Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange

Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam coś wyjątkowego i dosyć nietypowego. Nigdy nie spodziewałabym się, że w mojej kuchni wyląduje kiedyś perliczka i stało się to dzięki mojej teściowej, która uszczęśliwiła mnie tym pięknym ptakiem. Długo zastanawiałam się co z nim zrobić, a że doświadczenia z tym mięsem nie miałam to postanowiłam zasięgnąć do zasobów bardziej doświadczonych blogerów. Takim też sposobem trafiłam na ten przepis, bo stwierdziłam że Kwestia Smaku mylić się raczej nie może. I miałam rację, nie myliła się, perliczka wyszła świetna! Soczyste mięso, chrupiąca skórka z aromatem miodu i pomarańczy bardzo przypadła mi do gustu! Na pewno zastosuję tą kombinacją nawet ze zwykłym kurczakiem, bo to danie wyszło przepyszne! Jeśli lubisz tego typu dania, polecam także moje kaczuszki:  pieczoną w glazurze pomarańczowo-miodowej, pieczoną z jabłkami i pomarańczami, czy pieczoną z sosem wiśniowym z winem Porto – wszystkie przepyszne! Zapraszam po przepis.

Pieczona-perliczka-w-pomaranczach-i-glazurze-miodowej-Honey-glazed-roasted-guinea-fowl-with-orange

Scroll down for recipe in English

Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 ładna perliczka
  • sól i pieprz
  • 1/2 pomarańczy, pokrojona na czątki
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 3 łyżki masła, rozpuszczonego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC.
  2. Perliczkę porządnie natrzyj solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz), a do środka włóż pomarańczę.
  3. Ułóż ją piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką, a na dno wlej sok pomarańczowy wymieszany z imbirem. Wierzch perliczki przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
  4. W międzyczasie w miseczce wymieszaj porządnie masło, miód, oliwę, sos sojowy i ostrą paprykę.
  5. Po upływie 30 minut, zdejmij z perliczki folię aluminiową, posmaruj częścią glazury i piecz kolejne 20 minut. Nastepnie odwróć perliczkę piersiami do góry, posmaruj glazurą i piecz kolejne 20 minut. Co jakiś  czas smaruj perliczkę resztą glazury.
  6. Upieczoną perliczkę wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut.
  7. Zlej sos z blaszki do rondelka i postaw na dużym ogniu. Gotuj aż sos zgęstnieje i dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem jeżeli sok pomarańczowy był zbyt kwaśny.
  8. Podawaj perliczkę polaną pysznym sosem.

Smacznego!

Pieczona-perliczka-w-pomaranczach-i-glazurze-miodowej-Honey-glazed-roasted-guinea-fowl-with-orange

English version

Honey glazed roasted guinea fowl with orange

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 guinea fowl
  • salt and pepper
  • 1/2 of orange, cut into pieces
  • 200 ml of orange juice
  • 1 tablespoon grated ginger
  • 3 tablespoons butter, melted and cooled
  • 2 tablespoons of honey
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 2 tablespoons light soy sauce
  • 1/2 teaspoon of hot pepper powder

Preparation:

  1. Preheat the oven to 190 oC.
  2. Rub the fowl generously with salt and pepper (inside too) and stuff with orange pieces.
  3. Place breast side down on baking rack, pour orange juice mixed with ginger on the bottom of the baking dish. Cover with aluminum foil (shiny side down). Place in the oven and bake for 30 minutes.
  4. Meanwhile, in a bowl, mix butter, honey, olive oil, soy sauce and hot pepper.
  5. After 30 minutes, remove the aluminum foil, brush the fowl with some glaze and bake for another 20 minutes. Then turn breast side up, brush with glaze and bake for another 20 minutes. Brush with galzel from time to time.
  6. Remove the bird from the oven and leave to rest for 10 minutes.
  7. Pour sauce from the baking dish into a saucepan, boil until thickened and season with salt and pepper.
  8. Serve baked fowl with a delicious sauce.

Enjoy!

Pieczona-perliczka-w-pomaranczach-i-glazurze-miodowej-Honey-glazed-roasted-guinea-fowl-with-orange

Share the post "Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: mięso, miód, obiad, perliczka, pomarańcza, pomarańcze

« Sałatka jajeczna z tuńczykiem / Tuna egg salad
Pieczone ravioli z czekoladą / Baked chocolate ravioli »

Comments

  1. Kowalski says

    16 października 2017 at 12:03

    Trzeba było ugotować rosół. Zdrowiej i nie trzeba później myć rąk. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 października 2017 at 12:04

      Rozważałam, ale chęć na pieczone wygrała ;P

      Odpowiedz
      • Kowalski says

        16 października 2017 at 12:08

        Piękna Nasza -Europejska- Złota Jesień i takaż perliczka. Na rosół będzie jeszcze okazja. Pozdrowienia

        Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange | FlyB Kulinaria pisze:
    17 października 2017 o 11:47

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Honey glazed roasted guinea fowl with orange - Yum Goggle pisze:
    21 października 2017 o 16:00

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sernik-waniliowo-czekoladowy-Vanilla-chocolate-cheesecake

Sernik waniliowo-czekoladowy / Vanilla chocolate cheesecake

Nadziewane muffiny truskawkowe z cynamonową kruszonką

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryka / Chicken, mushroom and pepper pasta

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta

Ziemniaki zapiekane z buraczkami / Potato and beetroot gratin

swiateczna kaczka pieczona z sosem wisniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress