Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki”. Jak sam autor pisze we wstępie, jest to unowocześniona wersja puddingu z jabłek, który w Wielkiej Brytanii podawany jest od dawna w czasie Wielkanocy. Ciasto jest łatwe i szybkie w wykonaniu i jak twierdzi Gordon jest to jeden z ulubionych deserów w jego restauracjach :). Polecam!
Wielkanocny pudding jabłkowy (6 porcji)
Składniki:
- 50 g rodzynek sułtańskich
- 3 łyżki calvadosu (u mnie po prostu brandy)
- 240 g masła i dodatkowo do nasmarowania formy
- 3 jabłka
- 175 g cukru trzcinowego
- 2 duże jajka,rozbite i rozbełtane
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2-3 łyżki mleka
- 30 g płatków migdałowych
- cukier puder do dekoracji
- 1 laska wanilii
- 200 g śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 oC. Namocz rodzynki w calvadosie i nasmaruj masłem formę do pieczenia o dł. 25 cm.
- Obierz, wypestkuj i posiekaj na plasterki jabłka. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię i wrzuć na nią jabłka wraz z 15 g masła i połową cukru. Smaż, aż jabłka zaczną się karmelizować, mieszając,by nabrały jednakowego koloru.
- Wrzuć rodzynki i wlej calvados, gotuj przez kolejne 5-10 min,aż jabłka statną się miękkie. Przełóż uzyskaną masę do formy i rozsmaruj równomiernie. Odstaw do ostygnięcia.
- W tym czasie utrzyj w mikserem pozostałe masło i cukier. Wmieszaj stopniowo ciągle miksując jajka i dodawaj po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia, na zmianę ze skórką cytrynową oraz mlekiem. Składniki powinny utworzyć gęstą masę, jeżeli jest zbyt gęsta, dolej troszkę mleka,by była bardziej ciągnąca się.
- Przełóż ciasto do formy, przykrywając jabłka i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 30-35 min, aż wierzch puddingu się zrumieni ,a wbita wykałaczka będzie sucha po wyciągnięciu. Cienkim nożem oddziel ciasto od brzegów formy i odstaw do ostygnięcia.
- Przedziel laskę wanilii i wydobądź z niej odwrotną stroną noża ziarna, a następnie dodaj je do śmietany. Ubijaj śmietanę aż będzie puszysta, a ziarna dokładnie się wmieszają.
- Pudding podawaj na ciepło z obfitą porcją kremówki waniliowej.
whiness says
Nie robiłam nigdy czegoś podobnego, ale prezentuje się apetycznie. No i ta zawartość… Wyczuwam bardzo, bardzo słodki deser 🙂
Dzi says
O dziwo,aż tak słodki nie jest. Ta bita śmietana bez cukru trochę zbija słodkość samego ciasta. U mnie zniknęło w 1 wieczór:)
Laura Dembowski says
This looks like such a yummy and unique dessert! I love anything with apples!