Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Łatwe curry z mango i kurczakiem / Easy mango and chicken curry

Łatwe curry z mango i kurczakiem / Easy mango and chicken curry

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Łatwe curry z mango i kurczakiem / Easy mango and chicken curry"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na bardzo smaczne i aromatyczne curry z kurczakiem i mango. Moja połówka stwierdziła, że jest to jedno z najlepszych curry jakie zrobiłam do tej pory. Pikantne, lekko słodkawe i bardzo sycące z dodatkiem ryżu jaśminowego. Polecam!

Scroll down for English

Łatwe curry z mango i kurczakiem

(6-8 porcji)

Składniki na kurczaka:

  • 6 piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 3 łyżki przyprawy tandoori masala (lub garam masala)
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na curry:

  • 4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 duża czerwona cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 lub 3 duże i dojrzałe mango, obrane i z usuniętą pestką, zmiksowane na puree
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka pasty tandoori masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka mielonego chilli
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki curry
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w dużą kostkę
  • 1 duże mango, obrane i bez pestki, pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki masła
  • ugotowany ryż do podania

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na kurczaka, umieść je w torebce foliowej i włóż do lodówki na minimum pół godziny w celu zamarynowania mięsa. Po tym czasie wyjmij piersi z marynaty i grilluj lub usmaż na patelni, po czym pokrój w dużą kostkę.
  2. W dużym rondlu lub w głębokiej patelni podsmaż  na oleju cebulę z czosnkiem przez kilka minut do miękkości, następnie dodaj wszystkie składniki rozpoczynające się od puree z mango, poprzez przyprawy i na papryce kończąc. Wymieszaj i gotuj całość na małym ogniu przez około 20 minut, po czym dodaj kurczaka i gotuj przez kolejne 5 minut.
  3. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę mango i masło, gotuj przez kolejne kilka minut. Dopraw jeżeli to konieczne do smaku i podawaj z ugotowanym ryżem lub z ulubionym naan .
Smacznego!

English version

Easy Mango and Chicken Curry

(6-8 servings)

Ingredients for the chicken:

  • 6 boneless skinless chicken breasts
  • 3 tbsp tandoori masala (or garam masala)
  • 3 tbsp lime juice
  • 1/2 tsp black pepper
  • 1/2 tsp salt
  • 3 tbsp canola oil
Ingredients for the curry:
  • 4 cloves minced garlic
  • 1  large finely chopped red onion
  • 4 tbsp canola oil
  • 2 or 3 large ripe mangoes, peeled, pitted and pureed
  • 2 cups coconut milk
  • 2 tbsp freshly grated ginger
  • 2 tsp garam masala
  • 1 tsp tandoori masala
  • 1 tsp turmeric
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1/2 tsp ground cumin
  • 1/4 tsp ground cloves
  • 1/2 tsp ground cardemom
  • 1 tbsp chili powder
  • 1 tsp ground fennel seeds
  • 1 tsp ground coriander seeds
  • 3 tbsp lemon juice
  • 3 tbsp brown sugar
  • 1/2 tsp chilli powder
  • 2 tbsp curry powder
  • 1 cup water
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp black pepper
  • 1 large red bell pepper, diced
  • 1 large mango, diced
  • 3 tbsp butter
  • cooked rice for serving

Preparation:

  1. Place all ingredients for the chicken in a large bag and marinate in the fridge for about a half hour. Completely cook the chicken breasts on a gas or charcoal grill and set aside to rest for a few minutes before cutting the chicken into large cubes. Alternatively, you can cook the chicken under the broiler.
  2. In a large saucepan or dutch oven with oil red onion and garlic saute together for just a couple of minutes until softened and add all ingredients from mango, through the sipce to red bell pepper, and simmer together over low heat for about 20 minutes. Add the diced chicken to the sauce and simmer for an additional 5 minutes.
  3. Lastly add diced mango and butter, simmer for only a couple of minutes more to warm through the mango. Serve over cooked rice or with your favorite naan.
Enjoy!

Share the post "Łatwe curry z mango i kurczakiem / Easy mango and chicken curry"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, curry, imbir, kuchnia indyjska, kurczak, mango, mięso, obiad, piersi z kurczaka, ryż

« 1 urodziny bloga i tort marchewkowy z kardamonem / Carrot cake with cardamom
Gnocchi w kremowym sosie ze szpinakiem i orzechami piniowymi / Gnocchi in a creamy spinach sauce with pine nuts »

Comments

  1. Malwinka says

    3 grudnia 2013 at 19:53

    Bardzo aromatyczna potrawa 🙂

    Odpowiedz
  2. bubu says

    4 grudnia 2013 at 20:04

    Wygląda idealnie! takie przepisy lubię-prosty i szybki sposób przygotowania zachęca do ugotowania:)SUPER

    Odpowiedz
  3. Weronika says

    9 lipca 2015 at 10:25

    Nie ma to jak kurczak curry. Uwielbiam go z ryżem.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 lipca 2015 at 11:18

      To jest przepyszne!

      Odpowiedz
  4. Anita says

    7 sierpnia 2018 at 16:17

    A czy jak chcę zrobić na 4 osoby to muszę wszystko zrobić przez pół? Czy tylko dać mniej mięsa i wszystko inne zostawić?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 sierpnia 2018 at 16:34

      Proponuję wszystko na pół. Ewentualnie tylko mięso, a nadmiar sosu zamrozić na następny raz

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Osso buco z pieczoną dynią / Osso buco with roasted butternut squash

Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup

Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup

Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar / Spinach, mushroom and cheddar pierogi

Pieczona pikantna fasolka szparagowa w boczku

Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress