Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem / Asian style roast chicken with beer

Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem / Asian style roast chicken with beer

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem / Asian style roast chicken with beer"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne udka z kurczaka w glazurze w stylu azjatyckim z dodatkiem ciemnego piwa. Mięso jest przez noc peklowane w słonej mieszance z piwem, dzięki czemu nabiera delikatności, charakterystycznego smaku i aromatu.  Podałam je z dynią w stylu azjatyckim. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem

(4 porcje)

Składniki na solankę:

  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki soli
  • 350 ml ciemnego piwa
  • 4 udka z kurczaka (lub 1 cały kurczak , podzielony na części)

Składniki na glazurę:

  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 2/3 szklanki mirinu (lub białego wina)
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. W małym garnku wymieszaj wodę z solą i postaw go na średnim ogniu. Mieszaj zawartość tylko do rozpuszczenia się soli, po czym wlej piwo. Odstaw do schłodzenia przynajmniej do temperatury pokojowej.
  2. W dużej misce umieść kurczaka, zalej go solanką i przykryj luźno folią. Włóż do lodówki na min. 3 godziny, jednak nie dłużej niż na 24 godziny.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C. Wyłóż blaszkę do pieczenia (najlepiej z rusztem) folią aluminiową.
  4. W małym rondlu wymieszaj trzepaczką piwo, mirin, sos sojowy, chilli, skrobię kukurydzianą i miód. Posta go na dużym ogniu, a jak zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj, aż lekko zgęstnieje do konsystencji syropu około 5 minut .
  5. Wyjmij kurczaka z solanki, dokładnie go umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Umieść kurczaka na ruszcie i wysmaruj glazurą.
  6. Wstaw do piekarnika na 45 do 55 minut, smarując  kurczaka glazurą co 10-15 minut.

Smacznego!

English version

Asian style roast chicken with beer

(4 servings)

Ingredients for the brine:

  • 3 cups water
  • 3 tbs salt
  • 350 ml dark beer
  • 4 chicken leg quarters (or 1 whole roasting chicken, cut into quarters)
Ingredients for the glaze:
  • 1 cup dark beer
  • 2/3 cup mirin
  • ¼ cup soy sauce
  • ½ tsp chili powder
  • 1 tbs cornstarch
  • 3 tbs honey

Preparation:

  1. In a pot over medium high heat, add the water and the salt. Stir until salt has dissolved, remove from heat and add the beer. Stir until brine is at room temperature or below.
  2. Add the chicken quarters to a large bowl. Pour the brine over the chicken, cover loosely with plastic wrap, refrigerate for 3 hours and up to 24 hours.
  3. Preheat oven to 220 oC. Cover a baking sheet with aluminum foil, place a wire rack over the foil lined baking sheet.
  4. Add the stout, mirin, soy, chili powder, cornstarch and honey, whisk to combine. Add sauce pan to high heat, allow to boil until slightly reduced and thickened, about 5 minutes.
  5. Remove chicken from brine, discard the brine. Rinse the chicken well and pat dry. Place chicken on the wire rack.
  6. Brush liberally with the glaze and roast at  for 45 to 55 minutes, brush with glaze every 10-15 minutes.
Enjoy!

Share the post "Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem / Asian style roast chicken with beer"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, kuchnia azjatycka, kurczak, mięso, miód, obiad, piwo, sos sojowy, udka

« Dynia w słodkiej glazurze sezamowej / Pumpkin with a sweet sesame glaze
Karp pieczony z warzywami / Baked carp with vegetables »

Comments

  1. bubu says

    13 grudnia 2013 at 18:40

    pyszny pomysł na kurczaka, z dodatkiem przepisu na wyborną dynię w tle:)

    Odpowiedz
  2. Chistopher says

    17 grudnia 2013 at 05:36

    Bardzo smakowicie wygląda.Podoba mi się ten przepis.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 grudnia 2013 at 08:40

      Dziękuję:) Kurczak jest pyszny, polecam!

      Odpowiedz
  3. roksa 90 says

    29 września 2016 at 20:08

    Próbowałam przygotować, nie wyszło dość dobrze, ale będę próbować dalej, dzięki za przepis:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 września 2016 at 20:22

      A co się stało?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜 ⏩ Link Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜
⏩ Link w BIO ⏪
🥢🥢🥢🥢🥢
Dziś zapraszam na bloga po przepis na pysznego kurczaka w stylu azjatyckim z chrupiącą cukinią, papryką i prażonymi orzechami – pyszności. Polecam!🍜 #obiad #dinner #comfortfood #noodles #mięso #meat #kurczak #chicken #chinese #zucchini #cukinia #spicy #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc cza Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc czas podsumowań. Na blogu przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów w 2019 r. Zapraszam po inspirację!🍗🥘🍝
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #podsumowanie #sweets #deser #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świą Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów. Zapraszam po inspirację!🎄👌
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #duck#foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken🍗
⏩Link w BIO⏪
🍊🍊🍊
Dziś zapraszam na bloga po przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty.👌🍗
#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kaczka pieczona po pekińsku

Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas

Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas

Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem / Goat cheese and spinach mashed sweet potatoes

Salatka-jarzynowa-z-wedzona-makrela-Vegetable-and-smoked-mackerel-salad

Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą / Vegetable and smoked mackerel salad

Mule po tajsku / Thai mussels

Mule po tajsku / Thai mussels

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress