Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Mięsa / „Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka

„Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "„Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka"

  • Facebook
  • Twitter

Uwielbiam wszystkie szynki dojrzewające, jednak gdy zobaczyłam przepis na soloną suszoną kaczkę w nr. 3 magazynu „Kuchnia”, miałam mieszane uczucia. Podchodząc mocno sceptycznie postanowiłam go jednak wypróbować. Po kilku dniach leżakowania, gdy nadszedł czas wypróbowania mięsa, przyznam się, pierwszy plasterek dostał mój wybredny kot:P Gdy złapał go w powietrzu i zjadł bez zastanowienia, już wiedziałam,że to jest to:) I faktycznie kaczka wyszła pyszna, delikatnie słonawa i przesiąknięta aromatem przypraw. Genialna z chrupiącą bagietką.Polecam!!!

„Prosciutto” z kaczki ( 6 szt.)

Składniki:

  • 6 piersi kaczki ze skórą
  • 9 ząbków czosnku
  • 12 jagód jałowca
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 4 goździki
  • 3 liście laurowe
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 kg grubej soli morskiej
  • 1 kg brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami.
  2. W blenderze zmiksuj wszystkie pozostałe składniki. Ja zmiksowałam same przyprawy i następnie wymieszałam je z solą i cukrem.
  3. Piersi kaczki ułóż skórą do dołu w płytkim ceramicznym naczyniu, zasyp dokładnie mieszanką solno-cukrową (uważając, by nie wystawał nawet kawałek piersi).Całość przykryj folią i wstaw do lodówki na 3 dni.
  4. Następnie wyjmij piersi z mieszanki, dokładnie je umyj i osusz ręcznikami.
  5. Obwiąż każdą pierś szpagatem, z jednej strony pozostawiając długi kawałek sznurka.
  6. Powieś na na 5-7 dni w suchym i chłodnym pomieszczeniu, luźno okryte kawałkami gazy.
  7. Przed podaniem pokrój kaczkę na cieniutkie plasterki. Przechowuj w lodówce.

Share the post "„Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Mięsa, Przystawki, Śniadanie Tagged With: kaczka, mięso, piersi z kaczki, prosciutto, przystawka, śniadanie, zioła

« Mus z mascarpone z orange curd i bezami
Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym »

Comments

  1. wulkan-smaku says

    26 marca 2013 at 15:56

    Genialne ! muszę wypróbować, aż ślinka leci ;p

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 marca 2013 at 19:27

      Polecam,polecam:)

      Odpowiedz
  2. DeeDee says

    26 marca 2013 at 19:26

    WOW! Zachwyciłam się! Ukradnę jak nic 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 marca 2013 at 19:26

      Bierzcie i jedzcie!:P

      Odpowiedz
  3. Abia says

    11 października 2015 at 01:23

    Hej, co to jest szpagat, o którym mowa w opisie czynności ?

    Nie masz wrażenia, ze kiedyś Kuchnia była bardziej inspirująca? Ten przepis naprawdę ciekawy

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 października 2015 at 08:26

      Szpagat to taka nitka kuchenna:) A co do kuchni to często sięgam do książek kucharskich mojej mamy i zawsze jestem zdziwiona, jakie wyszukane potrawy kiedyś przygotowywali!

      Odpowiedz
  4. Tatakai says

    17 listopada 2016 at 15:34

    Przepis ten, wydaje się być najciekawszym spośród kilku naprędce przejzanych w sieci.
    Wypróbuję go w najbliższe święta.
    Ciekawy jestem jak się mięsko zachowuje przy dłuższym lezakowaniu/suszeniu, np 2 m-ce

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 listopada 2016 at 15:35

      Szczerze przyznam, że nie wiem bo aż tak długo nigdy nie wytrzymało:) Wydaje mi się, że nie powinno być z nim żadnych problemów.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Odwrocony piernik z zurawina i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread

Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread

Penne w mięsnym sosie pomidorowym zapiekane z mozzarellą i parmezanem

Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress