Przedstawiam kolejny sposób podania marynowanych jajek, tym razem w postaci faszerowanej delikatnym musem z tuńczyka. Ich smak komponuje się doskonale, a poza tym będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Polecam!
Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka
(12 połówek)
Składniki:
- 6 marynowanych jajek z tego przepisu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (odsączonego)
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 szalotka posiekana
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon
- sól i pieprz do smaku
- pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
- Zamarynowane i umyte jajka, pokrój wzdłuż na połówki i delikatnie łyżeczką wyjmij z nich żółtka. Przekładaj je bezpośrednio do pojemnika blendera.
- Do żółtek włóż tuńczyka, czosnek,szalotkę,sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj majonez, jogurt, musztardę i wymieszaj delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przełóż masę do szprycy i wyciśnij po porcji musu do białek jajek w miejsce żółtka (lub po prostu użyj łyżeczki). Udekoruj pietruszką.
Smacznego!
kulinarny-swiat says
Wyglądają wspaniale. Świetny sposób na jajka.
Dzi says
Zawsze to trochę inaczej niż zwyczajne,nudne jajka. Są pyszne i na pewno będą się wyróżniały na świątecznym stole:)
Garnkomania says
Piękne…i smakowite.
Dzi says
O tak:)
Zielona strona Flinstona says
no takich pięknych jaj jeszcze nie widziałam…..:)
Dzi says
Rzucają się w oczy:)
Kats says
Super wyglądają.
Dzi says
Tak szczerze mówiąc, to są jedyne jajka jakie mi smakują.Jednak ten posmak marynaty dużo daje.A wygląd swoją drogą:)
Agnieszka says
świetny pomysł:)
Dzi says
🙂