Przeglądam sobie blogi, a tam wszędzie przepisy świąteczne, to ja dla odmiany z innej beczki. 🙂Tortilla z nadzieniem fasolowo-tuńczykowym jest daniem prostym i szybkim w przygotowaniu. Po pokrojeniu na grube plastry może być świetną przystawką, gdyż jest smaczna i na zimno i na ciepło.
Tortilla z nadzieniem fasolowo-tuńczykowym ( 6 szt.)
Składniki:
- 6 placków tortilli np. z tego przepisu
- 1 duża cebula pokrojona w plasterki
- 2-3 ząbki czosnku, drobno poszatkowane
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 200 g startego żółtego sera
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz,papryka słodka, papryka ostra i wędzona
Przygotowanie:
- Na głęboką patelnię wlewamy ok. 3 łyżek oleju i rozgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę, smażymy mieszając i gdy będzie zaczynała brązowieć dodajemy czosnek. Solimy i smażymy jeszcze ok. 5 min.
- Po tym czasie dodajemy do cebuli pomidory z puszki i smażymy do momentu aż zaczną się rozpadać.
- Następnie dodajemy odsączoną fasolę i odsączonego tuńczyka. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami do smaku, podsmażamy jeszcze kilka minut aż smaki się połączą.
- Przekładamy wszystko do miseczki. Połowę przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę, po czym mieszamy ją z resztą nadzienia.
- Na tą samą patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju i wkładamy pokrojoną paprykę. Smażymy do miękkości przekładamy do wcześniej przygotowanego nadzienia i mieszamy.
- Rozkładamy nadzienie równomiernie na 6 tortillach, posypujemy serem i zwijamy w rulony.
- Przekładamy tortille do naczynia żaroodpornego i wkładamy na kilka minut do nagrzanego do 180 oC piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut.
kimek says
Zapowiada się smacznie. Na pewno spróbuję.
Dzi says
Polecam:)