Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą

Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą"

  • Facebook
  • Twitter

Mazurek podwójnie różany jest moim drugim podejściem do tego rodzaju ciasta z 2 numeru Kukbuka. Jedyne co zmieniłam w oryginalnym przepisie to dodałam całe jajko a nie samo żółtko, gdyż ciasto nie chciało mi się uformować, ale i tak wszystko wyszło tak jak powinno. Sam kolor mazurka też nie wyszedł mi taki jak na zdjęciu w magazynie, nie mam pojęcia dlaczego, gdyż  trzymałam się proporcji z apteczną dokładnością. Może miałam bardziej skoncentrowany koncentrat buraczany?:) Tak czy inaczej najważniejszy jest smak, a tutaj wszystko wyszło bajecznie.Polecam!

P.S. Po nocy w lodówce troszkę zbladł:)

 

Mazurek podwójnie różany

(forma 33 cm x 15 cm lub okrągła o śr. ok. 25 cm)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 70 g cukru pudu
  • 1 surowe żółtko (u mnie całe małe jajko)
  • 1 ugotowane,roztarte żółtko (opcjonalnie)
Nadzienie:
  • 2 łyżki konfitury z płatków róży
  • 150 g białej czekolady
  • 4 1/2 łyżki śmietanki 36 %
  • 2 łyżki wody różanej
  • 3 łyżeczki czystego koncentratu z buraków
  • 1/2 szklanki uprażonych płatków migdałów

Przygotowanie:

  1. Do miski miksera wsyp mąkę i włóż masło.Końcówką do ciasta miksuj,aż utworzy się ziarnista struktura. Dodaj cukier puder, jajko i miksuj aż do utworzenia się z ciasta kuli. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 min do lodówki.
  2. Rozwałkuj ciasto na grubość około 1/2 cm i wyłóż nim nasmarowaną masłem lub spryskaną specjalnym sprayem formę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na kolejne 15 min.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190 oC i piecz ciasto 10 min, następnie zmniejsz temp. do 175 oC i piecz kolejne 10-15 min do zrumienienia. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
  4. W międzyczasie przygotowujemy masę: na garnku z gotującą się wodą połóż żaroodporną miskę. Włóż do niej posiekaną czekoladę i wlej śmietankę. Mieszaj,aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdejmujemy miskę z garnka i gdy masa lekko przestygnie przełóż do filiżanki 2 łyżki masy, dodaj wodę różaną i koncentrat. Wymieszaj dokładnie i następnie przelej ją do reszty masy w misce.
  5. Schłodzone ciasto posmaruj konfiturą z płatków róży. Następnie wylej na nią przestudzoną masę i pozostaw mazurka w chłodnym miejscu na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Przed podaniem posyp ciasto uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego!

Share the post "Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: biała czekolada, ciasto kruche, czekolada, Kukbuk, mazurek, migdały, śmietanka, święta, Wielkanoc

« Wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya
Karmelizowany grapefruit »

Comments

  1. Klaudia says

    30 marca 2013 at 09:17

    Piękny ten mazurek 🙂 Musi byc pyszny.

    Zapraszam do mnie na mazurka na waflach.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zestawienie przepisów na wielkanocne pyszności! pisze:
    28 marca 2015 o 10:56

    […] Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Łatwe ciasto z brzoskwiniami i śliwkami / Easy peach and plum coffee cake

Tosty-francuskie-z-gofrownicy-z-karmelizowanymi-jablkami-French-toast-waffles-with-caramelised-apples

Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs

Cukinia z sosem pomidorowym zapiekana pod mozzarellą i parmezanem

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress