Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru / Pressure cooker chicken masala

Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru / Pressure cooker chicken masala

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru / Pressure cooker chicken masala"

  • Facebook
  • X
Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym dniu. A chyba szybciej nie da się przygotować posiłku niż w szybkowarze;) Przedstawiam poniżej przepis na jedno z moich ulubionych dań kuchni hinduskiej, czyli na kurczaka w doskonale doprawionym orientalnymi przyprawami sosie na bazie pomidorów, przygotowany w 20 minut! Zamiast tracić czas na gromadzenie niezbędnych przypraw, skorzystałam z gotowej pasty Patak’s Tikka Masala i danie wyszło przepyszne. Polecam!
Ekspresowy-kurczak-masala-z-szybkowaru-Pressure-cooker-chicken-masala
Scroll down for recipe in English
Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru
(4 porcje)
Składniki:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 6 łyżek pasty Patak’s Tikka Masala
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1x400g puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki świeżej kolendry, posiekanej
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 8 kawałków kurczaka (podudzia,pałki lub piersi, to co lubisz;))
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
Przygotowanie:
  1. Podgrzej olej w szybkowarze, dodaj cebulę i smaż mieszając przez około 4 – 5 minut lub do zeszklenia.
  2. Dodaj pastę i czosnek, porządnie wymieszaj i smaż przez około minutę.
  3. Dodaj cayenne, bulion, pomidory, połowę kolendry i kawałki kurczaka i wymieszaj.
  4. Zamknij pokrywę i gotuj pod ciśnieniem przez 20 minut.
  5. Wyrównaj ciśnienie, po czym zdejmij pokrywę i wmieszaj resztę kolendry wraz ze śmietanką. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!

Ekspresowy-kurczak-masala-z-szybkowaru-Pressure-cooker-chicken-masala

English version
Pressure cooker chicken masala
(4 servings)
Ingredients:
  • 2 tablespoons of oil
  • 1 onion, diced
  • 5 garlic cloves, minced
  • 6 tbsp Pataks’s Tikka Masala spice paste
  • 1/2 teaspoon cayenne pepper
  • 1×400 g can diced tomatoes
  • 1/2 cup fresh cilantro, chopped 
  • 1/2 cup chicken stock
  • 8 bone-in chicken pieces (legs, thighs or breasts)
  • 1/2 cup heavy cream

Instructions:

  1. Heat the oil in the pressure cooker, add the onion and cook stirring frequently for about 4 – 5 minutes or until translucent.
  2. Add spice paste and garlic, mix well to combine and cook for about a minute.
  3. Add the cayenne pepper, stock, tomatoes, half the cilantro and chicken pieces and mix well to combine.
  4. Close and seal the lid and set the timer for 20 minutes.
  5. Release the pressure, then open and stir in the remaining cilantro and heavy cream. Adjust seasoning to your taste and serve.

Enjoy!

Ekspresowy-kurczak-masala-z-szybkowaru-Pressure-cooker-chicken-masala

Ekspresowy-kurczak-masala-z-szybkowaru-Pressure-cooker-chicken-masala

 

Share the post "Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru / Pressure cooker chicken masala"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kurczak, mięso, obiad, szybkowar, zioła

« Puszysty omlet miodowy z malinami / Fluffy honey pancake with raspberries
Makaron z kiełbasą i młodą kapustą / Sausage and young cabbage pasta »

Comments

  1. arusia68 says

    25 maja 2018 at 15:47

    ale super, uwielbiam tiki masala 😀

    Odpowiedz
  2. kama says

    28 maja 2018 at 10:55

    Czy jesli kurczaka zastapie ciecierzyca z puszki tez wyjdzie? Jem co prawda mieso ale staram sie ograniczac bo trudno dostac eko kurczaka a innych boje sie jesc. A wyglada swietnie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 maja 2018 at 10:59

      Oczywiście można zastąpić kurczaka czymś innym, jednak wtedy zrezygnowałabym z szybkowaru bo np. ciecierzyca z puszki się rozpadnie;)

      Odpowiedz
      • kama says

        28 maja 2018 at 11:12

        Dzieki, musze tylko gdzies ten sos znalezc i bede miec szybki obiad. Uwielbiam „hindusa”:)

        Odpowiedz
  3. Nadia_23 says

    4 czerwca 2018 at 10:17

    Wygląda przepysznie 🙂 na pewno spróbuje zrobić 😀

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru / Pressure cooker chicken masala | FlyB Kulinaria pisze:
    26 maja 2018 o 00:31

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

swiateczna kaczka pieczona z sosem wisniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries

Chrupiące gofry korzenne z kremem pomarańczowym

Schabowe-z-serem-i-pieczarkami-Cheesy-breaded-pork-chops-with-mushrooms

Schabowe z serem i pieczarkami / Cheesy breaded pork chops with mushrooms

Makron-z-boczkiem-i-brokulami-w-sosie-serowym-Cheesy-bacon-and-broccoli-pasta

Makron z boczkiem i brokułami w sosie serowym / Cheesy bacon and broccoli pasta

Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress