Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem / Spinach, chicken and goat cheese quesadilla

Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem / Spinach, chicken and goat cheese quesadilla

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem / Spinach, chicken and goat cheese quesadilla"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejną odsłonę meksykańskiego przysmaku – quesadilli. Tym razem propopnuję nadzienie z kurczaka, szpinaku i koziego sera. To połączenie może wydawać się dosyć osobliwe, jednak zapewniam, że wraz z awokado i dużą ilością sera smakuje wyśmienicie. Polecam!

Scroll down for English
Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem

(4 porcje)

Składniki na kurczaka:

  • 2 duże lub 4 małe piersi z kurczaka
  • sok z 2 cytryn
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • chlust oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Składniki mix szpinakowo-serowy

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 ubite szklanki młodego szpinaku, umytego i z grubsza pokrojonego
  • 2 duże ząbki czosnku, posiekane
  • 80 g sera koziego
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • 4 tortille, gotowe lub własnoręcznie zrobione (23 cm)
  • 2 awokado, pokrojone w plastry
  • starta mozzarella do posypania (wg. uznania, ja lubię dodawać jej całkiem sporo:))
  • ulubiony pikantny sos i kwaśna śmietana, do podania
  • szczypiorek, do posypania

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie kurczaka: Włóż piersi z kurczaka do torebki foliowej, wlej do niego sok z cytryny, dodaj czosnek, oliwę z oliwek , sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na 30 minut. Następnie rozgrzej patelnię (najlepiej grillową), usmaż na niej zamarynowanego kurczaka, odstaw na 5 minut  i pokrój piersi w paski.
  2. W celu zrobienia masy szpinakowo-serowej, rozgrzej na patelni, na średnim ogniu olej, podsmaż przez chwilę czosnek, po czym dodaj szpinak. Smaż około 3 minut, do „zwiędnięcia” szpinaku.
  3. W miseczce wymieszaj pokrojony w małą kostkę ser kozi, jogurt grecki, szpinak, parmezan i przyprawy.
  4. Przygotowanie quasedilli: Na połówki przygotowanych tortilli wyłóż w równych ilościach masę szpinakowo-serową, na nią kurczaka, awokado i posyp przygotowaną startą mozzarellą. Złóż tortille na pół, przykrywając nadzienie i podsmażaj na patelni grillowej, aż tortilla stanie się chrupiąca a ser wewnątrz się roztopi. Podawaj z kwaśną śmietaną i ulubionym pikantnym sosem, posypane szczypiorkiem.

Smacznego!

English version

Spinach, chicken and goat cheese quesadilla

(4 servings)

Ingredients for the chicken:

  • 2 large or 4 small chicken breasts
  • juice from 2 lemons
  • 2 cloves of garlic, pressed
  • 1 glug olive oil
  • salt, pepper
Ingredients for spinach and goat cheese spread:
  • 1 tbsp canola oil
  • heaping 3 cups baby spinach, coarsely chopped
  • 2 large cloves fresh garlic, minced
  • 80 g goat cheese
  • scant 1/4 cup plain Greek yogurt
  • 4 tbsp fresh shredded parmesan cheese
  • pinch of cayenne pepper
  • salt and pepper

Extras:

  • 4 tortillas (23 cm)
  • 2 avocados, halved and sliced
  • mozzarella cheese to sprinkle
  • hot sauce and sour cream , to serve
  • chives, to serve

Preparation:

  1. Prepare chicken. Transfer chicken to plastic bag, add the lemon, garlic, olive oil, salt and pepper and marinate for 30 minutes. Meanwhile heat a grill pan. Grill chicken, transfer to a clean surface to rest for 5 minutes. Slice into strips.
  2. Make spinach dip. Heat canola oil in a skillet over medium heat with garlic, stir in the spinach and cook until wilted, about 3 minutes.
  3. Sir together the goat cheese, Greek yogurt, cooked spinach mixture, parmesan cheese, cayenne, salt, and pepper. Mix until combined. Set aside.
  4. Assemble quesadillas. Divide spinach dip, chicken, avocado, and additional cheese between all halves of the tortillas. Heat a large skillet, and cook quesadillas until the outside is crispy and the inside is melty. Serve with additional Greek yogurt, hot sauce, and green chives.
Enjoy!

Share the post "Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem / Spinach, chicken and goat cheese quesadilla"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Przystawki Tagged With: awokado, kuchnia meksykańska, kurczak, mięso, mozzarella, obiad, przystawka, quasedilla, ser, ser kozi, szpinak

« Gnocchi w kremowym sosie ze szpinakiem i orzechami piniowymi / Gnocchi in a creamy spinach sauce with pine nuts
Dynia w słodkiej glazurze sezamowej / Pumpkin with a sweet sesame glaze »

Comments

  1. Chistopher says

    8 grudnia 2013 at 09:21

    Połączenie smaków jest świetne.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 grudnia 2013 at 09:34

      🙂

      Odpowiedz
  2. Malwinka says

    8 grudnia 2013 at 12:55

    Wygląda przepysznie! 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 grudnia 2013 at 13:11

      Jest pyszna.Polecam:)

      Odpowiedz
  3. Lakonia olive oil says

    11 grudnia 2013 at 17:30

    Looks delicious snack to me! Thank you

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Szybka quesadilla z wołowiną / Easy beef quesadilla - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    17 stycznia 2018 o 10:24

    […] i zachwycą smakiem całą rodzinę. Jeżeli lubisz tego typu dania polecam także wersję z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem i z kaczką w sosie bbq. Pyszny obiad w kilka chwil, polecam […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mlode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

losos-w-smietanowym-sosie-z-suszonymi-pomidorami-Creamy-salmon-with-sun-dried-tomatoe

Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami / Creamy salmon with sun-dried tomatoes

Tagliatelle z kaczką w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy

Baklazan zapiekany w smietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream

Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream

Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake

Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress