Dziś przedstawiam przepis na chrupiące gofry piernikowe podane z orange curd z likierem cytrynowym. Ja zazwyczaj robię je na słodką kolację, ale równie dobrze można je zrobić na śniadanie i deser,są dosyć uniwersalne:) Jest to też kolejny przykład zastosowania orange curd z tego przepisu. Polecam!
Butter chicken z kolendrą,imbirem i chilli Gordona Ramsaya
Jest to kolejna pozycja z książki Gordona Ramsaya „Ulitimate cookery course”. We wstępie do przepisu autor pisze,że jest danie które zawsze zamawia w indyjskich restauracjach. Szczerze mówiąc jest to najdelikatniejsze mięso z kurczaka jakie jadłam, sformułowanie „rozpływający się w ustach” nabrało dla mnie nowego znaczenia. Najlepiej zamarynować sobie kurczaka dzień wcześniej, a następnego dnia przygotowanie…
Mini frittaty śniadaniowe z samych białek
Świetny pomysł na lekkie, zdrowe i pożywne śniadanie. Mini frittaty z samych białek, ze szpinakiem,papryką,bazylią i serem. Oczywiście każdy może dodać tutaj wszystkie swoje ulubione składniki, ja tym razem postawiłam na wersję wegetariańską:) Jest to też świetny pomysł na wykorzystanie białek zalegających w lodówce po innych wypiekach.Przygotowuje się je łatwo, w formie do muffinek. Polecam!
Karmelizowany grapefruit
Genialny w swojej prostocie deser, aż żałuję, że wcześniej nie wiedziałam o takim sposobie podania grapefruita. Szybki, pyszny i co najważniejsze, zdrowy deser. Przygotowuje się go w piekarniku po grillem.Nic prostszego. Polecam!!!
Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą
Mazurek podwójnie różany jest moim drugim podejściem do tego rodzaju ciasta z 2 numeru Kukbuka. Jedyne co zmieniłam w oryginalnym przepisie to dodałam całe jajko a nie samo żółtko, gdyż ciasto nie chciało mi się uformować, ale i tak wszystko wyszło tak jak powinno. Sam kolor mazurka też nie wyszedł mi taki jak na zdjęciu w magazynie, nie mam…
Wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya
Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki”. Jak sam autor pisze we wstępie, jest to unowocześniona wersja puddingu z jabłek, który w Wielkiej Brytanii podawany jest od dawna w czasie Wielkanocy. Ciasto jest łatwe i szybkie w wykonaniu i jak twierdzi Gordon jest to jeden z ulubionych deserów w jego…
Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka
Przedstawiam kolejny sposób podania marynowanych jajek, tym razem w postaci faszerowanej delikatnym musem z tuńczyka. Ich smak komponuje się doskonale, a poza tym będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Polecam!
Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym
Przedstawiam niezwykle szybki i pyszny pomysł na obiad „w tygodniu”. Składa się z składników zwykle dostępnych w domu (u mnie cydr jest zawsze:)), a jego wykonanie wymaga niewiele wysiłku. Dużym plusem tego dania jest także to,że wszystko wykonujemy na jednej patelni=mało zmywania. Przepis znalazłam w moim najnowszym odkryciu -książce Nigela Slatera „Tender vol.II”. Kotlety podałam na „pasztecikach” ziemniaczano-kapuścianych Gordona Ramsaya.
„Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka
Uwielbiam wszystkie szynki dojrzewające, jednak gdy zobaczyłam przepis na soloną suszoną kaczkę w nr. 3 magazynu „Kuchnia”, miałam mieszane uczucia. Podchodząc mocno sceptycznie postanowiłam go jednak wypróbować. Po kilku dniach leżakowania, gdy nadszedł czas wypróbowania mięsa, przyznam się, pierwszy plasterek dostał mój wybredny kot:P Gdy złapał go w powietrzu i zjadł bez zastanowienia, już wiedziałam,że…
Mus z mascarpone z orange curd i bezami
Deser nie zawsze musi oznaczać kawał ciężkiego ciasta, ja zdecydowanie wolę lżejsze, ale tak samo satysfakcjonujące odpowiedniki. Poniższy przepis na mus z mascarpone, orange curd i bezami, w pełni spełnia te kryteria. Deserek jest pyszny,delikatny i bardzo odświeżający, a jeszcze elegancko podany, na pewno zadowoli nawet najbardziej wybrednych gości. Polecam!
- « Previous Page
- 1
- …
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- …
- 115
- Next Page »