Deser nie zawsze musi oznaczać kawał ciężkiego ciasta, ja zdecydowanie wolę lżejsze, ale tak samo satysfakcjonujące odpowiedniki. Poniższy przepis na mus z mascarpone, orange curd i bezami, w pełni spełnia te kryteria. Deserek jest pyszny,delikatny i bardzo odświeżający, a jeszcze elegancko podany, na pewno zadowoli nawet najbardziej wybrednych gości. Polecam!
Mus z mascarpone z orange curd i bezami (6 porcji)
- 6 sporych łyżek orange curd z tego przepisu
- 6 pokruszonych bez do podania z tego przepisu
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 70 ml wody
- 70 g cukru
- 200 ml śmietanki 36% ubitej na sztywną pianę
- skórka starta z 1/4 cytryny
Przygotowanie:
- W małym rondelku wymieszaj wodę,cukier, skórkę z cytryny i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy całość zacznie wrzeć i cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Do żaroodpornej miski włóż żółtka i powyższy wystudzony syrop cukrowy, przełóż ją nad garnek z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i ubijaj trzepaczką, aż masa stanie się gęsta i kremowa.
- Zdejmij miskę z garnka i dodaj do powstałej masy serek mascarpone. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką,następnie dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do 6 pojemniczków włóż po łyżce orange curd, następnie wylej równomiernie mus z mascarpone.
- Przełóż pojemniki do lodówki i schłodź przez co najmniej 3 godziny. Posyp pokruszonymi bezami bezpośrednio przed podaniem.
Dodaj komentarz