Mazurek podwójnie różany jest moim drugim podejściem do tego rodzaju ciasta z 2 numeru Kukbuka. Jedyne co zmieniłam w oryginalnym przepisie to dodałam całe jajko a nie samo żółtko, gdyż ciasto nie chciało mi się uformować, ale i tak wszystko wyszło tak jak powinno. Sam kolor mazurka też nie wyszedł mi taki jak na zdjęciu w magazynie, nie mam pojęcia dlaczego, gdyż trzymałam się proporcji z apteczną dokładnością. Może miałam bardziej skoncentrowany koncentrat buraczany?:) Tak czy inaczej najważniejszy jest smak, a tutaj wszystko wyszło bajecznie.Polecam!
P.S. Po nocy w lodówce troszkę zbladł:)
Mazurek podwójnie różany
(forma 33 cm x 15 cm lub okrągła o śr. ok. 25 cm)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 70 g cukru pudu
- 1 surowe żółtko (u mnie całe małe jajko)
- 1 ugotowane,roztarte żółtko (opcjonalnie)
- 2 łyżki konfitury z płatków róży
- 150 g białej czekolady
- 4 1/2 łyżki śmietanki 36 %
- 2 łyżki wody różanej
- 3 łyżeczki czystego koncentratu z buraków
- 1/2 szklanki uprażonych płatków migdałów
Przygotowanie:
- Do miski miksera wsyp mąkę i włóż masło.Końcówką do ciasta miksuj,aż utworzy się ziarnista struktura. Dodaj cukier puder, jajko i miksuj aż do utworzenia się z ciasta kuli. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 min do lodówki.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 1/2 cm i wyłóż nim nasmarowaną masłem lub spryskaną specjalnym sprayem formę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na kolejne 15 min.
- Rozgrzej piekarnik do 190 oC i piecz ciasto 10 min, następnie zmniejsz temp. do 175 oC i piecz kolejne 10-15 min do zrumienienia. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
- W międzyczasie przygotowujemy masę: na garnku z gotującą się wodą połóż żaroodporną miskę. Włóż do niej posiekaną czekoladę i wlej śmietankę. Mieszaj,aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdejmujemy miskę z garnka i gdy masa lekko przestygnie przełóż do filiżanki 2 łyżki masy, dodaj wodę różaną i koncentrat. Wymieszaj dokładnie i następnie przelej ją do reszty masy w misce.
- Schłodzone ciasto posmaruj konfiturą z płatków róży. Następnie wylej na nią przestudzoną masę i pozostaw mazurka w chłodnym miejscu na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Przed podaniem posyp ciasto uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Klaudia says
Piękny ten mazurek 🙂 Musi byc pyszny.
Zapraszam do mnie na mazurka na waflach.