Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Karp pieczony z warzywami / Baked carp with vegetables

Karp pieczony z warzywami / Baked carp with vegetables

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Karp pieczony z warzywami / Baked carp with vegetables"

  • Facebook
  • Twitter

Święta zbliżają się w zastraszającym tempie, trzeba więc zacząć testować przepisy na klasyczne dania świąteczne. Na początek proponuję pieczonego karpia z warzywami w pysznym sosie pomidorowym. Jest to idealne danie dla dbających o linię, gdyż karpia nie smażymy, tylko pieczemy w aromatycznym, pomidorowym sosie. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Karp pieczony z warzywami

(4 porcje)

Składniki:

  • 1,5 kg karpia, umytego, pokrojonego w dzwonka
  • 4-5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 liście laurowe
  • 200 ml białego wina
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
  • 400 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 500 ml passaty (lub krojonych z puszki pomidorów)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier do smaku
  • olej rzepakowy
  1. Umyte i pokrojone ryby dokładnie popieprz i posól, po czym odstaw na 30-40 minut.
  2. Na średnim ogniu, rozgrzej na dużej patelni łyżkę oleju i włóż pieczarki. Smaż przez 10-15 minut i przełóż do miseczki. Na tej samej patelni usmaż do zarumienienia cebulę, następnie dodaj czosnek i paprykę i smaż kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej wino, gotuj na dużym ogniu aż trochę odparuje, później wlej passatę i dodaj pieczarki z listkiem laurowym. Gotuj całość przez kolejne 10 minut i dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je olejem. Wyłóż na dno połowę sosu z warzywami, na to przygotowaną rybę i resztę sosu. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez ok. 40 minut, polewając ryby od czasu do czasu sosem z dna naczynia.
Smacznego!

English version

Baked carp with vegetables

(4 servings)

Ingredients:

  • 1.5 kg carp, washed and sliced into 2 cm pieces
  • 4-5 cloves of garlic, finely chopped
  • 1 large onion, sliced
  • 2 bay leaves
  • 200 ml dry white wine
  • 2 red bell peppers, cut into strips
  • 400 g button mushrooms, sliced
  • 500 ml passata (or 1 can chopped tomatoes)
  • half a lemon, juice
  • salt and pepper
  • sugar to taste
  • canola oil

Preparation:

  1. Season washed fish with salt and pepper, and set aside for 30-40 minutes.
  2. In the large frying pan heat the tablespoon of oil on medium heat, and add the mushrooms. Cook for 10-15 minutes and set aside. Add the onions  and cook until golden brown, next add the garlic and peppers and cook for 10 minutes. Add the wine, cook over high heat until one third of liquid evaporate, next add the passata and mushrooms with bay leaves. Cook for another 10 minutes and season with lemon juice, salt, pepper and sugar to taste.
  3. Prepare baking dish and grease it with canola oil. Put a half of sauce with vegetables on the bottom of the baking dish, then place fish and the rest of the sauce. Bake in the preheated oven  to 180 oC for about 40 minutes, basting the fish with sauce from time to time.
Enjoy!

Share the post "Karp pieczony z warzywami / Baked carp with vegetables"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: grzyby, karp, obiad, papryka, pieczarki, ryby, święta

« Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem / Asian style roast chicken with beer
Bananowe muffiny z jabłkami i cynamonem / Banana muffins with apples and cinnamon »

Comments

  1. Chistopher says

    14 grudnia 2013 at 09:21

    Bardzo smakowity.Najważniejsze,że można wszystko przygotować wcześniej i wstawić jak przyjdą np. goście do pieca.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 grudnia 2013 at 09:53

      Dokładnie tak:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Bento z sałatką z grillowanym kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym

Golonka w piwie z miodem i puree dyniowym / Pork shank in beer & honey with pumpkin puree

Popękane ciasteczka czekoladowe / Chocolate crinkles

Popękane ciasteczka czekoladowe / Chocolate crinkles

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Warsztaty Lidl

Kuchnia polska z Lidlem i Karolem Okrasą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress