Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Konkursy i akcje / Wyniki konkursu z firmą Ballarini

Wyniki konkursu z firmą Ballarini

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Wyniki konkursu z firmą Ballarini"

  • Facebook
  • X

Nadszedł w końcu czas na ogłoszenie zwycięzcy mojego pierwszego konkursu z firmą Ballarni, w którym do wygrania była patelnia do omletów z linii Firenze.

Omelette

 

Uczciwie przyznam, że trudno było mi wyłonić ten jedyny przepis, wszystkie były bardzo apetyczne! Niestety nagroda jest dziś tylko jedna. Po burzliwych konsultacjach z moim połówkiem w końcu wybraliśmy przepis, który najbardziej pobudził nasze kubki smakowe.

Nagrodę otrzymuje Pani Marta Grzegorczyk za przepis na NALEŚNIKI PO TAJSKU Z SOSEM SŁODKO-KWAŚNYM. Serdecznie gratulujemy!!!

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju

Panierka:

  • jajko
  • sól pieprz ziołowy
  • sezam (około 4 łyżki)
  • olej do smażenia

Farsz:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 małe ogórki kiszone
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • pieprz ziołowy sól

Sos słodko-kwaśny:

  • 1/3 szklanki octu białego lub ryżowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

Wykonanie:

Farsz: Tuńczyka odsączamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na mniejsze części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do tuńczyka. Następnie dołączamy kukurydzę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.

Naleśniki: Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy jajko, wodę oraz olej. Miksujemy. Ciasto powinno być „lejące”, jeżeli jest za gęste dodajemy wody, jeżeli za rzadkie, dodajemy mąki. Smażymy cienkie naleśniki. Na każdym naleśniku układamy na środku farsz. Zwijamy tak jak na paszteciki: Dwa przeciwległe boki naleśnika do siebie, a następnie zaczynając od niezłożonego boku naleśnika zwijamy w rulonik. Następnie wszystkie ruloniki panierujemy. Najpierw w jajku z przyprawami, a potem w sezamie. Smażymy na złoty kolor.

Sos: Wodę, cukier, sos sojowy, ketchup, ocet wlewamy do garnka i zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w 4 łyżkach wody i dodajemy do pozostałych składników. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając.

Smacznego!

unnamed (1)

Share the post "Wyniki konkursu z firmą Ballarini"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Konkursy i akcje

« Cukinia zapiekana pod beszamelem / Zucchini gratin with bechamel
Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami / Creamy chicken and chanterelle skillet »

Comments

  1. Paulina says

    3 września 2014 at 21:53

    Szkoda, że nie udało mi się wygrać.. może następnym razem będę miała więcej szczęścia. W każdym razie serdecznie gratuluje Pani Marcie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 września 2014 at 21:56

      Już niedługo będzie następna okazja 🙂

      Odpowiedz
  2. Krzysiek says

    4 września 2014 at 09:46

    Gratulacje 🙂

    Odpowiedz
  3. Marta says

    4 września 2014 at 16:49

    Dziękuję pięknie, nagroda jest już u mnie!:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 września 2014 at 17:04

      Super:)

      Odpowiedz
  4. Agata says

    5 września 2014 at 19:10

    Naleśniki wyglądają niezwykle smacznie, muszę wypróbować ten przepis! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pieczone młode ziemniaki z dressingiem musztardowym ze szczypiorkiem

Konkurs z Wedlem – wyniki

Inspiracje na Wielkanoc 2019

Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami

Sałatka-z-ogórków-kiszonych-Sour-pickles-salad

Sałatka z ogórków kiszonych / Sour pickle salad

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress