Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Dynia w słodkiej glazurze sezamowej / Pumpkin with a sweet sesame glaze

Dynia w słodkiej glazurze sezamowej / Pumpkin with a sweet sesame glaze

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Dynia w słodkiej glazurze sezamowej / Pumpkin with a sweet sesame glaze"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam łatwy i szybki w wykonaniu przepis na doskonały dodatek do każdego dania głównego w stylu azjatyckim. Rozpływająca się w ustach dynia w słodkiej glazurze, posypana prażonym sezamem-pyszna!:). Przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Bills Everyday Asian”. Polecam!

Scroll down for English

Dynia w słodkiej glazurze sezamowej

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 łyżki  brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 900 g dyni, obranej, z usuniętymi nasionami i pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 1 łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu

Przygotowanie:

  1. Do większego rondla (lub patelni) wlej 200 ml wody, dodaj cukier i sos sojowy, po czym wymieszaj aż do rozpuszczenia się cukru.
  2. Doprowadź całość na średnim ogniu do wrzenia, włóż dynię i gotuj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania płynu. Dynia powinna być miękka i oblepiona lepką glazurą. Jeżeli po tym czasie wciąż będzie twardawa, dolej troszkę wody i ponownie smaż aż do miękkości.
  3. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia, po czym podawaj dynię posypaną prażonym sezamem.
Smacznego!

English version

Pumpkin with a Sweet Sesame Glaze

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 tablespoons soft brown sugar
  • 2 tablespoons soy sauce
  • 900 g pumpkin, peeled, de-seeded and cut into 2 cm pieces (or butternut squash)
  • 1 tablespoon toasted sesame seeds

Preparation:

  1. Place 200 ml water, the sugar and soy sauce in a large sauce pan and stir to dissolve the sugar.
  2. Bring to the boil over medium heat, add the pumpkin (or  butternut squash) and cook for 10 minutes, stirring occasionaly, or until the liquid has evaporated and the pumpkin is soft and sticky.
  3. Leave to cool slightly and serve scattered with the sesame seeds.
Enjoy!

Share the post "Dynia w słodkiej glazurze sezamowej / Pumpkin with a sweet sesame glaze"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, dynia, kuchnia azjatycka, sezam, sos sojowy

« Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem / Spinach, chicken and goat cheese quesadilla
Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem / Asian style roast chicken with beer »

Comments

  1. jula says

    9 grudnia 2013 at 22:23

    brzmi pysznie 😉

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem/Asian style roast chicken with beer | karmelowy pisze:
    12 grudnia 2013 o 07:55

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem/Asian style roast chicken with […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sycąca zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup

Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup

Odchudzone puree kalafiorowo-marchwiowe

Piersi kurczaka z uproszczonym sosem teriyaki

Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym

Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym / Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard sauce

Odchudzone mini lasagne

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress