Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya

Wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • X

Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki”. Jak sam autor pisze we wstępie, jest to unowocześniona wersja puddingu z jabłek, który w Wielkiej Brytanii podawany jest od dawna w czasie Wielkanocy.  Ciasto jest łatwe i szybkie w wykonaniu i jak twierdzi Gordon jest to jeden z ulubionych deserów w jego restauracjach :). Polecam!

Wielkanocny pudding jabłkowy (6 porcji)

Składniki:

  • 50 g rodzynek sułtańskich
  • 3 łyżki calvadosu (u mnie po prostu brandy)
  • 240 g masła i dodatkowo do nasmarowania formy
  • 3 jabłka
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka,rozbite i rozbełtane
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki mleka
  • 30 g płatków migdałowych
  • cukier puder do dekoracji
  • 1 laska wanilii
  • 200 g śmietany kremówki

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 oC. Namocz rodzynki w calvadosie i nasmaruj masłem formę do pieczenia o dł. 25 cm.
  2. Obierz, wypestkuj i posiekaj na plasterki jabłka. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię i wrzuć na nią jabłka wraz z 15 g masła i połową cukru. Smaż, aż jabłka zaczną się karmelizować, mieszając,by nabrały jednakowego koloru.
  3. Wrzuć rodzynki i wlej calvados, gotuj przez kolejne 5-10 min,aż jabłka statną się miękkie. Przełóż uzyskaną masę do formy i rozsmaruj równomiernie. Odstaw do ostygnięcia.
  4. W tym czasie utrzyj w mikserem pozostałe masło i cukier. Wmieszaj stopniowo ciągle miksując jajka i dodawaj po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia, na zmianę ze skórką cytrynową oraz mlekiem. Składniki powinny utworzyć gęstą masę, jeżeli jest zbyt gęsta, dolej troszkę mleka,by była bardziej ciągnąca się.
  5. Przełóż ciasto do formy, przykrywając jabłka i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 30-35 min, aż wierzch puddingu się zrumieni ,a wbita wykałaczka będzie sucha po wyciągnięciu. Cienkim nożem oddziel ciasto od brzegów formy i odstaw do ostygnięcia.
  6. Przedziel laskę wanilii i wydobądź z niej odwrotną stroną noża ziarna, a następnie dodaj je do śmietany. Ubijaj śmietanę aż będzie puszysta, a ziarna dokładnie się wmieszają.
  7. Pudding podawaj na ciepło z obfitą porcją kremówki waniliowej.
Smacznego!

Share the post "Wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: bita śmietana, brandy, calvados, ciasto, cytryna, Gordon Ramsay, jabłka, pudding, rodzynki, śmietanka, święta, słodkości, wanilia, Wielkanoc, wypieki

« Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka
Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą »

Comments

  1. whiness says

    29 marca 2013 at 09:18

    Nie robiłam nigdy czegoś podobnego, ale prezentuje się apetycznie. No i ta zawartość… Wyczuwam bardzo, bardzo słodki deser 🙂

    Odpowiedz
  2. Dzi says

    29 marca 2013 at 09:36

    O dziwo,aż tak słodki nie jest. Ta bita śmietana bez cukru trochę zbija słodkość samego ciasta. U mnie zniknęło w 1 wieczór:)

    Odpowiedz
  3. Laura Dembowski says

    30 marca 2013 at 15:56

    This looks like such a yummy and unique dessert! I love anything with apples!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Serowa zupa krem z dyni z kurkami/ Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles

Serowa zupa krem z dyni z kurkami / Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles

Klopsiki-hiszpanskie-na-potrawce-z-cukinia-Spanish-meatballs-with-zucchini-stew

Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew

Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti

Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti

Poledwiczka-wieprzowa-w-sosie-rabarbarowym-Pork-loin-with-rhubarb-sauce

Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce

Surowka-z-mlodej-kapusty-Young-cabbage-salad

Surówka z młodej kapusty / Young cabbage salad

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress