Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs

Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs

by Dzi 20 komentarzy

Share the post "Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i lekkie danie, idealne na tak upalne dni jak mamy obecnie. Zielona lub żółta fasolka szparagowa przygotowana w przyprawach w stylu indyjskim i podana z także świetnie doprawionym jajkiem. Może być daniem głównym, ale równie dobrze może służyć jako dodatek do mięs i ryb w stylu indyjskim. Pycha!

Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Gzik i pyry

fasolka

Scroll down for recipe in English

Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim

(2 porcje)

Składniki:

  • 500 g  zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • 2 jajka
  • świeża kolendra do posypania

Przygotowanie:

  1. Umyj fasolkę szparagową i odetnij końce. W średnim garnku doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę, wrzuć fasolkę i gotuj ok. 15 minut. Odcedź i odstaw.
  2. Rozpuść na dużej patelni masło, wsyp cukier i rozpuść go energicznie mieszając. Następnie wsyp garam masala, curry i dużą szczyptę soli, po czym całość dokładnie wymieszaj.
  3. Włóż do patelni przygotowaną fasolkę i smaż przez ok. 5 minut, mieszając tak, by była dokładnie obtoczona w przyprawach
  4. Następnie przesuń fasolkę na brzeg patelni i wbij jajka. Smaż do ścięcia się białka, po czym wyłóż na talerze, posyp kolendrą i podawaj.

Smacznego!

fasolka

English version

Indian style green beans with eggs

(2 servings)

Ingredients:

  • 500 g green or yellow beans
  • 3 tablespoons clarified butter
  • 1 tablespoon of brown sugar
  • 1 tablespoon garam masala
  • 1 teaspoon curry powder
  • salt
  • 2 eggs
  • fresh coriander for serving

Preparation:

  1. Place washed and trimmed green beans in a medium saucepan with boiling salted water and cook for 15 minutes until crisp-tender. Drain and set aside.
  2. In a large skillet melt the butter, add sugar and cook stirring until dissolved. Next add garam masala, curry and a large pinch of salt, stir well.
  3. Add the beans to the skillet and cook stirring occasionally to coat in the spices, for 5 minutes.
  4. Then move the beans on the edge of the pan and crack in the eggs. Fry it until egg whites set, garnish with coriander and serve.

Enjoy!

fasolka

Share the post "Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych, Śniadanie Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, kuchnia indyjska, obiad, śniadanie

« Babka jogurtowa z truskawkami / Strawberry yogurt bundt cake
Marynowane sataye z kurczakiem / Marinated chicken satay »

Comments

  1. Konczi i Szpileczka says

    10 lipca 2014 at 08:33

    Świetne połączanie smaków, aż zgłodniałam … Pomysł na piątkowy obiad jest – dziękuję 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 lipca 2014 at 08:44

      Polecam, ta fasolka jest pyszna!

      Odpowiedz
  2. Marek says

    10 lipca 2014 at 09:29

    Potrawa wygląda przepysznie. Na pewno jest to jakieś urozmaicenie popularnych domowych obiadków 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 lipca 2014 at 10:24

      Dokładnie:)

      Odpowiedz
  3. horecaservice says

    10 lipca 2014 at 12:22

    Uwielbiam fasolkę szparagową pod każdą postacią, ale z takimi przyprawami jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 lipca 2014 at 13:03

      Polecam!

      Odpowiedz
  4. Piotrek says

    10 lipca 2014 at 13:03

    muszę koniecznie wykorzystać ten przepis ;p zainteresowanych muzyką zachęcam przy okazji do odwiedzenia mojego bloga :d

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 lipca 2014 at 13:04

      🙂

      Odpowiedz
  5. Pati says

    11 lipca 2014 at 12:59

    Bardzo ciekawe danie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 lipca 2014 at 13:15

      Zachęcam do spróbowania:)

      Odpowiedz
  6. Jan says

    11 lipca 2014 at 20:00

    Fasolka szparagowa teraz na czasie ,zdrowa i chyba wszyscy ją uwielbiają,a każdy nowy przepis jest na wagę złota i warto spróbować jak smakuje.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 lipca 2014 at 20:03

      Uczciwie przyznam, że sama podchodziłam do tego przepisu z dystansem. Jednak zupełnie niepotrzebnie, i jeszcze to żółtko, które rozlało się po fasolce… Pycha!

      Odpowiedz
  7. Dzi says

    12 lipca 2014 at 14:38

    Jest doskonały!:)

    Odpowiedz
  8. Kacha says

    11 sierpnia 2014 at 20:35

    Polecam fasolke w takim wykonaniu 😉 Jest przepyszna!A jajeczko pasuje idealnie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 sierpnia 2014 at 20:41

      Cieszę się, że smakowała 🙂

      Odpowiedz
  9. Agata says

    31 sierpnia 2014 at 11:13

    Coś pysznego. zakochałam się w tej fasolce 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 sierpnia 2014 at 11:26

      Cieszę się:)

      Odpowiedz
  10. mejenny80 says

    26 lipca 2017 at 17:19

    Jest przepyszna, właśnie robię po raz kolejny. Jedyna w swoim rodzaju. Wielkie dzięki za przepis!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 lipca 2017 at 18:11

      O, też muszę ją zrobić w ten weekend! Dzięki, że mi przypomnienie mi tego przepisu!

      Odpowiedz
  11. mejenny80 says

    14 października 2019 at 18:15

    Niezmiennie pojawia się na naszych talerzach.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak pieczony z dynią i pomidorkami / Roasted chicken with pumpkin and tomatoes

Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms

Koreańskie szybkie ziemniaki z patelni / Korean style potatoes

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup

Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress