Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Mięsa / Burrito śniadaniowe / Breakfast burritos

Burrito śniadaniowe / Breakfast burritos

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Burrito śniadaniowe / Breakfast burritos"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam dziś przepis na niezwykle przyjemne weekendowe śniadanie w stylu meksykańskim. Ulubiona wędlina lub boczek, jajecznica, salsa i awokado, zawinięte w tortillę i to wszystko podane z kwaśną śmietaną. Polecam!

Scroll down for English

Burrito śniadaniowe

(2 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 g pikantnej kiełbasy, np. chorizo lub innej ulubionej, bez osłonek i pokrojonej w kostkę
  • 6 dużych jaj, lekko rozbełtanych trzepaczką
  • sól i pieprz czarny, do smaku
  • 4 (około 23 cm) tortille, gotowe lub własnej roboty
  • 1/2 szklanki startego cheddara lub innego sera żółtego o wyrazistym smaku
  • 1/4 szklanki ulubionej salsy lub pomidora pokrojonego w kostkę, skropionego sokiem z cytryny i wymieszanego z posiekaną pietruszką
  • 2 szalotki lub 1 mała cebula, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 dojrzałe awokado, obrane z usuniętą pestką i pokrojone w cienkie plasterki
  • śmietana, ulubiony ostry sos i limonka do podania

Przygotowanie:

  1. Na patelni na średnim ogniu  rozgrzej 2 łyżeczki oleju. Włóż kiełbasę i smaż przez ok.  5 minut, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia. Przełóż łyżką cedzakową na ręczniki papierowe i odlej większość tłuszczu z patelni.
  2. W małej misce roztrzep trzepaczką jajka, następnie dopraw je solą i pieprzem. Podgrzej pozostały olej na patelni po smażeniu kiełbasy i wlej jajka. Smaż mieszając do 2 minut, aż będą ścięte, jednak wciąż miękkie i delikatne.
  3. Podgrzej przygotowane tortille na ciepłej patelni lub przez minutę w mikrofalówce (są łatwiejsze do zwijania). Wyłóż je na blat i wyłóż na środek każdej kiełbasę, jajka, ser, salsę, szalotki i awokado. Teraz zawiń doły tortilli na nadzienie i zwyczajnie je zroluj zabezpieczając końce np. wykałaczką. Można je już podawać, chociaż ja lubię wrzucić je jeszcze na kilka minut pod rozgrzanego grilla w piekarniku, robią się wtedy bardzo chrupiące.
Smacznego!

English version

Breakfast Burritos

(2 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon canola, divided
  • 250 g hot sausage, such as chorizo, casing removed
  • 6 large eggs, lightly beaten
  • salt and black pepper, to taste
  • 4 ( about 23 cm ) flour tortillas, preferably homemade
  • 1/2 cup shredded sharp cheddar
  • 1/4 cup of your favorite salsa
  • 2 scallions, thinly sliced
  • flesh of 1 ripe avocado, thinly sliced
  • sour cream, hot sauce, and lime wedges for serving

Preparation:

  1. In a frying pan over medium heat, warm 2 teaspoons oil.  Add sausage and cook 5 minutes, stirring occasionally until nice and brown.  Transfer cooked sausage with slotted spoon on paper towels and discard remaining fat from the pan.
  2. Next, in a small bowl, whisk together eggs, salt and pepper.  Warm remaining teaspoon oil in a small skillet over medium heat; add eggs, and scramble 1 to 2 minutes, or until cooked through but still soft.
  3. Place tortillas in a warm skillet, one at a time, and heat 1 minute per side (or microwave for 1 min each).  Place each tortilla on a plate.  In a strip down the middle of each tortilla, add sausage, eggs, cheese, salsa, scallions and avocado slices.  Tuck in the end of each tortilla and fold over the sides.
Enjoy!

Share the post "Burrito śniadaniowe / Breakfast burritos"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Mięsa, Śniadanie Tagged With: awokado, burrito, cheddar, kiełbasa, kuchnia meksykańska, mięso, pomidor, ser, śniadanie, tortilla

« Golonka w piwie z miodem i puree dyniowym / Pork shank in beer & honey with pumpkin puree
Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem / Pumpkin soup with chicken and orzo »

Comments

  1. Ania says

    10 listopada 2013 at 11:44

    świetny pomysł na śniadanie inaczej, te smaki trafiają do mnie w 100%:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 listopada 2013 at 11:46

      Polecam, bo jest pyyyszne:)

      Odpowiedz
  2. Malwinka says

    10 listopada 2013 at 12:40

    Genialny pomysł na śniadanie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 listopada 2013 at 12:59

      🙂

      Odpowiedz
  3. bubu says

    13 listopada 2013 at 19:19

    wygląda smakowicie, apetyczny pomysł na zwieńczenie pracowitego dnia:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kanapka-ze-stekiem-balsamicznymi-grzybami-i-serem-Cheesy-steak-sandwich-with-mushrooms

Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym / Cheesy steak sandwich with mushrooms

Młoda kapusta w pomidorach

Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów

Tagliatelle z pieczarkami, pomidorami i gorgonzolą

Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress