Dziś przedstawiam przepis na chrupiące gofry piernikowe podane z orange curd z likierem cytrynowym. Ja zazwyczaj robię je na słodką kolację, ale równie dobrze można je zrobić na śniadanie i deser,są dosyć uniwersalne:) Jest to też kolejny przykład zastosowania orange curd z tego przepisu. Polecam!
Gofry korzenne z kremem pomarańczowym
(ok. 14 szt. w zależności od wielkości gofrownicy)
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 szklanki cukru
- 3 jajka lekko rozbełtane
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 1/2 szklanki melasy lub miodu
- 1/3 szklanki roztopionego masła
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj mąkę,sodę,proszek do pieczenia,sól,imbir i cukier. Odstaw na bok.
- W misce miksera (lub trzepaczką) wymieszaj dokładnie jajka,melasę lub miód,mleko i roztopione masło. Dodaj sypkie składniki i wymieszaj całość,aż powstanie jednolite ciasto.
- Smaż gofry w rozgrzanej gofrownicy do zrumienienia i podawaj z kremem pomarańczowym lub z czymkolwiek lubisz.
Wiewióra says
uwielbiam gofry!!! wydaja się być obłędnie pyszne 🙂
Dzi says
I są:) Polecam!
gin says
Takie jeszcze zimowe smaki 🙂 Pycha! Jak ja dawno gofrów nie jadłam…