, mirin, obiad, ryby, zioła, łosoś

« Kremowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup
Ziemniaki zapiekane z buraczkami / Potato and beetroot gratin »

Comments

  1. Chistopher says

    30 listopada 2013 at 03:36

    Bardzo smakowicie wygląda i tak na pewno smakuje.Ziemniaki z burakami super.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 listopada 2013 at 09:44

      Dziękuję:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Scones z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem

Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala

Dynia z bakłazanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk

Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk

Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami

Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami / Blueberry peach oven pancake

Slodki-sos-jagodowy-Sweet-blueberry-sauce

Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress