Przedstawiam kolejny przepis na chicken pie. Tym razem jest w nim znacznie więcej warzyw, i zamiast ciasta jak w kornwalijskim placku Gordona Ramsaya danie zapiekane jest z parmezanową kruszonką. Wystarczy podać je z lekką sałatką i obiad gotowy. Polecam!
Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką
(ok. 6 porcji)
Składniki:
- 2 duże,upieczone i pokrojone w kostkę piersi z kurczaka bez kości i skóry (można użyć resztek kurczaka np. z obiadu)
- ok. 450 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego,pokrojone w kostkę
- 1/2 pokrojonej w kostkę średniej cebuli
- 2/3 szklanki groszku ( może być mrożony)
- 3 łyżki masła
- 1/3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki (lub świeżej posiekanej)
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku (lub świeżego)
Składniki na kruszonkę:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę zimnego masła
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 3/4 szklanki śmietanki (ja miałam 36 %)
Przygotowanie kruszonki:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
- W misce miksera wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia,sól, pieprz,czosnek i pieprz cayenne. Miksując końcówką do ciast dodawaj masło pokrojone w kostkę, gdy ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję wsyp parmezan i wlej śmietankę. Miksuj tylko do momentu utworzenia się ciasta.
- Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i urywając z ciasta ok 2-3 cm kawałki, rozłóż je równomiernie na całej jej powierzchni.
- Wstaw do piekarnika na ok. 10 min, do momentu zrumienienia. następnie wyjmij z piekarnika i odstaw.
Przygotowanie chicken pie:
- Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej oliwę i wrzuć marchewkę, cebulę i selera. Smaż warzywa mieszając od czasu do czasu około 5-6 minut, aż będą lekko zarumienione i miękkie. Przełóż je do talerza i odstaw.
- Zmniejsz ogień, w małym rondelku rozpuść masło, następnie wsyp mąkę i bezustannie mieszając (najlepiej trzepaczką) smaż ok. 20 sekund. Następnie ciągle mieszając dolewaj powoli mleko,bulion, sok z cytryny,wsyp pietruszkę, tymianek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj jeszcze ok. 1 minuty bezustannie mieszając ( sos powinien być w miarę gesty).
- Zdejmij sos z ognia i włóż do niego usmażone warzywa, groszek, kurczaka i całość wymieszaj.
- Przełóż sos z kurczakiem do naczynia żaroodpornego (u mnie o średnicy ok. 26 cm) i rozkrusz kruszonkę na jego wierzch.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 200 oC i piecz ciasto ok. 12-14 min.
Smacznego!
świetny pomysł 🙂 zapisuję do wypróbowania 🙂 miłego weekendu 🙂