Share the post "Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem / Spinach, chicken and goat cheese quesadilla"
Dziś przedstawiam kolejną odsłonę meksykańskiego przysmaku – quesadilli. Tym razem propopnuję nadzienie z kurczaka, szpinaku i koziego sera. To połączenie może wydawać się dosyć osobliwe, jednak zapewniam, że wraz z awokado i dużą ilością sera smakuje wyśmienicie. Polecam!
Scroll down for English
Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem
(4 porcje)
Składniki na kurczaka:
- 2 duże lub 4 małe piersi z kurczaka
- sok z 2 cytryn
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- chlust oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Składniki mix szpinakowo-serowy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 ubite szklanki młodego szpinaku, umytego i z grubsza pokrojonego
- 2 duże ząbki czosnku, posiekane
- 80 g sera koziego
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- szczypta pieprzu cayenne
- sól i pieprz
Dodatki:
- 4 tortille, gotowe lub własnoręcznie zrobione (23 cm)
- 2 awokado, pokrojone w plastry
- starta mozzarella do posypania (wg. uznania, ja lubię dodawać jej całkiem sporo:))
- ulubiony pikantny sos i kwaśna śmietana, do podania
- szczypiorek, do posypania
Przygotowanie:
- Przygotowanie kurczaka: Włóż piersi z kurczaka do torebki foliowej, wlej do niego sok z cytryny, dodaj czosnek, oliwę z oliwek , sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na 30 minut. Następnie rozgrzej patelnię (najlepiej grillową), usmaż na niej zamarynowanego kurczaka, odstaw na 5 minut i pokrój piersi w paski.
- W celu zrobienia masy szpinakowo-serowej, rozgrzej na patelni, na średnim ogniu olej, podsmaż przez chwilę czosnek, po czym dodaj szpinak. Smaż około 3 minut, do „zwiędnięcia” szpinaku.
- W miseczce wymieszaj pokrojony w małą kostkę ser kozi, jogurt grecki, szpinak, parmezan i przyprawy.
- Przygotowanie quasedilli: Na połówki przygotowanych tortilli wyłóż w równych ilościach masę szpinakowo-serową, na nią kurczaka, awokado i posyp przygotowaną startą mozzarellą. Złóż tortille na pół, przykrywając nadzienie i podsmażaj na patelni grillowej, aż tortilla stanie się chrupiąca a ser wewnątrz się roztopi. Podawaj z kwaśną śmietaną i ulubionym pikantnym sosem, posypane szczypiorkiem.
Smacznego!
English version
Spinach, chicken and goat cheese quesadilla
(4 servings)
Ingredients for the chicken:
- 2 large or 4 small chicken breasts
- juice from 2 lemons
- 2 cloves of garlic, pressed
- 1 glug olive oil
- salt, pepper
- 1 tbsp canola oil
- heaping 3 cups baby spinach, coarsely chopped
- 2 large cloves fresh garlic, minced
- 80 g goat cheese
- scant 1/4 cup plain Greek yogurt
- 4 tbsp fresh shredded parmesan cheese
- pinch of cayenne pepper
- salt and pepper
Extras:
- 4 tortillas (23 cm)
- 2 avocados, halved and sliced
- mozzarella cheese to sprinkle
- hot sauce and sour cream , to serve
- chives, to serve
Preparation:
- Prepare chicken. Transfer chicken to plastic bag, add the lemon, garlic, olive oil, salt and pepper and marinate for 30 minutes. Meanwhile heat a grill pan. Grill chicken, transfer to a clean surface to rest for 5 minutes. Slice into strips.
- Make spinach dip. Heat canola oil in a skillet over medium heat with garlic, stir in the spinach and cook until wilted, about 3 minutes.
- Sir together the goat cheese, Greek yogurt, cooked spinach mixture, parmesan cheese, cayenne, salt, and pepper. Mix until combined. Set aside.
- Assemble quesadillas. Divide spinach dip, chicken, avocado, and additional cheese between all halves of the tortillas. Heat a large skillet, and cook quesadillas until the outside is crispy and the inside is melty. Serve with additional Greek yogurt, hot sauce, and green chives.
Połączenie smaków jest świetne.
🙂
Wygląda przepysznie! 😀
Jest pyszna.Polecam:)
Looks delicious snack to me! Thank you