Uwielbiam młodą kapustę, jak tylko pojawia się w sklepie natychmiast kupuję i zazwyczaj na pierwszy ogień idzie bigos:) Ten smak chyba każdy zna i lubi, a jeszcze jest taki łatwy w przygotowaniu! W tym przepisie użyłam świeżych pomidorów, ale swobodnie można zamienić je na puszkę krojonych. Polecam także inne przepisy z młodą kapustą w roli głównej, wszystkie przepyszne!
Scroll down for recipe in English
Bigos z młodej kapusty
(3-4 porcje)
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty, poszatkowanej (lub całą główkę jeśli jest mała)
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę (lub 1x400g krojonych pomidorów w puszce)
- 400 g różnych wędlin, pokrojonych w kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
- Włóż kapustę do średniego rondla, zalej odrobiną wody, posól, przykryj i gotuj do miękkości (przez około 10 minut).
- Wędlinę włóż do rozgrzanej patelni, podsmaż do zarumienienia, po czym dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Cebulę i wędlinę przełóż do kapusty i wymieszaj.
- Do bigosu włóż ziele angielskie, listki laurowe, pomidory i koncentrat pomidorowy wraz z koperkiem i dopraw całość odrobiną soli, pieprzu i cukru. Całość gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut i podawaj z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
English version
Young cabbage stew
(3-4 servings)
Ingredients:
- 1/2 of young cabbage, chopped (or 1 if cabbage is small)
- 2 tomatoes, diced (or 1x400g tin of chopped tomatoes)
- 400 g sausage, bacon etc., diced
- 1 large onion, diced
- 2 tablespoons of tomato paste,
- 2 bay leaves,
- 3 dried allspice berries,
- salt, pepper and sugar to taste
- 2 tablespoons of chopped dill
Preparation:
- Place the cabbage in a medium pot, add a little water, season with salt, cover and cook until tender (for about 10 minutes).
- Heat medium pan over large heat, add sausage and cook until browned, nect add the onions and cook until translucent. Transfer the onion and sausage to the cabbage and mix.
- Add allspice, bay leaves, tomatoes, dill and tomato paste in the stew and season with salt, pepper and sugar to taste. Cook on low heat, stirring occasionally, for about 10 minutes and serve with your favorite bread.
Enjoy!
warzywna says
bigos wyszedł smaczny 🙂 nie używam ziela angielskiego ani liści laurowych, więc nie miałam ich w domu, ale dałam sporo papryki (słodka, ostra, wędzona), liść kolendry, cząber i smakowało 🙂