Genialny w swojej prostocie deser, aż żałuję, że wcześniej nie wiedziałam o takim sposobie podania grapefruita. Szybki, pyszny i co najważniejsze, zdrowy deser. Przygotowuje się go w piekarniku po grillem.Nic prostszego. Polecam!!!
Karmelizowany grapefruit ( 2 połówki)
Składniki:
- 1 grapefruit, przekrojony na pół
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 o C i ustaw go funkcję grilla.
- Połóż połówki grapefruita w żaroodpornym naczyniu.
- W małej miseczce wymieszaj cukier,imbir,cynamon,gałkę muszkatołowa i goździki.
- Posyp obie połówki grapefruita całością powyższej mieszanki a następnie polej je miodem.
- Włóż naczynie bezpośrednio pod grill i piecz do momentu skarmelizowania się cukru ok. 5-6 minut.
Smacznego!
Laura Dembowski says
I have made caramelized grapefruit before with just the brown sugar – it actually set off the smoke detector because it got so caramelized! I love the idea of adding spices and honey!
gin says
Uwielbiam grejpfruty, taki deser to po prostu ideał! Wypróbuję z pewnością 🙂
Dzi says
Polecam, jest pyysznyy:)
Natalia says
Świetny! Na pewno wypróbuję 🙂