Share the post "Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs"
Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i lekkie danie, idealne na tak upalne dni jak mamy obecnie. Zielona lub żółta fasolka szparagowa przygotowana w przyprawach w stylu indyjskim i podana z także świetnie doprawionym jajkiem. Może być daniem głównym, ale równie dobrze może służyć jako dodatek do mięs i ryb w stylu indyjskim. Pycha!
Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Gzik i pyry
Scroll down for recipe in English
Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim
(2 porcje)
Składniki:
- 500 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżeczka curry
- sól
- 2 jajka
- świeża kolendra do posypania
Przygotowanie:
- Umyj fasolkę szparagową i odetnij końce. W średnim garnku doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę, wrzuć fasolkę i gotuj ok. 15 minut. Odcedź i odstaw.
- Rozpuść na dużej patelni masło, wsyp cukier i rozpuść go energicznie mieszając. Następnie wsyp garam masala, curry i dużą szczyptę soli, po czym całość dokładnie wymieszaj.
- Włóż do patelni przygotowaną fasolkę i smaż przez ok. 5 minut, mieszając tak, by była dokładnie obtoczona w przyprawach
- Następnie przesuń fasolkę na brzeg patelni i wbij jajka. Smaż do ścięcia się białka, po czym wyłóż na talerze, posyp kolendrą i podawaj.
Smacznego!
English version
Indian style green beans with eggs
(2 servings)
Ingredients:
- 500 g green or yellow beans
- 3 tablespoons clarified butter
- 1 tablespoon of brown sugar
- 1 tablespoon garam masala
- 1 teaspoon curry powder
- salt
- 2 eggs
- fresh coriander for serving
Preparation:
- Place washed and trimmed green beans in a medium saucepan with boiling salted water and cook for 15 minutes until crisp-tender. Drain and set aside.
- In a large skillet melt the butter, add sugar and cook stirring until dissolved. Next add garam masala, curry and a large pinch of salt, stir well.
- Add the beans to the skillet and cook stirring occasionally to coat in the spices, for 5 minutes.
- Then move the beans on the edge of the pan and crack in the eggs. Fry it until egg whites set, garnish with coriander and serve.
Enjoy!
Świetne połączanie smaków, aż zgłodniałam … Pomysł na piątkowy obiad jest – dziękuję 🙂
Polecam, ta fasolka jest pyszna!
Potrawa wygląda przepysznie. Na pewno jest to jakieś urozmaicenie popularnych domowych obiadków 😉
Dokładnie:)
Uwielbiam fasolkę szparagową pod każdą postacią, ale z takimi przyprawami jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować!
Polecam!
muszę koniecznie wykorzystać ten przepis ;p zainteresowanych muzyką zachęcam przy okazji do odwiedzenia mojego bloga :d
🙂
Bardzo ciekawe danie!
Zachęcam do spróbowania:)
Fasolka szparagowa teraz na czasie ,zdrowa i chyba wszyscy ją uwielbiają,a każdy nowy przepis jest na wagę złota i warto spróbować jak smakuje.
Uczciwie przyznam, że sama podchodziłam do tego przepisu z dystansem. Jednak zupełnie niepotrzebnie, i jeszcze to żółtko, które rozlało się po fasolce… Pycha!
Jest doskonały!:)
Polecam fasolke w takim wykonaniu 😉 Jest przepyszna!A jajeczko pasuje idealnie.
Cieszę się, że smakowała 🙂
Coś pysznego. zakochałam się w tej fasolce 🙂
Cieszę się:)
Jest przepyszna, właśnie robię po raz kolejny. Jedyna w swoim rodzaju. Wielkie dzięki za przepis!
O, też muszę ją zrobić w ten weekend! Dzięki, że mi przypomnienie mi tego przepisu!
Niezmiennie pojawia się na naszych talerzach.