Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Mięsa / “Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka

“Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "“Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Uwielbiam wszystkie szynki dojrzewające, jednak gdy zobaczyłam przepis na soloną suszoną kaczkę w nr. 3 magazynu “Kuchnia”, miałam mieszane uczucia. Podchodząc mocno sceptycznie postanowiłam go jednak wypróbować. Po kilku dniach leżakowania, gdy nadszedł czas wypróbowania mięsa, przyznam się, pierwszy plasterek dostał mój wybredny kot:P Gdy złapał go w powietrzu i zjadł bez zastanowienia, już wiedziałam,że to jest to:) I faktycznie kaczka wyszła pyszna, delikatnie słonawa i przesiąknięta aromatem przypraw. Genialna z chrupiącą bagietką.Polecam!!!

“Prosciutto” z kaczki ( 6 szt.)

Składniki:

  • 6 piersi kaczki ze skórą
  • 9 ząbków czosnku
  • 12 jagód jałowca
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 4 goździki
  • 3 liście laurowe
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 kg grubej soli morskiej
  • 1 kg brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami.
  2. W blenderze zmiksuj wszystkie pozostałe składniki. Ja zmiksowałam same przyprawy i następnie wymieszałam je z solą i cukrem.
  3. Piersi kaczki ułóż skórą do dołu w płytkim ceramicznym naczyniu, zasyp dokładnie mieszanką solno-cukrową (uważając, by nie wystawał nawet kawałek piersi).Całość przykryj folią i wstaw do lodówki na 3 dni.
  4. Następnie wyjmij piersi z mieszanki, dokładnie je umyj i osusz ręcznikami.
  5. Obwiąż każdą pierś szpagatem, z jednej strony pozostawiając długi kawałek sznurka.
  6. Powieś na na 5-7 dni w suchym i chłodnym pomieszczeniu, luźno okryte kawałkami gazy.
  7. Przed podaniem pokrój kaczkę na cieniutkie plasterki. Przechowuj w lodówce.

Share the post "“Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Mięsa, Przystawki, Śniadanie Tagged With: kaczka, mięso, piersi z kaczki, prosciutto, przystawka, śniadanie, zioła

« Mus z mascarpone z orange curd i bezami
Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym »

Comments

  1. wulkan-smaku says

    26 marca 2013 at 15:56

    Genialne ! muszę wypróbować, aż ślinka leci ;p

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 marca 2013 at 19:27

      Polecam,polecam:)

      Odpowiedz
  2. DeeDee says

    26 marca 2013 at 19:26

    WOW! Zachwyciłam się! Ukradnę jak nic 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 marca 2013 at 19:26

      Bierzcie i jedzcie!:P

      Odpowiedz
  3. Abia says

    11 października 2015 at 01:23

    Hej, co to jest szpagat, o którym mowa w opisie czynności ?

    Nie masz wrażenia, ze kiedyś Kuchnia była bardziej inspirująca? Ten przepis naprawdę ciekawy

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 października 2015 at 08:26

      Szpagat to taka nitka kuchenna:) A co do kuchni to często sięgam do książek kucharskich mojej mamy i zawsze jestem zdziwiona, jakie wyszukane potrawy kiedyś przygotowywali!

      Odpowiedz
  4. Tatakai says

    17 listopada 2016 at 15:34

    Przepis ten, wydaje się być najciekawszym spośród kilku naprędce przejzanych w sieci.
    Wypróbuję go w najbliższe święta.
    Ciekawy jestem jak się mięsko zachowuje przy dłuższym lezakowaniu/suszeniu, np 2 m-ce

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 listopada 2016 at 15:35

      Szczerze przyznam, że nie wiem bo aż tak długo nigdy nie wytrzymało:) Wydaje mi się, że nie powinno być z nim żadnych problemów.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubio Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów🌲
👉Link w BIO 

#przepisy #święta #śledzik #karp #christmas #recipes
Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork ch Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops👌
⏩Link w BIO⏪
🥩🥩🥩🥩
Dziś zapraszam na bloga po przepis na ekspresowe schabowe z piekarnika, zapieczone z cebulką, majonezem i serem. Pyszne!🤤
#obiad #dinner #comfortfood #pork #porkchops #cheese #ser #schabowe #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms👌
⏩Link w BIO⏪
🍄🍄🍄
Dziś zapraszam na bloga po przepis na przepyszne boczniaki w glazurze BBQ! Świetne jako dodatek do dań głównych, jak i na grilla👌
#obiad #dinner #comfortfood #boczniaki #oystermushrooms #bbq #grill #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Tradycyjnie nad morzem🙂 #gofry Tradycyjnie nad morzem🙂
#gofry
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Ravioli z pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią / Roasted pumpkin and three cheeses ravioli with crispy sage butter

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą

Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano / Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano

Kurczak zapiekany w śmietankowym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake

Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and asparagus bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress