Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Ziemniaki zapiekane z buraczkami / Potato and beetroot gratin

Ziemniaki zapiekane z buraczkami / Potato and beetroot gratin

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Ziemniaki zapiekane z buraczkami / Potato and beetroot gratin"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejną propozycję dodatku do dania głównego, ziemniaki zapiekane z buraczkami ćwikłowymi. Idealne do każdego dania głównego. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Ultimate Home Cooking”. Polecam!

Scroll down for English

Ziemniaki zapiekane z buraczkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku, obrany i przekrojony na pół
  • masło do posmarowania formy
  • 750 g ziemniaków, obranych
  • 500 g buraków ćwikłowych
  • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. Przygotuj naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 26 x 18 cm i natrzyj je przeciętą częścią czosnku, po czym natłuść je masłem.
  2. Owiń folią aluminiową posypane solą buraki, włóż do piekarnika i piecz przez godzinę (do miękkości). Pozostaw je do ostygnięcia przed obraniem.
  3. Pokrój ziemniaki na bardzo cienkie plasterki (najlepiej na szatkownicy), a obrane buraki na plastry o grubości ok. 5 mm. Następnie wlej śmietankę do rondelka i podgrzej (ja podgrzewam w mikrofalówce).
  4. Ułóż jedną trzecią ziemniaków na spodzie naczynia do zapiekania (najładniejsze plastry zostaw sobie na wierzch zapiekanki), następnie wyłóż połowę plastrów buraczków, po czym dopraw solą i pieprzem. Powtarzaj te czynności, kończąc ostatnią warstwą starannie ułożonych ziemniaków.
  5. Wylej gorącą śmietankę na do naczynia z ziemniakami, włóż zapiekankę do piekarnika i piecz przez 1 godzinę, lub do miękkości. Jeżeli wierzchnia warstwa zacznie się za szybko rumienić, przykryj ją folią aluminiową. Podawaj gorące z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!

English version

Potato and beetroot gratin

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 garlic clove, peeled and halved
  • butter, for greasing
  • 750 g potatoes, peeled
  • 500 g cooked beetroot, peeled
  • 500 ml double cream
  • sea salt and freshly ground black pepper

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Rub the inside of a 26 x 18 cm baking dish with the cut sides of garlic, then grease it with butter.
  2. Wrap the beetroots and a good sprinkling of salt in foil and cook them at 180 oC for about an hour, or until they feel soft when pierced with a skewer. Leave them to cool a little before peeling.
  3. Slice the potatoes very thinly. Cut the beetroot into slices about 5 mm thick. Heat the cream gently over a medium heat until hot.
  4. Layer one-third of the potatoes into the prepared dish (save the best-looking pieces for the top). Cover with half the betroot slices and season with salt and pepper. Repeat before finishing with a last layer of neatly arranged potatoes and season again.
  5. Pour the hot cream over the dish and bake for 1 hour, or until the potatoes are completely tender. If the top seems to be browning too quickly towards the end of the cooking time, cover it with foil. Serve warm.
Enjoy!

Share the post "Ziemniaki zapiekane z buraczkami / Potato and beetroot gratin"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: buraki, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, obiad, ziemniaki

« Łosoś kabayaki z awokado / Salmon kabayaki with avocado
Pasta z jajkiem, awokado i tuńczykiem / Tuna, egg and avocado spread »

Comments

  1. jula says

    29 listopada 2013 at 13:41

    kilka składników, a danie zachwyca! 😉

    Odpowiedz
  2. omlet says

    10 grudnia 2013 at 22:26

    Wygląda zjawiskowo, ślinka sama leci… 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 grudnia 2013 at 10:34

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka z fasolki szparagowej i kurek na ciepło/Warm chanterelle and green bean salad

Puree z bobu / Broad bean puree

Puree z bobu / Broad bean puree

Azjatyckie ziemniaki w glazurze z masła sojowego Billa Grangera

Łatwe ciasto z brzoskwiniami i śliwkami / Easy peach and plum coffee cake

Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress