Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Chrupiące burrito z wołowiną / Crispy beef burritos

Chrupiące burrito z wołowiną / Crispy beef burritos

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Chrupiące burrito z wołowiną / Crispy beef burritos"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam propozycję szybkiego dania „do ręki” z kuchni meksykańskiej. Pyszna, chrupiąca tortilla z bardzo aromatycznym nadzieniem z wołowiny, kukurydzy i fasoli z dodatkiem chilli.  Polecam na obiad w tygodniu i uwaga, należy je jeść prosto z piekarnika, gdyż po dłuższym czasie sama tortilla przestaje już być chrupiąca, co nie zmienia faktu że burrito jest wciąż bardzo smaczne:). Polecam!

Scroll down for English

Chrupiące burrito z wołowiną

(4 sztuki)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 450 g dobrej jakości mielonej wołowiny
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli, odcedzonej
  • 1 szklanka świeżej lub mrożonej kukurydzy (rozmrożonej)
  • 1 papryczka jalapeno, pokrojona w kostkę
  • 1/4 szklanki bulionu wołowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 szklanka startego sera cheddar lub innego ulubionego żółtego
  • 4 tortille o śr. ok. 25 cm, gotowe lub domowej roboty

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub natłuść ją olejem.
  2. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę i jalapeno, następnie smaż przez 3-5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodaj wołowinę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie ładnie zarumienione, po czym odlej nadmiar wytopionego tłuszczu z patelni.
  3. Następnie wmieszaj czosnek, koncentrat pomidorowy i kukurydzę i smaż przez 30-60 s zanim dodasz fasolę. Dodaj bulion, kminek, oregano, chili w proszku, cayenne, brązowy cukier i sól do smaku, po czym zmniejsz ogień i całość gotuj, aż większość płynu odparuje (kilka minut).
  4. Wyłóż tortille i na środku każdej wyłóż po 3 spore łyżki sera, następnie wyłóż na niego po 1/4 nadzienia wołowego z patelni. Zawiń tortillę, najpierw zaginając z lewej i prawej strony, następnie zawijając w rulon, tak by nadzienie nie mogło wypłynąć. Połóż wszystkie tak przygotowane tortille szwem do dołu na blaszce do pieczenia i skrop je olejem rzepakowym.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż tortille staną się złociste i chrupiące.
Smacznego!

English version

Crispy beef burritos

(4 burritos)

Ingredients:

  • 1 tbsp canola oil
  • 1 large onion, diced
  • 450 g good quality ground beef
  • 3 cloves garlic, minced
  • 1 tbsp tomato paste
  • 1 can black or red beans, drained and rinsed
  • 1 cup fresh or frozen corn kernals, thawned
  • 1 jalapeno pepper, diced
  • 1/4 cup beef broth
  • 1/2 tsp cumin
  • 1/2 tsp oregano
  • 1 1/4 tsp chili powder
  • 1/8 tsp cayenne
  • 1 tsp brown sugar
  • 1 cup shredded sharp cheddar cheese
  • 4 25cm tortillas

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC and spray a rimmed baking sheet with cooking oil.
  2. Heat the oil in a large skillet over medium heat. Once hot, add the onions and jalapeno and cook for 3-5 minutes until they begin to soften. Place the ground beef in the pan and cook, stirring occasionally, until well browned. Drain most of the rendered fat. Stir in the garlic, corn and tomato paste and cook for 30-60 seconds before adding in the beans. Add the broth, cumin, oregano, chili powder, cayenne, brown sugar and salt to taste (about 1 tsp.). Reduce heat and simmer until most of the liquid has been absorbed.
  3. Place 3 tbsp of cheese in the center of the tortilla. Then spoon some of the beef and bean mixture over the top. Fold the left and right sides of the tortilla in, and then roll the tortilla up, from the end closest to you, to the top. Place seam-side down on a baking sheet, and spray with cooking oil.
  4. Bake for about 20 minutes, until tortillas are golden brown and crispy.
Enjoy!

Share the post "Chrupiące burrito z wołowiną / Crispy beef burritos"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cheddar, chilli, fasola, kuchnia meksykańska, kukurydza, mięso, obiad, ser, tortilla, wołowina

« Osso buco z pieczoną dynią / Osso buco with roasted butternut squash
Ciasto ze śliwkami i pianką / Plum meringue pie »

Comments

  1. Maggie @Maggiecooks says

    8 października 2013 at 01:31

    You can’t go wrong with burritos! they are so good! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 października 2013 at 07:18

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry

Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry

Odwrócone ślimaczki jagodowe / Upside down blueberry rolls

Klopsiki-w-sosie-zurkowym-Meatballs-with-sour-rye-sauce

Klopsiki w sosie żurkowym / Meatballs with sour rye soup sauce

Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup

Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup

Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress