Święta niebawem, a dobra kaczuszka na świątecznym stole na pewno ucieszy całą rodzinę. Dziś proponuję pyszną i bardzo łatwą w przygotowaniu pieczoną kaczkę w glazurze wiśniowej, która wyjdzie każdemu. Generalnie robi się sama w piekarniku, trzeba pamiętać jedynie o obracaniu jej i smarowaniu przyrządzoną wcześniej glazurą. Polecam też inne przepisy z kaczką w roli głównej – wszystkie pyszne! Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Kaczka w sosie wiśniowym
(1 kaczka)
Składniki:
- 12 listków szałwii
- 1 szklanka wody
- 1 sprawiona kaczka
- sól, pieprz i słodka papryka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1,5 szklanki świeżych lub mrożonych wiśni
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- W rondelku umieść szałwię wraz z wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Następnie wyłów i wyrzuć listki a wodę zdejmij z ognia.
- Umytą kaczkę natrzyj porządnie solą, pieprzem i papryką i włóż na 2 godziny do lodówki.
- W celu przygotowania glazury wymieszaj wywar z szałwii, miód, ocet oraz sos sojowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8 minut, aż płyn odparuje do objętości 2/3 szklanki. Odlej 1/3 szklanki glazury do miseczki, resztę pozostaw w rondlu.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
- Ułóż kaczkę piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką i posmaruj glazurą. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC, odwróć kaczkę, posmaruj glazurą z rondelka i piecz przez kolejne 1 1/2 do 2 godzin (w zależności od wielkości), smarując glazurą od czasu do czasu. Po upieczeniu powinna być miękka i rumiana.
- Odlej sos z pieczenia, usuń nadmiar tłuszczu i dodaj do niego glazurę z miski i wymieszaj z wiśniami. Dopraw cynamonem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7-8 minut, aż zacznie gęstnieć. Dopraw ewentualnie solą, pieprzem i cukrem jeżeli to konieczne.
- Podawaj kaczkę polaną sosem wiśniowym.
Smacznego!
English version
Duck with cherry sauce
(1 duck)
Ingredients:
- 12 sage leaves
- 1 cup of water
- 1 duck, washed
- salt, pepper and ground sweet pepper
- 3 tablespoons of honey
- 3 tablespoons balsamic vinegar
- 3 tablespoons of soy sauce
- 1 1/2 cup of fresh or frozen cherries
- pinch of cinnamon
Preparation:
- Placethe sage and water in a small saucepan, bring to a boil, reduce the heat and cook for 5 minutes. Then discard sage and set aside.
- Rub the duck with salt, pepper and sweet pepper and place in the refrigerator for 2 hours.
- For the glaze, in the saucepan with sage mixture mix honey, vinegar and soy sauce, bring to a boil and cook for 8 minutes or until it has reached the volume of 2/3 cup. Pour 1/3 cup of glaze into the bowl, leave the rest in a saucepan.
- Preheat the oven to 220 oC.
- Place the duck breast side down on baking rack and brush with the glaze from the saucepan. Place in the oven and bake for 30 minutes.
- Reduce the temperature to 160 oC turn duck breast side up, brush with the glaze and bake for another 1 1/2 to 2 hours, brushing with glaze from time to time until golden brown.
- Transfer baking juices into the saucepan, remove the excess fat, add the glaze from the bowl and mix in the cherries. Season with cinnamon, bring to a boil and cook for 7-8 minutes until it starts to thicken. Season with salt, pepper and sugar if necessary.
- Serve the duck with a cherry sauce.
Enjoy!
bijoux says
Uwielbiam takie dobrze wypieczone mięsko 🙂 kaczka na święta będzie obowiązkowo 🙂