Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Bigos z młodej kapusty / Young cabbage stew

Bigos z młodej kapusty / Young cabbage stew

by Dzi 1 Comment

Share the post "Bigos z młodej kapusty / Young cabbage stew"

  • Facebook
  • Twitter

Uwielbiam młodą kapustę, jak tylko pojawia się w sklepie natychmiast kupuję i zazwyczaj na pierwszy ogień idzie bigos:) Ten smak chyba każdy zna i lubi, a jeszcze jest taki łatwy w przygotowaniu! W tym przepisie użyłam świeżych pomidorów, ale swobodnie można zamienić je na puszkę krojonych. Polecam także inne przepisy z młodą kapustą w roli głównej, wszystkie przepyszne!

Scroll down for recipe in English

bigos_z_mlodej_kapusty

Bigos z młodej kapusty

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty, poszatkowanej (lub całą główkę jeśli jest mała)
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę (lub 1x400g krojonych pomidorów w puszce)
  • 400 g różnych wędlin, pokrojonych w kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

  1. Włóż kapustę do średniego rondla, zalej odrobiną wody, posól, przykryj i gotuj do miękkości (przez około 10 minut).
  2. Wędlinę włóż do rozgrzanej patelni, podsmaż do zarumienienia, po czym dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Cebulę i wędlinę przełóż do kapusty i wymieszaj.
  3. Do bigosu włóż ziele angielskie, listki laurowe, pomidory i koncentrat pomidorowy wraz z koperkiem i dopraw całość odrobiną soli, pieprzu i cukru. Całość gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut i podawaj z ulubionym pieczywem.

Smacznego!

bigos_z_mlodej_kapusty

English version

Young cabbage stew

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 1/2 of young cabbage, chopped (or 1 if cabbage is small)
  • 2 tomatoes, diced (or 1x400g tin of chopped tomatoes)
  • 400 g sausage, bacon etc., diced
  • 1 large onion, diced
  • 2 tablespoons of tomato paste,
  • 2 bay leaves,
  • 3 dried allspice berries,
  • salt, pepper and sugar to taste
  • 2 tablespoons of chopped dill

Preparation:

  1. Place the cabbage in a medium pot, add a little water, season with salt, cover and cook until tender (for about 10 minutes).
  2. Heat medium pan over large heat, add sausage and cook until browned, nect add the onions and cook until translucent. Transfer the onion and sausage to the cabbage and mix.
  3. Add allspice, bay leaves, tomatoes, dill and tomato paste in the stew and season with salt, pepper and sugar to taste. Cook on low heat, stirring occasionally, for about 10 minutes and serve with your favorite bread.

Enjoy!

bigos_z_mlodej_kapusty

Share the post "Bigos z młodej kapusty / Young cabbage stew"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe Tagged With: kapusta, kiełbasa, młoda kapusta, obiad, pomidor

« Spaghetti BBQ
Idealne jajka w koszulce / Poached eggs »

Comments

  1. warzywna says

    8 grudnia 2020 at 13:25

    bigos wyszedł smaczny 🙂 nie używam ziela angielskiego ani liści laurowych, więc nie miałam ich w domu, ale dałam sporo papryki (słodka, ostra, wędzona), liść kolendry, cząber i smakowało 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa

Niezawodne chilli con carne Jamiego Olivera

Mule z kurkami Gordona Ramsaya

Kurczak-w-sosie-z-czekoladą-Chicken-mole

Kurczak w sosie z czekoladą / Chicken mole

Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress