Dziś przedstawiam kolejną propozycję dodatku do dania głównego, ziemniaki zapiekane z buraczkami ćwikłowymi. Idealne do każdego dania głównego. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Ultimate Home Cooking”. Polecam!
Scroll down for English
Ziemniaki zapiekane z buraczkami
(4 porcje)
Składniki:
- 1 ząbek czosnku, obrany i przekrojony na pół
- masło do posmarowania formy
- 750 g ziemniaków, obranych
- 500 g buraków ćwikłowych
- 500 ml śmietanki 30 lub 36%
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. Przygotuj naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 26 x 18 cm i natrzyj je przeciętą częścią czosnku, po czym natłuść je masłem.
- Owiń folią aluminiową posypane solą buraki, włóż do piekarnika i piecz przez godzinę (do miękkości). Pozostaw je do ostygnięcia przed obraniem.
- Pokrój ziemniaki na bardzo cienkie plasterki (najlepiej na szatkownicy), a obrane buraki na plastry o grubości ok. 5 mm. Następnie wlej śmietankę do rondelka i podgrzej (ja podgrzewam w mikrofalówce).
- Ułóż jedną trzecią ziemniaków na spodzie naczynia do zapiekania (najładniejsze plastry zostaw sobie na wierzch zapiekanki), następnie wyłóż połowę plastrów buraczków, po czym dopraw solą i pieprzem. Powtarzaj te czynności, kończąc ostatnią warstwą starannie ułożonych ziemniaków.
- Wylej gorącą śmietankę na do naczynia z ziemniakami, włóż zapiekankę do piekarnika i piecz przez 1 godzinę, lub do miękkości. Jeżeli wierzchnia warstwa zacznie się za szybko rumienić, przykryj ją folią aluminiową. Podawaj gorące z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English version
Potato and beetroot gratin
(4 servings)
Ingredients:
- 1 garlic clove, peeled and halved
- butter, for greasing
- 750 g potatoes, peeled
- 500 g cooked beetroot, peeled
- 500 ml double cream
- sea salt and freshly ground black pepper
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC. Rub the inside of a 26 x 18 cm baking dish with the cut sides of garlic, then grease it with butter.
- Wrap the beetroots and a good sprinkling of salt in foil and cook them at 180 oC for about an hour, or until they feel soft when pierced with a skewer. Leave them to cool a little before peeling.
- Slice the potatoes very thinly. Cut the beetroot into slices about 5 mm thick. Heat the cream gently over a medium heat until hot.
- Layer one-third of the potatoes into the prepared dish (save the best-looking pieces for the top). Cover with half the betroot slices and season with salt and pepper. Repeat before finishing with a last layer of neatly arranged potatoes and season again.
- Pour the hot cream over the dish and bake for 1 hour, or until the potatoes are completely tender. If the top seems to be browning too quickly towards the end of the cooking time, cover it with foil. Serve warm.
Enjoy!
jula says
kilka składników, a danie zachwyca! 😉
omlet says
Wygląda zjawiskowo, ślinka sama leci… 🙂
Dzi says
🙂