Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kaczka w sosie wiśniowym / Duck with cherry sauce

Kaczka w sosie wiśniowym / Duck with cherry sauce

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Kaczka w sosie wiśniowym / Duck with cherry sauce"

  • Facebook
  • X

Święta niebawem, a dobra kaczuszka na świątecznym stole na pewno ucieszy całą rodzinę. Dziś proponuję pyszną i bardzo łatwą w przygotowaniu pieczoną kaczkę w glazurze wiśniowej, która wyjdzie każdemu. Generalnie robi się sama w piekarniku, trzeba pamiętać jedynie o obracaniu jej i smarowaniu przyrządzoną wcześniej glazurą. Polecam też inne przepisy z kaczką w roli głównej – wszystkie pyszne! Zapraszam po przepis!

Kaczka-w-sosie-wisniowym-Duck-with-cherry-sauce

Scroll down for recipe in English

Kaczka w sosie wiśniowym

(1 kaczka)

Składniki:

  • 12 listków szałwii
  • 1 szklanka wody
  • 1 sprawiona kaczka
  • sól, pieprz i słodka papryka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 szklanki świeżych lub mrożonych wiśni
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. W rondelku umieść szałwię wraz z wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Następnie wyłów i wyrzuć listki a wodę zdejmij z ognia.
  2. Umytą kaczkę natrzyj porządnie solą, pieprzem i papryką i włóż na 2 godziny do lodówki.
  3. W celu przygotowania glazury wymieszaj wywar z szałwii, miód, ocet oraz sos sojowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8 minut, aż płyn odparuje do objętości 2/3 szklanki. Odlej 1/3 szklanki glazury do miseczki, resztę pozostaw w rondlu.
  4. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
  5. Ułóż kaczkę piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką i posmaruj glazurą. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
  6. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC, odwróć kaczkę, posmaruj glazurą z rondelka  i piecz przez kolejne 1 1/2 do 2 godzin (w zależności od wielkości), smarując glazurą od czasu do czasu. Po upieczeniu powinna być miękka i rumiana.
  7. Odlej sos z pieczenia, usuń nadmiar tłuszczu i dodaj do niego glazurę z miski i wymieszaj z wiśniami. Dopraw cynamonem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7-8 minut, aż zacznie gęstnieć. Dopraw ewentualnie solą, pieprzem i cukrem jeżeli to konieczne.
  8. Podawaj kaczkę polaną sosem wiśniowym.

Smacznego!

Kaczka-w-sosie-wisniowym-Duck-with-cherry-sauce

English version

Duck with cherry sauce

(1 duck)

Ingredients:

  • 12 sage leaves
  • 1 cup of water
  • 1 duck, washed
  • salt, pepper and ground sweet pepper
  • 3 tablespoons of honey
  • 3 tablespoons balsamic vinegar
  • 3 tablespoons of soy sauce
  • 1 1/2 cup of fresh or frozen cherries
  • pinch of cinnamon

Preparation:

  1. Placethe sage and water in a small saucepan, bring to a boil, reduce the heat and cook for 5 minutes. Then discard sage and set aside.
  2. Rub the duck with salt, pepper and sweet pepper and place in the refrigerator for 2 hours.
  3. For the glaze, in the saucepan with sage mixture mix honey, vinegar and soy sauce, bring to a boil and cook for 8 minutes or until it has reached the volume of 2/3 cup. Pour 1/3 cup of glaze into the bowl, leave the rest in a saucepan.
  4. Preheat the oven to 220 oC.
  5. Place the duck  breast side down on baking rack and brush with the glaze from the saucepan. Place in the oven and bake for 30 minutes.
  6. Reduce the temperature to 160 oC turn duck breast side up, brush with the glaze and bake for another 1 1/2 to 2 hours, brushing with glaze from time to time until golden brown.
  7. Transfer baking juices into the saucepan, remove the excess fat, add the glaze from the bowl and mix in the cherries. Season with cinnamon, bring to a boil and cook for 7-8 minutes until it starts to thicken. Season with salt, pepper and sugar if necessary.
  8. Serve the duck with a cherry sauce.

Enjoy!

Kaczka-w-sosie-wisniowym-Duck-with-cherry-sauce

Share the post "Kaczka w sosie wiśniowym / Duck with cherry sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cynamon, kaczka, mięso, miód, obiad, święta, wiśnie, zioła

« Curry z ziemniakami i kalafiorem / Potato and cauliflower curry
Inspiracje na Wielkanoc 2019 »

Comments

  1. bijoux says

    7 kwietnia 2019 at 10:11

    Uwielbiam takie dobrze wypieczone mięsko 🙂 kaczka na święta będzie obowiązkowo 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Inspiracje na Wielkanoc 2019 - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    10 kwietnia 2019 o 11:25

    […] « Kaczka w sosie wiśniowym / Duck with cherry sauce […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake

Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake

Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus

Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus

Najpopularniejsze przepisy w 2015 roku

Warsztaty w Akademii Smaku Bosch – relacja

quesadillas_ze_stekiem

Quesadillas ze stekiem i papryką / Steak and bell pepper quesadillas

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress