Przystępując do akcji Durszlaka „Sezon na awokado”, poruszyłam troszkę swoje szare komórki i stworzyłam pyszne połączenie łososia w curry i awokado. Połączenie może dosyć nietypowe, ale zapewniam,że smakuje znakomicie. Jako bazy na spód, użyłam przepisu na tartę Michela Rouxa i sprawdził się bardzo dobrze, nie przemókł i był bardzo chrupiący.
Quiche z łososiem i awokado w delikatnym curry
( 1 tarta 23 cm)
Składniki:
Ciasto: zgodnie z tym przepisem na spód do tarty.
Farsz:
- 250 g łososia bez skóry pokrojonego w 1 cm kostkę
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 awokado, obrane i pokrojone w plasterki
- 1 szalotka pokrojona w drobną kostkę
- 75 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g sera z niebieską pleśnią startego na tarce
- sól i pieprz
- olej
- ew. pomidorek koktajlowy pokrojony w plasterki do dekoracji
Przygotowanie:
- Ciasto na spód przygotowujemy i pieczemy zgodnie z przepisem na spód do tart.
- Łososia posypujemy przyprawą curry, dokładnie mieszamy i obsmażamy z każdej strony na oleju razem z szalotką. Nie za długo, gdyż w przeciwnym wypadku rozpadnie nam się na mniejsze kawałki.
- Rozkładamy awokado równomiernie na spodzie upieczonego i przestudzonego ciasta, ja powciskałam jeszcze na boki, gdyż moje awokado było całkiem spore.
- Wykładamy łososia na awokado.
- Przygotowujemy zalewę śmietanową.Mieszamy trzepaczką śmietankę, jajko,żółtko i ser, następnie dobrze doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Wlewamy zalewę do przygotowanego wcześniej spodu z awokado i łososiem, ewentualnie wykładamy na całość plasterki pomidorka koktajlowego.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 oC ok. 25-30 min,do ścięcia się zalewy.
Gotuj z Cukiereczkiem says
Wspaniale się prezentuje 😉 bardzo ładnie podane 😉
Dzi says
Dziękuję:) Najważniejsze,że smaczne:)