Share the post "Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs"
Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i lekkie danie, idealne na tak upalne dni jak mamy obecnie. Zielona lub żółta fasolka szparagowa przygotowana w przyprawach w stylu indyjskim i podana z także świetnie doprawionym jajkiem. Może być daniem głównym, ale równie dobrze może służyć jako dodatek do mięs i ryb w stylu indyjskim. Pycha!
Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Gzik i pyry
Scroll down for recipe in English
Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim
(2 porcje)
Składniki:
- 500 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżeczka curry
- sól
- 2 jajka
- świeża kolendra do posypania
Przygotowanie:
- Umyj fasolkę szparagową i odetnij końce. W średnim garnku doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę, wrzuć fasolkę i gotuj ok. 15 minut. Odcedź i odstaw.
- Rozpuść na dużej patelni masło, wsyp cukier i rozpuść go energicznie mieszając. Następnie wsyp garam masala, curry i dużą szczyptę soli, po czym całość dokładnie wymieszaj.
- Włóż do patelni przygotowaną fasolkę i smaż przez ok. 5 minut, mieszając tak, by była dokładnie obtoczona w przyprawach
- Następnie przesuń fasolkę na brzeg patelni i wbij jajka. Smaż do ścięcia się białka, po czym wyłóż na talerze, posyp kolendrą i podawaj.
Smacznego!
English version
Indian style green beans with eggs
(2 servings)
Ingredients:
- 500 g green or yellow beans
- 3 tablespoons clarified butter
- 1 tablespoon of brown sugar
- 1 tablespoon garam masala
- 1 teaspoon curry powder
- salt
- 2 eggs
- fresh coriander for serving
Preparation:
- Place washed and trimmed green beans in a medium saucepan with boiling salted water and cook for 15 minutes until crisp-tender. Drain and set aside.
- In a large skillet melt the butter, add sugar and cook stirring until dissolved. Next add garam masala, curry and a large pinch of salt, stir well.
- Add the beans to the skillet and cook stirring occasionally to coat in the spices, for 5 minutes.
- Then move the beans on the edge of the pan and crack in the eggs. Fry it until egg whites set, garnish with coriander and serve.
Enjoy!
Konczi i Szpileczka says
Świetne połączanie smaków, aż zgłodniałam … Pomysł na piątkowy obiad jest – dziękuję 🙂
Dzi says
Polecam, ta fasolka jest pyszna!
Marek says
Potrawa wygląda przepysznie. Na pewno jest to jakieś urozmaicenie popularnych domowych obiadków 😉
Dzi says
Dokładnie:)
horecaservice says
Uwielbiam fasolkę szparagową pod każdą postacią, ale z takimi przyprawami jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować!
Dzi says
Polecam!
Piotrek says
muszę koniecznie wykorzystać ten przepis ;p zainteresowanych muzyką zachęcam przy okazji do odwiedzenia mojego bloga :d
Dzi says
🙂
Pati says
Bardzo ciekawe danie!
Dzi says
Zachęcam do spróbowania:)
Jan says
Fasolka szparagowa teraz na czasie ,zdrowa i chyba wszyscy ją uwielbiają,a każdy nowy przepis jest na wagę złota i warto spróbować jak smakuje.
Dzi says
Uczciwie przyznam, że sama podchodziłam do tego przepisu z dystansem. Jednak zupełnie niepotrzebnie, i jeszcze to żółtko, które rozlało się po fasolce… Pycha!
Dzi says
Jest doskonały!:)
Kacha says
Polecam fasolke w takim wykonaniu 😉 Jest przepyszna!A jajeczko pasuje idealnie.
Dzi says
Cieszę się, że smakowała 🙂
Agata says
Coś pysznego. zakochałam się w tej fasolce 🙂
Dzi says
Cieszę się:)
mejenny80 says
Jest przepyszna, właśnie robię po raz kolejny. Jedyna w swoim rodzaju. Wielkie dzięki za przepis!
Dzi says
O, też muszę ją zrobić w ten weekend! Dzięki, że mi przypomnienie mi tego przepisu!
mejenny80 says
Niezmiennie pojawia się na naszych talerzach.