Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Cupcakes czekoladowo-piwne / Chocolate beer cupcakes

Cupcakes czekoladowo-piwne / Chocolate beer cupcakes

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Cupcakes czekoladowo-piwne / Chocolate beer cupcakes"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na wyjątkowe połączenie dużej ilości czekolady i piwa w formie przepysznych babeczek z też czekoladowo-piwnym kremem. Połączenie może dziwne, jednak zapewniam, że wyjątkowo pyszne. W związku z moim uczestnictwem w konkursie zorganizowanym przez browar Książęce, informuję iż receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.

Scroll down for English

Cupcakes czekoladowo-piwne

(12 sztuk)

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki piwa
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dobrej jakości gorzkiej czekolady (60% kakao)

Krem czekoladowo-piwny:

  • 113 g niesolonego masła, rozmiękczonego (ja wkładam na 1o s do mikrofalówki)
  • 3-4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kakao w proszku
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dobrej jakości gorzkiej czekolady (60% kakao)
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papilotkami formę do pieczenia muffinek.
  2. W misce miksera wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę i sól.  Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, ocet, olej, piwo i mleko. Wymieszaj całość  aż utworzy się jednolita masa, po czym wmieszaj  posiekaną czekoladę.
  3. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 18-22 minuty, do czystej wykałaczki. Wyjmij muffiny z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
  4. Przygotowanie kremu. W szklanym pojemniku wymieszaj piwo z kawałkami czekolady  i wstaw do mikrofalówki na 30 sekund. Po wyjęciu z mikrofalówki, dokładnie wymieszaj tak by powstała masa o jednolitej konsystencji.
  5. W misce miksera ubij masło do białości, następnie dodaj sól, cukier puder, kakao i w krótkich odstępach dolewaj mieszankę piwno-czekoladową, aż powstanie jednolita masa. Dodaj więcej cukru pudru lub mieszanki czekoladowej w zależności od tego jaką gęstość kremu chcesz uzyskać. Można też włożyć krem do lodówki i też nam ładnie tam zgęstnieje. Udekoruj wystudzone babeczki i podawaj.
Smacznego!

English version

Chocolate beer cupcakes

(12 cupcakes)

Ingredients:

  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 3/4 cup granulated sugar
  • 4 tablespoons cocoa powder
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 teaspoon apple cider vinegar
  • 1/4 cup vegetable oil
  • 2/3 cup dark beer
  • 1/3 cup milk
  • 1 cup fine chocolate chips (60 % cocoa)
Chocolate Beer Buttercream:
  • 113 g butter, softened
  • 3-4 cups powdered sugar
  • 1/2 cup cocoa powder
  • 1/2 cup fine chocolate chips  (60 % cocoa)
  • 1/2 cup dark beer
  • 1/2 tsp salt

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC. Line a cupcake pan with baking cups.
  2. In a mixing bowl, whisk together the flour, sugar, cocoa, baking soda, and salt. Add the vanilla extract, vinegar, oil, beer, and milk. Mix the batter until smooth, then fold in chocolate chips.
  3. Pour batter into 12 baking cups. Bake for 18-22 minutes, or until a toothpick inserted into the center comes out clean. Remove from baking pan and allow to cool to room temperature.
  4. For the buttercream: in microwave, heat chocolate chips and beer in a bowl for about 30 seconds. Mix until chocolate chips are melted and let cool.
  5. In bowl beat butter until light and fluffy, about one minute, then add salt, powdered sugar, cocoa powder, and chocolate-beer ganache in increments until fully incorporated. Adjust dry-wet ratios depending on humidity. Frosting may require a small amount of cooling in freezer to thicken if environment/beating creates too much heat. Frost cooled cupcakes.
Enjoy!

Share the post "Cupcakes czekoladowo-piwne / Chocolate beer cupcakes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: cupcakes, czekolada, deser, gorzka czekolada, kakao, muffiny, piwo, słodkości

« Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego / Mussels with blue cheese and white wine
Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią / Pasta with spinach and blue cheese »

Comments

  1. gin says

    22 listopada 2013 at 15:14

    Intrygujące, bardzo oryginalne połączenie. Ciekawa jestem tego smaku 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 listopada 2013 at 15:16

      Polecam. Baardzo smaczne:)

      Odpowiedz
  2. bubu says

    22 listopada 2013 at 17:47

    czekolada z piwem, wyśmienicie:)jeżeli smakuje tak dobrze jak wygląda to jest to ideał:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 listopada 2013 at 18:41

      🙂

      Odpowiedz
  3. Eliza says

    22 listopada 2013 at 18:40

    Ale cuda! Bardzo ciekawe połączenie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 listopada 2013 at 18:41

      🙂

      Odpowiedz
  4. Karmel-itka says

    22 listopada 2013 at 20:34

    ciekawy pomysł :]
    i zapewne udany!

    Odpowiedz
  5. Aś says

    10 maja 2020 at 11:03

    Jestem w trakcie robienia babeczek, właśnie się pieką. Trochę się zamieszkałam bo w składnikach jest soda a później zamienia się w proszek do pieczenia i pojawia się mleko. Ładnie urosły i pachną bardzo czekoladowo 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 maja 2020 at 11:59

      Już poprawione, chyba za dużo piwa w trakcie pisania 😉

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

zeberka-w-glazurze-z-coca-coli-Coca-cola-glazed-pork-ribs

Żeberka w glazurze z coca coli / Coca cola glazed pork ribs

Sałatka-jajeczna-z-makrelą-i-porem-Smoked-mackerel-and-leek-egg-salad

Sałatka jajeczna z makrelą i porem / Smoked mackerel and leek egg salad

kurczak_z_dynia

Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper

Karkowka-duszona-w-mlodej-kapuscie-Braised-pork-neck-with-young-cabbage

Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage

Udka-gesie-duszone-w-karmelu--Goose-legs-braised-with-caramel-sauce

Udka gęsie duszone w karmelu / Goose legs braised with caramel sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress