Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Zupa z batatów, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup

Zupa z batatów, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Zupa z batatów, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam doskonały przepis na zmęczone sylwestrem żołądki. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z batatów czyli słodkich ziemniaków, marchewki i dyni, doprawiona curry i kminem rzymskim oraz podana z mleczkiem z orzechów piniowych. Łatwa, szybka, przyjemna a co najważniejsze – przepyszna! Ponadto, jeżeli zamiast bulionu drobiowego użyjemy bulionu warzywnego, otrzymamy w 100 % danie wegańskie. Polecam:)

zupa zbatatow1
Zupa z batatów, marchewki i dyni
(10 porcji)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 4 szklanki batatów, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3/4 szklanki orzeszków piniowych
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry, do podania

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej średnim ogniu olej i wrzuć czosnek i cebulę. Smaż przez około 5 minut, do zeszklenia (uważaj by nie przypalić czosnku bo robi się gorzki).
  2. Dodaj w marchewkę, dynię, i bataty, wymieszaj, po czym dodaj bulion. Dopraw curry, kminem rzymskim solą i pieprzem i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie.
  3. W międzyczasie umieść orzeszki wraz z wodą w blenderze i zmiksuj na jasny krem.
  4. Gdy warzywa są już miękkie, zmiksuj zupę blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne po czym wyłóż na talerze wraz z kremem orzechowym, posyp kolendrą i podawaj.

Smacznego!

zupa z batatow
English version
Sweet potato, carrot and pumpkin soup
(10 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp of oil
  • 4 cloves garlic, minced
  • 2 medium-sized onions, diced
  • 2 medium carrots, peeled and sliced
  • 2 cups pumpkin, cubed
  • 4 cups sweet potatoes, cubed
  • 6 cups vegetable or chicken stock
  • 1 tablespoon curry powder
  • 1 teaspoon cumin
  • 1 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon black pepper
  • 3/4 cup pine nuts
  • 3/4 cup water
  • 1/4 cup chopped cilantro, for garnish

Preparation:

  1. In a large pot, heat oil on medium heat. Add garlic and onions and cook about 5 minutes, until translucent.
  2. Add in the carrots, pumpkin, and sweet potatoes, and stir to combine. Follow with the vegetable or chicken stock, curry, cumin, salt, and pepper. Let simmer on medium heat for about 30 minutes, stirring occasionally, until vegetables have become soft.
  3. While soup cooks, combine the pine nuts and water in a high-speed blender until creamy. Set aside.
  4. When soup is ready, blend using an immersion blender until completely  puréed. Season to taste with salt and pepper serve with peanut cream and  cilantro.

Enjoy!

zupa zbatato

Share the post "Zupa z batatów, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: bataty, dynia, orzechy, orzechy piniowe, przystawka, zioła, zupa

« Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów
Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk »

Comments

  1. Oryginalny smak says

    2 stycznia 2015 at 22:27

    Zjadłabym 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 stycznia 2015 at 22:43

      🙂

      Odpowiedz
  2. ronda.eagle319@gmail.com says

    3 stycznia 2015 at 21:06

    This looks gorgeous! Thanks for sharing!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 stycznia 2015 at 21:08

      Thank You:)

      Odpowiedz
  3. Agata says

    4 stycznia 2015 at 15:24

    Krem z orzeszków piniowych jako dodatek – wow! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 stycznia 2015 at 15:28

      Zaskakująco smaczny:)

      Odpowiedz
  4. kocie-smaki says

    5 stycznia 2015 at 15:39

    cudne zdjęcia. a zupa mistrzowska – zapisuję do zrobienia, ostatnio brakowało mi pomysłu na wykorzystanie zalegających batatów 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 stycznia 2015 at 15:41

      Polecam bo jest genialna:)

      Odpowiedz
  5. Lena says

    1 grudnia 2017 at 11:03

    Właśnie jest w przygotowaniu.
    tylko do pinoli dodalam kilka irzechow laskowych.rozdrobnilam i zalalam woda na noc w ten sposob nasiąkają lepiej i są bardziej kremowe

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 grudnia 2017 at 11:58

      Świetny pomysł!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew

Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew

Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce

Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie / Baked eggs with salmon, chard and brie

Wloska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup

Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress