Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Makarony / Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową / Spicy peanut butter noodles with pork

Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową / Spicy peanut butter noodles with pork

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową / Spicy peanut butter noodles with pork"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na szybkie w przygotowaniu i przepyszne w smaku danie w stylu tajskim. Makaron w pikantnym sosie z masłem orzechowym, delikatna polędwiczka wieprzowa i warzywa tworzą kompozycję doskonałą. Polecam je szczególnie dla osób zapracowanych, chcących odżywiać się zdrowo i smacznie:).

Scroll down for recipe in English

Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 400 g makaronu lo mein lub innego w stylu azjatyckim
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 400 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 1 szklanka pokrojonej w cienkie plasterki czerwonej papryki
  • 1 szklanka marchewki pokrojonej w zapałki
  • 1 szklanka fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki posiekanej dymki

Do podania:

  • posiekane listki kolendry
  • uprażone na suchej patelni i posiekane orzeszki ziemne

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
  2. W woku lub dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju, włóż czosnek, imbir i papryczkę chili, po czym smaż często mieszając przez 1-2 minuty, aż poczujesz intensywny aromat czosnku i imbiru.
  3. Dodaj polędwiczkę i smaż mieszając kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Przełóż zawartość patelni, najlepiej łyżką cedzakową, do małej miseczki.
  4. Do patelni wlej pozostałą łyżkę oleju, włóż paprykę, marchew i fasolkę i smaż mieszając przez 2-3 minuty, aż warzywa będą usmażone, ale wciąż chrupiące. Przełóż je łyżką cedzakową do miski z wieprzowiną.
  5. Następnie do patelni włóż ugotowany makaron i podsmaż go przez 1-2 minuty, tylko w celu odgrzania. Wmieszaj masło orzechowe, sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, ocet ryżowy i wodę, po czym smaż jeszcze przez minutę lub dwie, aż powstanie jednolity sos (dolej łyżkę lub dwie wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty).
  6. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj wieprzowinę z warzywami wraz z posiekaną dymką, po czym dokładnie wymieszaj tak by wszystko było równomiernie pokryte sosem. Wyłóż do miseczek i podawaj danie posypane kolendrą i prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!

English vesrion

Spicy peanut butter noodles with pork

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 400 g  lo mein noodles
  • 2 tbsp canola oil
  • 2 cloves garlic, minced
  • 3 tbsp grated fresh ginger
  • 1 red hot chili pepper, finely minced
  • 400 g pork tenderloin, cut into thin strips
  • 1 cup finely sliced red pepper
  • 1 cup finely julienned carrots
  • 1 cup green beans, cut into 2 cm pieces
  • 1/4 cup peanut butter
  • 2 tbsp soy sauce
  • 2 tbsp sesame oil
  • 1 tbsp fish sauce
  • 1 tbsp rice wine vinegar
  • 1/2 cup hot water
  • 1/2 cup chopped green onions
Garnish:
  • chopped fresh cilantro
  • chopped roasted peanuts

Preparation:

  1. Cook noodles in a large pot of boiling salted water for 1 minute, or according to package directions.
  2. In a wok or large heavy-bottomed skillet, heat 1 tbsp oil over medium-high heat, add garlic, ginger and hot pepper, and stir fry for 1-2 minutes or until fragrant.
  3. Add pork strips and continue stir frying for 4 minutes, until the pork is browned on all sides. Use a slotted spoon to transfer to a small bowl.
  4. Add the remaining tbsp oil to the pan, then add red pepper, carrots and green beans, stir fry for 2-3 minutes, until vegetables are tender-crisp. Transfer to the same bowl as the pork.
  5. Add cooked noodles to the pan, and saute for 1-2 minutes just to warm through. Stir in peanut butter, soy sauce, sesame oil, fish sauce, rice wine vinegar and water, and cook for another minute or two until the peanut butter melts into a smooth sauce (add a tablespoon or two of water if the sauce is to thick).
  6. Remove from heat and stir in the reserved pork and vegetables along with chopped green onions, and toss until evenly coated with sauce. Serve hot with a sprinkling of cilantro, green onions and roasted peanuts.
Enjoy!

Share the post "Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową / Spicy peanut butter noodles with pork"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Makarony, Mięsa Tagged With: chilli, fasolka szparagowa, imbir, kuchnia azjatycka, kuchnia tajska, makaron, masło orzechowe, mięso, obiad, orzechy, papryka, polędwiczka, sos rybny, sos sojowy, wieprzowina, zioła

« Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym / Crullers with rum glaze
Kurczak duszony w cydrze z karmelizowanymi jabłkami / Chicken braised in cider with caramelised apples »

Comments

  1. Łucja says

    18 lutego 2014 at 13:58

    Ależ to pysznie wygląda, padnę jeśli tego nie zrobię 🙂 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 lutego 2014 at 18:23

      Polecam-szybkie i pyszne:)

      Odpowiedz
  2. bubu says

    18 lutego 2014 at 20:36

    ładne, kolorowe zdjęcie pysznego dania, perfekt !

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 lutego 2014 at 20:49

      🙂

      Odpowiedz
  3. codojedzenia says

    21 lutego 2014 at 12:02

    Bardzo lubię tajskie i masz rację to szybki obiad!
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 lutego 2014 at 12:14

      I smaczny:)

      Odpowiedz
  4. Agata says

    24 lutego 2014 at 11:12

    Bardzo lubię azjatycka kuchnię, ciekawe czy i mi siś uda tak ładnie zrobić

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 lutego 2014 at 17:17

      Trzymam kciuki:)

      Odpowiedz
  5. kocie-smaki says

    24 kwietnia 2015 at 07:37

    wypróbowany już nie jeden raz, jest idealny! 🙂 dziękujemy za inspirację 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Najlepsze czeskie piwo w Warszawie? Kierunek Restauracja Bohemia!

Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake

Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake

Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów

Warsztaty kulinarne z Galeo

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress