Jest to kolejna pozycja z książki Gordona Ramsaya „Ulitimate cookery course”. We wstępie do przepisu autor pisze,że jest danie które zawsze zamawia w indyjskich restauracjach. Szczerze mówiąc jest to najdelikatniejsze mięso z kurczaka jakie jadłam, sformułowanie „rozpływający się w ustach” nabrało dla mnie nowego znaczenia. Najlepiej zamarynować sobie kurczaka dzień wcześniej, a następnego dnia przygotowanie obiadu zajmie nie dłużej niż pół godziny.Polecam!
Butter chicken (4 porcje)
Składniki:
- 500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości,pokrojonego w ok. 4 cm kawałki
- oliwa z oliwek lub ghee do smażenia
- 1 mała cebula pokrojona drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta chilli w proszku
- 2 łyżki passaty (puree z pomidorów)
- 25 g masła
- drobno posiekane liście z małego pęczka kolendry, do podania
Składniki na marynatę:
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 4 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana bez pestek
- sok z 1/4 cytryny
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 150 g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie marynaty:
- Do miski włóż czosnek,imbir,chilli i sok z cytryny. Włóż kurczaka, całość wymieszaj, przykryj i odstaw na bok.
- Upraż ziarna kolendry i kminu rzymskiego na suchej patelni przez około 1 minutę,aż poczujesz wydobywający się z nich aromat. Zmiel je na proszek (lub utrzyj w moździerzu) i wymieszaj z kurkumą, jogurtem i dużą szczyptą soli i pieprzu.
- Polej przyprawionego kurczaka mieszanką jogurtową, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wlej trochę oliwy lub włóż ghee.Gdy patelnia jest już gorąca włóż cebulę, posyp ją szczyptą soli i smaż około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj imbir i smaż całość kolejną minutę.
- Dodaj mieloną kolendrę,garam masalę,kurkumę i chilli. Całość dokładnie wymieszaj i smaż około minuty. Następnie dodaj passatę,wymieszaj i smaż kolejne 30 sekund, dodaj masło, odczekaj aż się rozpuści i dopiero wtedy wymieszaj.
- Wyjmij kurczaka z marynaty i zdejmij z niego jej nadmiar. Włóż go do patelni z cebulką i smaż około 10 minut, odwracając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień, dodaj pozostałą marynatę i podgrzewaj przez około 5 minut (uważaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia, gdyż może się rozwarstwić). Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
- Podawaj danie posypane świeżą kolendrą, najlepiej z ryżem.
Wybrobuje ten przepis w kolejny weekend. Slyszalam, ze butter chicken jest najlepsza z hinduskich potraw 🙂
Jest pyszny, polecam rękami i nogami:)
to moje ulubione danie kuchni indyjskiej 🙂 polecam każdemu
Tak, to jest wyjątkowo smaczne:)
Przepis dość słaby, radzę najpierw usmażyć kurczaka i na końcu dodać jogurt, gdyż kurczak wychodzi gumowaty.
Bardzo dobrze pamiętam ten przepis i mój kurczak był wręcz rozpływający się w ustach. Powtarzałam go wielokrotnie i gumowaty nigdy nie wyszedł;/
Czy tutaj na pewno są tylko DWIE ŁYŻKI passaty? Bardzo mało jak na taką ilość mięsa, na pewno curry z tego nie wyjdzie (chyba że to ma nie być curry).
Taki jest przepis w książce i na stronach. Gordon tak chciał;)