Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches

Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam Wam potrawę, do której mam ogromną słabość co widać już po ilości pulled mięs na moim blogu 🙂 Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku łopatkę wieprzową, następnie podzieloną na włókna i wymieszaną z obłędnym sosem BBQ Hestona Blumenthala. Mięso podane jest w opieczonej bułce do hamburgerów wraz z szybką surówką z kapusty, nie ma nic pyszniejszego! Polecam 🙂

Scroll down for recipe in English

Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches

Kanapki z pulled pork w sosie BBQ

(5 kanapek)

Składniki:

  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka mielonego chili
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 1 szklanka sosu BBQ
  • 5 bułek do hamburgerów, podpieczonych od wewnątrz
  • surówka z kapusty

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, natrzyj nimi dokładnie cały kawałek wieprzowiny, po czym włóż na godzinę do lodówki.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 150 oC.
  3. Przełóż łopatkę do naczynia do zapiekania, przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 2 – 2 1/2 godziny lub do momentu aż mięso zacznie się rozpadać. Temperatura wewnętrzna mięso w najgrubszym jego punkcie powinna wynosić około 80 oC.
  4. Wyjmij upieczone mięso z piekarnika i odstaw na 20 minut.
  5. Następnie za pomocą 2 widelców, podziel mięso na włókna, wlej sos BBQ i dokładnie wymieszaj.
  6. W celu przygotowania kanapek, umieść na podpieczonych spodach mięso, na wierzch wyłóż surówkę i drugą połówkę bułki.

Smacznego!

Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches

English version

BBQ pulled pork sandwiches

(5 sandwiches)

Ingredients:

  • 1 tablespoon ground cumin
  • 1 tablespoon chili powder
  • 1 tablespoon freshly ground black pepper
  • 1/2 tablespoon paprika
  • 1 tablespoons salt
  • 2 tablespoons cane sugar
  • 700 g pork shoulder
  • 1 cup BBQ sauce
  • 5 hamburger buns, toasted
  • easy coleslaw

Preparation:

  1. Combine all the seasonings in a small bowl. Rub the spice blend all over the pork and marinate, covered in a refrigerator for about 1 hour.
  2. Preheat the oven to 150 oC.
  3. Place the pork in a roasting pan, and cover with a piece of aluminum foil. Roast for about 2 – 2 1/2  hours or until falling apart. A meat thermometer inserted into the thickest part of the pork should read 80 oC.
  4. Remove the pork from the oven and let stand, covered for 20 minutes.
  5. Using 2 forks, pull the pork to form shreds and place in a large bowl. Pour 1 cup of BBQ sauce into the shredded pork and combine well.
  6. Assemble sandwiches by placing the pork on a half bottom of a bun and topping it with coleslaw. Serve with the other half of the bun.

Enjoy!

Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches

Share the post "Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe Tagged With: Heston Blumenthal, mięso, obiad, sałatka, sos barbecue, surówka, wieprzowina

« Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers
Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus »

Comments

  1. quote says

    21 lipca 2015 at 11:52

    Mmmm… pysznie wyglada, dzieki za przepis! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 lipca 2015 at 11:58

      Polecam:)

      Odpowiedz
  2. Karolina says

    21 lipca 2015 at 12:38

    Ale pyszności! Zawsze myślałam, że pulled pork trzeba piec z 5 godzin minimum, dlatego się nie zabierałam za przygotowanie. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 lipca 2015 at 15:28

      Jak się piecze wielkie kawałki mięsa to i 5 godzin może być za mało:P Ja podaję proporcje na domowe warunki:)

      Odpowiedz
  3. royal queen seed says

    21 lipca 2015 at 14:51

    Ojejku jak to pysznie wygląda. Po co ja tu zaglądałem? Jeszcze 1,5h do obiadku, a ja już taki głodny 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 lipca 2015 at 15:28

      🙂

      Odpowiedz
  4. Kasia says

    22 lipca 2015 at 08:44

    Mmmm, wygląda mega 😉 takie kanapki to ja rozumiem 😀

    Odpowiedz
  5. Henkelman says

    22 lipca 2015 at 15:50

    Pulled Pork poznałem dopiero jakieś pół roku temu ale bardzo żałuję, że tak późno. Pycha!

    Odpowiedz
  6. 6kroków.pl says

    23 lipca 2015 at 15:21

    Wygląda bardzo smakowicie! Jutro biorę się za ten kanapeczki!

    Dziękuję za pomysł 😉

    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  7. Moje Bistro says

    9 sierpnia 2015 at 23:24

    Pycha!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake

Zakręcone pączki / Twisted doughnuts

Zakręcone pączki / Twisted doughnuts

Kurczak w sosie barbeque z syropem klonowym i chilli

Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie z masła orzechowego / Peanut noodles with chicken and vegetables

Mazurek rozano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress