Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym dniu. A chyba szybciej nie da się przygotować posiłku niż w szybkowarze;) Przedstawiam poniżej przepis na jedno z moich ulubionych dań kuchni hinduskiej, czyli na kurczaka w doskonale doprawionym orientalnymi przyprawami sosie na bazie pomidorów, przygotowany w 20 minut! Zamiast tracić czas na gromadzenie niezbędnych przypraw, skorzystałam z gotowej pasty Patak’s Tikka Masala i danie wyszło przepyszne. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru
(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 5 ząbków czosnku, posiekanych
- 6 łyżek pasty Patak’s Tikka Masala
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1x400g puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki świeżej kolendry, posiekanej
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 8 kawałków kurczaka (podudzia,pałki lub piersi, to co lubisz;))
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
Przygotowanie:
- Podgrzej olej w szybkowarze, dodaj cebulę i smaż mieszając przez około 4 – 5 minut lub do zeszklenia.
- Dodaj pastę i czosnek, porządnie wymieszaj i smaż przez około minutę.
- Dodaj cayenne, bulion, pomidory, połowę kolendry i kawałki kurczaka i wymieszaj.
- Zamknij pokrywę i gotuj pod ciśnieniem przez 20 minut.
- Wyrównaj ciśnienie, po czym zdejmij pokrywę i wmieszaj resztę kolendry wraz ze śmietanką. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!
English version
Pressure cooker chicken masala
(4 servings)
Ingredients:
- 2 tablespoons of oil
- 1 onion, diced
- 5 garlic cloves, minced
- 6 tbsp Pataks’s Tikka Masala spice paste
- 1/2 teaspoon cayenne pepper
- 1×400 g can diced tomatoes
- 1/2 cup fresh cilantro, chopped
- 1/2 cup chicken stock
- 8 bone-in chicken pieces (legs, thighs or breasts)
- 1/2 cup heavy cream
Instructions:
- Heat the oil in the pressure cooker, add the onion and cook stirring frequently for about 4 – 5 minutes or until translucent.
- Add spice paste and garlic, mix well to combine and cook for about a minute.
- Add the cayenne pepper, stock, tomatoes, half the cilantro and chicken pieces and mix well to combine.
- Close and seal the lid and set the timer for 20 minutes.
- Release the pressure, then open and stir in the remaining cilantro and heavy cream. Adjust seasoning to your taste and serve.
Enjoy!
arusia68 says
ale super, uwielbiam tiki masala 😀
kama says
Czy jesli kurczaka zastapie ciecierzyca z puszki tez wyjdzie? Jem co prawda mieso ale staram sie ograniczac bo trudno dostac eko kurczaka a innych boje sie jesc. A wyglada swietnie.
Dzi says
Oczywiście można zastąpić kurczaka czymś innym, jednak wtedy zrezygnowałabym z szybkowaru bo np. ciecierzyca z puszki się rozpadnie;)
kama says
Dzieki, musze tylko gdzies ten sos znalezc i bede miec szybki obiad. Uwielbiam „hindusa”:)
Nadia_23 says
Wygląda przepysznie 🙂 na pewno spróbuje zrobić 😀