Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Ryby i owoce morza / Pasta z jajkiem, awokado i tuńczykiem / Tuna, egg and avocado spread

Pasta z jajkiem, awokado i tuńczykiem / Tuna, egg and avocado spread

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Pasta z jajkiem, awokado i tuńczykiem / Tuna, egg and avocado spread"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na pyszną pastę kanapkową z tuńczykiem, jajkiem i awokado. Szybka i łatwa w wykonaniu, a co najważniejsze – przepyszna. Polecam!

Inspirację zaczerpnęłam tutaj.

Scroll down for English

Pasta z jajkiem, awokado i tuńczykiem

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo, schłodzone
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • majonez
  • musztarda Dijon
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i łyżeczką wyskrob miękki miąższ. Skrop go sokiem z cytryny zapobiec ciemnieniu.
  2. W pojemniku blendera zmiksuj żółtka, tuńczyka i awokado (lub po prostu zgnieść go widelcem). Białka jajek zetrzyj na grubej tarce lub zwyczajnie posiekaj.
  3. Wymieszaj mieszankę tuńczykową z białkami i szczypiorkiem, po czym wmieszaj majonez i musztardę wedle uznania, a następnie dopraw solą i pieprzem (zacznij od łyżeczki majonezu i połowy łyżeczki musztardy, a następnie dodawaj więcej zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi).
  4. Posmaruj pastą grzanki i podawaj.
Smacznego!

English version

Tuna, egg and avocado spread

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 eggs, hard-boiled and cooled
  • 1 can of tuna
  • 1 avocado
  • 3 tbsp spring onions, chopped
  • mayonnaise
  • Dijon mustard
  • salt
  • pepper
  • lemon juice (optional)

Preparation:

  1. Cut an avocado in half lengthwise, take out the pit. To remove the avocado flesh from the skin, scoop it out with a spoon. You can prevent avocado from colour change by sprinkling it with some lemon juice.
  2. In a food processor combine together egg yolks, tuna and avocado (or just squash it with a fork). Grate egg whites coarsely or just chop them.
  3. Mix spring onions, grated egg whites and tuna&avocado mixture together. Stir in mayonnaise, Dijon mustard, salt and pepper. Adjust taste to your liking (the amount of mayonnaise and mustard is not large, as avocado is quite fat, so start with a teaspoon of mayonnaise and half of teaspoon of mustard and then add more if you feel like it).
  4. Spread it on a slice of bread or a toast.
Enjoy!

Share the post "Pasta z jajkiem, awokado i tuńczykiem / Tuna, egg and avocado spread"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Ryby i owoce morza, Śniadanie Tagged With: awokado, pasta, ryby, śniadanie, tuńczyk

« Ziemniaki zapiekane z buraczkami / Potato and beetroot gratin
1 urodziny bloga i tort marchewkowy z kardamonem / Carrot cake with cardamom »

Comments

  1. bubu says

    1 grudnia 2013 at 18:47

    idealny i prosty pomysł na kolacje 🙂

    Odpowiedz
  2. Maargot says

    5 grudnia 2013 at 01:24

    Też robię pastę , ale NIE Z TUŃCZYKA, a z makreli wędzonej i brzuszków łososia. Zamiast musztardy dodaję ogórka kiszonego. Też polecam. W mojej rodzinie NIE JADAMY TUŃCZYKA pod żadną postacią, bo przy ich połowie giną DELFINY. Wiem, że już w innych krajach (bardziej cywilizowanych ?) musi być podana informacja, że w trakcie połowu tuńczyka nie ucierpiały delfiny – u nas niestety takich informacji nie ma.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

sledzie wigilijne / Christmassy pickled herring

Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring

Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms

Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms

30 sekundowe ciastko czekoladowe z mikrofalówki (bez jajek)

Szparagi-zapiekane-z-serem-i-boczkiem

Szparagi zapiekane z serem i boczkiem / Cheesy asparagus with bacon

Losos-w-miodowej-glazurze-Honey-glazed-salmon

Łosoś w miodowej glazurze / Honey glazed salmon

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress