Tortille pszenne domowej roboty

Tortille pszenne domowej roboty

Warto mieć zawsze pod ręką świeże tortille pszenne, gdyż w chwili niemocy kulinarnej można wyczarować satysfakcjonujący i zdrowy obiad dla siebie i rodziny dosłownie w kilkanaście minut. Proponuję więc skorzystać z poniższego przepisu i następnie je zamrozić. Później wkładamy na minutę do mikrofalówki i baza do dania gotowa. Na moim blogu wykorzystałam je w przepisie na tortillę z nadzieniem fasolowo-tuńczykowym ,oraz  tortillę z kurczakiem,pieczarkami i dużą ilością sera i na pewno na tym się nie skończy.Polecam!

Tortille pszenne

(12 szt. o śr. 18 cm lub 6 szt. o śr. 25 cm)

Składniki:

  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 5 łyżek niesolonego masła (optymalnie 2 1/2 łyżki masła i 2 1/2 łyżki smalcu)
  • 3/4 szklanki wrzątku

Przygotowanie:

  1. W misce miksera, końcówką do ciast,wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj masło i miksuj do połączenia się składników.
  2. Miksując dolewaj wrzątek ,aż powstanie ciasto, niezbyt zwarte,ale też nie za luźne. Dolej trochę wody jeżeli ciasto będzie zbyt twarde.
  3. Wyjmij je na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiaj rękami,aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
  4. Podziel ciasto na 12 lub 6 porcji ( w zależności jaką wielkość tortilli chcemy otrzymać lub jakiej wielkości mamy patelnię do smażenia) i uformuj z nich kule. Przykryj je folią spożywczą i pozwól im odpocząć ok. 30 min.
  5. Po tym czasie rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni każdą kulę, na kształt koła o wybranej przez siebie wielkości.
  6. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką na dużym ogniu i połóż placek tortilli. Smaż około 35-45 sekund i przewróć na drugą stronę, smaż kolejne 30 sekund. Tortilla powinna być wciąż jasna z brązowymi plamkami. Nie smaż zbyt długo, gdyż stanie się zbyt krucha. Usmażone tortille przekładaj do garnka z pokrywką, oddzielając je od siebie np. ręcznikiem papierowym (zapobiegnie to twardnieniu tortilli i przywieraniu do siebie). Usmaż resztę tortilli w ten sam sposób.
  7. Można je przechowywać w lodówce do 3 dni, a zamrożone do miesiąca.
Smacznego!

12 Comments

Eliza

about 1 rok ago

Bardzo zgrabne wyszły Ci te placki, też kiedyś robiłam, ale jakoś zniechęca mnie dodawanie smalcu do ciasta.

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Mnie też, dlatego zastąpiłam masłem,może są troszkę bardziej żółte niż oryginały ale nie odbiegają od nich smakiem:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers