Rewelacyjny pomysł na zupę na mroźne dni. Jest gęsta, sycąca i bardzo rozgrzewająca dzięki swojej meksykańskiej pikanterii:) Tak naprawdę, można ją uznać za danie jednogarnkowe, gdyż gwarantuję,że po porcji tej zupy, nikt nie znajdzie już miejsca na drugie danie. Polecam!
Meksykańska zupa z kurczakiem (8 porządnych porcji)
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka, bez kości i skóry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki zmielonego chilli
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 zielona lub żółta papryka pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu drobiowego
- 750 ml wrzątku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 5 tortilli pszennych, pokrojonych w długie paski np. z tego przepisu, lub gotowych ze sklepu
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 0C.
- W miseczce wymieszaj ze sobą kmin rzymski,chilli,granulowany czosnek i sól.
- Umyte i osuszone piersi kurczaka natrzyj 1 łyżką oliwy z oliwek i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Następnie posyp je 1 łyżką przygotowanej przyprawy i wstaw do piekarnika na około 25 min.
- Gdy będą już upieczone wyjmij je i przy pomocy dwóch widelców podziel je na małe włókna i odstaw na bok.
- W czasie gdy kurczak się piecze, rozgrzej w dużym rondlu łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę,papryki i smaż na dużym ogniu około 3-5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Następnie dodaj czosnek, wymieszaj,smaż kolejne 2 minuty i posyp warzywa resztą przygotowanej wcześniej przyprawy. Ponownie dokładnie wymieszaj.
- Włóż kurczaka, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w rondlu i dodaj koncentrat pomidorowy,pomidory z puszki,czerwoną fasolę, następnie wlej bulion i wodę. Doprowadź całość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, następnie zmniejsz ogień i gotuj około 10-15 minut.
- Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody i wlej mieszankę do zupy. Gotuj przez kolejne 15-20 minut.
- Sprawdź czy zupa jest dobrze przyprawiona, w razie konieczności dodaj soli lub chilli.
- Wyłącz kuchenkę i włóż pokrojone tortille.
- Po chwili można podawać z wybraną posypką.
Angelina says
Zupa wygląda obłędnie – zresztą tak jak większość Twoich dań 🙂 już wiem, co w poniedziałek będzie na obiad:) btw – dzięki za przepis na ciasteczka z czekoladą; Tomkowi bardzo smakowały 🙂 pozdrawiam i czekam na kolejne fantastyczne przepisy
Dzi says
Co jak co ciasteczka wrzuciłam specjalnie dla Was:) Polecam się:)
Angelina says
zrobiłam! fantastyczna sprawa – nie dość, że zupa jest bardzo smaczna i nie trzeba już kombinować z drugim daniem (jedna miseczka w zupełności nas nasyci:)), to jeszcze wyszło jej tyle, że do środy odpuszczam sobie gotowanie obiadów:)
Kolejne na mojej liście są serniczki z Oreo:)
Dzi says
Super!:) Cieszę się,że smakowała:)