Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Meksykańska zupa z kurczakiem i makaronem z tortilli

Meksykańska zupa z kurczakiem i makaronem z tortilli

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Meksykańska zupa z kurczakiem i makaronem z tortilli"

  • Facebook
  • Twitter

Rewelacyjny pomysł na zupę na mroźne dni. Jest gęsta, sycąca i bardzo rozgrzewająca dzięki swojej meksykańskiej pikanterii:) Tak naprawdę, można ją uznać za danie jednogarnkowe, gdyż gwarantuję,że po porcji tej zupy, nikt nie znajdzie już miejsca na drugie danie. Polecam!

Meksykańska zupa z kurczakiem (8 porządnych porcji)

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka, bez kości i skóry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki zmielonego chilli
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki soli
*lub zamiast powyższej mieszanki ok. 1 i 1/2 łyżki przyprawy z tego przepisu
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 zielona lub żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 750 ml wrzątku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5 tortilli pszennych, pokrojonych w długie paski np. z tego przepisu, lub gotowych ze sklepu
Opcjonalne do podania: starty ser żółty,kleks z kwaśnej śmietany,awokado pokrojone w kostkę,pomidory pokrojone w kostkę,posiekana kolendra (dałam wszystkie z dużą ilością sera:))

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 0C.
  2. W miseczce wymieszaj ze sobą kmin rzymski,chilli,granulowany czosnek i sól.
  3. Umyte i osuszone piersi kurczaka natrzyj 1 łyżką oliwy z oliwek i  przełóż je do naczynia żaroodpornego. Następnie posyp je 1 łyżką przygotowanej przyprawy i wstaw do piekarnika na około 25 min.
  4. Gdy będą już upieczone wyjmij je i przy pomocy dwóch widelców podziel je na małe włókna i odstaw na bok.
  5. W czasie gdy kurczak się piecze, rozgrzej w dużym rondlu łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę,papryki i smaż na dużym ogniu około 3-5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Następnie dodaj czosnek, wymieszaj,smaż kolejne 2 minuty i posyp warzywa resztą przygotowanej wcześniej przyprawy. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  6. Włóż kurczaka, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w rondlu i dodaj koncentrat pomidorowy,pomidory z puszki,czerwoną fasolę, następnie wlej bulion i wodę. Doprowadź całość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, następnie zmniejsz ogień i gotuj około 10-15 minut.
  7. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody i wlej mieszankę do zupy. Gotuj przez kolejne 15-20 minut.
  8. Sprawdź czy zupa jest dobrze przyprawiona, w razie konieczności dodaj soli lub chilli.
  9. Wyłącz kuchenkę i włóż pokrojone tortille.
  10. Po chwili można podawać z wybraną posypką.
Smacznego!

Share the post "Meksykańska zupa z kurczakiem i makaronem z tortilli"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Przystawki, Zupy Tagged With: awokado, chilli, kuchnia meksykańska, kurczak, obiad, papryka, pomidor, przystawka, ser, taco, tortilla, zupa

« Mini serniczki z ciasteczkami oreo
Mus z mascarpone z orange curd i bezami »

Comments

  1. Angelina says

    24 marca 2013 at 13:58

    Zupa wygląda obłędnie – zresztą tak jak większość Twoich dań 🙂 już wiem, co w poniedziałek będzie na obiad:) btw – dzięki za przepis na ciasteczka z czekoladą; Tomkowi bardzo smakowały 🙂 pozdrawiam i czekam na kolejne fantastyczne przepisy

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 marca 2013 at 14:03

      Co jak co ciasteczka wrzuciłam specjalnie dla Was:) Polecam się:)

      Odpowiedz
  2. Angelina says

    26 marca 2013 at 15:21

    zrobiłam! fantastyczna sprawa – nie dość, że zupa jest bardzo smaczna i nie trzeba już kombinować z drugim daniem (jedna miseczka w zupełności nas nasyci:)), to jeszcze wyszło jej tyle, że do środy odpuszczam sobie gotowanie obiadów:)
    Kolejne na mojej liście są serniczki z Oreo:)

    Odpowiedz
  3. Dzi says

    26 marca 2013 at 15:26

    Super!:) Cieszę się,że smakowała:)

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    20 lutego 2018 o 09:35

    […] smaków, polecam zmniejszenie ilości chilli Polecam także moją inną wersję tej zupy bo z kurczakiem i makaronem z tortilli, też […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami / Prosciutto and sage wrapped chicken with creamy pistachio noodles

Życzenia świąteczne :)

Kaczka pieczona po pekińsku

Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami

Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress