Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Butter chicken z kolendrą,imbirem i chilli Gordona Ramsaya

Butter chicken z kolendrą,imbirem i chilli Gordona Ramsaya

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Butter chicken z kolendrą,imbirem i chilli Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • X

Jest to kolejna pozycja z książki Gordona Ramsaya „Ulitimate cookery course”. We wstępie do przepisu autor pisze,że jest danie które zawsze zamawia w indyjskich restauracjach. Szczerze mówiąc jest to najdelikatniejsze mięso z kurczaka jakie jadłam, sformułowanie „rozpływający się w ustach” nabrało dla mnie nowego znaczenia. Najlepiej zamarynować sobie kurczaka dzień wcześniej, a następnego dnia przygotowanie obiadu zajmie nie dłużej niż pół godziny.Polecam!

Butter chicken (4 porcje)

Składniki:

  • 500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości,pokrojonego w ok. 4 cm kawałki
  • oliwa z oliwek lub ghee do smażenia
  • 1 mała cebula pokrojona drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta chilli w proszku
  • 2 łyżki passaty (puree z pomidorów)
  • 25 g masła
  • drobno posiekane liście z małego pęczka kolendry, do podania

Składniki na marynatę:

  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 4 cm świeżego imbiru startego na tarce
  • 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana bez pestek
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie marynaty:

  1. Do miski włóż czosnek,imbir,chilli i sok z cytryny. Włóż kurczaka, całość wymieszaj, przykryj i odstaw na bok.
  2. Upraż ziarna kolendry i kminu rzymskiego na suchej patelni przez około 1 minutę,aż poczujesz wydobywający się z nich aromat. Zmiel je na proszek (lub utrzyj w moździerzu) i wymieszaj z kurkumą, jogurtem i dużą szczyptą soli i pieprzu.
  3. Polej przyprawionego kurczaka mieszanką jogurtową, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie dania:
  1. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wlej trochę oliwy lub włóż ghee.Gdy patelnia jest już gorąca włóż cebulę, posyp ją szczyptą soli i smaż około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj imbir i smaż całość kolejną minutę.
  2. Dodaj mieloną kolendrę,garam masalę,kurkumę i chilli. Całość dokładnie wymieszaj i smaż około minuty. Następnie dodaj passatę,wymieszaj i smaż kolejne 30 sekund, dodaj masło, odczekaj aż się rozpuści i dopiero wtedy wymieszaj.
  3. Wyjmij kurczaka z marynaty i zdejmij z niego jej nadmiar. Włóż go do patelni z cebulką i smaż około 10 minut, odwracając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień, dodaj pozostałą marynatę i podgrzewaj przez około 5 minut (uważaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia, gdyż może się rozwarstwić). Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  4. Podawaj danie posypane świeżą kolendrą, najlepiej z ryżem.
Smacznego!

Share the post "Butter chicken z kolendrą,imbirem i chilli Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, cytryna, Gordon Ramsay, imbir, jogurt, kuchnia indyjska, kurczak, mięso, obiad, pomidor, ryż, udka

« Mini frittaty śniadaniowe z samych białek
Chrupiące gofry korzenne z kremem pomarańczowym »

Comments

  1. Carmi says

    7 kwietnia 2013 at 20:52

    Wybrobuje ten przepis w kolejny weekend. Slyszalam, ze butter chicken jest najlepsza z hinduskich potraw 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 kwietnia 2013 at 20:58

      Jest pyszny, polecam rękami i nogami:)

      Odpowiedz
  2. sliwka wegierka says

    1 lipca 2014 at 22:53

    to moje ulubione danie kuchni indyjskiej 🙂 polecam każdemu

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 lipca 2014 at 13:30

      Tak, to jest wyjątkowo smaczne:)

      Odpowiedz
  3. karola says

    28 marca 2015 at 16:11

    Przepis dość słaby, radzę najpierw usmażyć kurczaka i na końcu dodać jogurt, gdyż kurczak wychodzi gumowaty.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 marca 2015 at 16:21

      Bardzo dobrze pamiętam ten przepis i mój kurczak był wręcz rozpływający się w ustach. Powtarzałam go wielokrotnie i gumowaty nigdy nie wyszedł;/

      Odpowiedz
  4. Adriano says

    26 marca 2021 at 15:30

    Czy tutaj na pewno są tylko DWIE ŁYŻKI passaty? Bardzo mało jak na taką ilość mięsa, na pewno curry z tego nie wyjdzie (chyba że to ma nie być curry).

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 marca 2021 at 19:38

      Taki jest przepis w książce i na stronach. Gordon tak chciał;)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Dietetyczny butter chicken Billa Grangera | karmelowy pisze:
    8 czerwca 2013 o 06:42

    […] czas temu umieściłam przepis na podobne danie autorstwa Gordona Ramsaya i było to doskonałe. Natknęłam się jednak w moim najnowszym nabytku Billa Grangera […]

    Odpowiedz
  2. Aromatyczne curry pomidorowe z indykiem/ Fragrant turkey tomato curry | karmelowy pisze:
    19 sierpnia 2013 o 17:33

    […] pierwszy raz zrobiłam curry według Jamiego Olivera (kurczak tikka masala), a później z przepisu Gordona Ramsaya, zakochałam się w kuchni indyjskiej. Dziś proponuję bardzo aromatyczne curry pomidorowe z […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Bento z sałatką z grillowanym kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym

Fettuccine z kurczakiem w stylu śródziemnomorskim/Mediterranean pasta

Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart

smietankowe-puree-ziemniaczane-Creamy-potato-puree

Śmietankowe puree ziemniaczane / Creamy potato puree

Łosoś teriyaki na makaronie z cukinią

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress