Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Enchiladas z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym

Enchiladas z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Enchiladas z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym"

  • Facebook
  • Twitter

Enchiladas, to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Dzisiaj proponuję mocno uproszczoną wersję tego klasycznego dania, z kurczakiem, mozzarellą i cheddarem,a to wszystko zapieczone pod prostym sosem śmietanowym  z dodatkiem marynowanych papryczek pepperoni. Doskonały i szybki pomysł na na danie obiadowe w tzw. „tygodniu”. Polecam!

Scroll down for English

Enchiladas z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym

(3 porcje)

Składniki:

  • 6 średnich tortilli gotowych lub z tego przepisu
  • 1 1/2 szklanki mięsa z kurczaka, upieczonego i pokrojonego na małe kawałki
  • 1 1/2 szklanki miksu serów: mozzarelli i cheddara, startych na tarce
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3/4 szklanki śmietany do sosów
  • 1/4 szklanki marynowanych papryczek pepperoni, posiekanych

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania.
  2. Wymieszaj kurczaka z połową sera i zawiń je w rulon. Układaj je obok siebie w naczyniu do zapiekania.
  3. W rondelku najlepiej z grubym dnem, rozpuść na dużym ogniu masło i wmieszaj trzepaczką mąkę. Smaż ok. minuty i cały czas mieszając trzepaczką dolewaj bulion drobiowy. Gotuj, aż sos zgęstnie.
  4. Dodaj śmietanę i papryczki, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
  5. Polej tortille sosem i posyp resztą serów.
  6. Piecz w piekarniku ok. 25 minut, następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj kolejne kilka minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.
  7. Wyjmij z piekarnika i podawaj z sałatką.
Smacznego!

English version

White chicken enchiladas ( 3 servings)

Ingredients:

  • 6 medium tortillas
  • 1 1/2 cups cooked, shreded chicken
  • 1 1/2 cups mixed cheese: mozzarella and cheddar cheese,grated
  • 2 tablespoons butter
  • 2 tablespoons flour
  • 1 1/2 cups chicken brpth
  • 3/4 cups sour cream
  • 1/4 cup pickled hot peppers, chopped

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC. Grease baking dish.
  2. Mix chicken with half the cheese and roll them up in the tortillas and place them in the baking dish.
  3. In a sauce pan, melt the butter and whisk in the flour. Cook for a minute after which add the chicken broth and whisk until smooth. Let it cook until the sauce is thick and bubbly.
  4. Add the sour cream and hot peppers to the sauce pan and stir. Remove from heat.
  5. Pour the sauce over the enchiladas and top with the remaining cheese.
  6. Bake for 25 minutes and then broil for 3 minutes to brown the top.
Enjoy!

Share the post "Enchiladas z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cheddar, enchiladas, kuchnia meksykańska, kurczak, mięso, mozzarella, obiad, pepperoni, ser, tortilla

« Dietetyczny butter chicken Billa Grangera
Kruche ciasto z musem rabarbarowym »

Comments

  1. Daria says

    9 czerwca 2013 at 07:34

    Świetna sprawa 🙂 Uwielbiam wszelkiego typu zapiekane dania nie tylko za to, że można wykazać się kreatywnością co do składników, ale głównie za smak! 😀 Jestem pewna, że taki enchiladas podbiłby moje podniebienie.
    Pozdrawiam!
    dariawkuchni.blogspot.com

    Odpowiedz
  2. Piórko says

    9 czerwca 2013 at 20:14

    Pomysł z miksem serów do tego dania rewelacyjny 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 czerwca 2013 at 20:18

      Heh, wszystko z serem jest pyszne:)

      Odpowiedz
  3. Carmi says

    7 stycznia 2014 at 13:10

    Świetny pomysł na szybki obiad! Gdybym tylko nie była na diecie… 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 stycznia 2014 at 13:53

      Oj tam, oj tam:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Podsumowanie 2013 roku – 10 najpopularniejszych przepisów | karmelowy pisze:
    8 kwietnia 2014 o 13:44

    […] na 4 miejscu uplasował się przepis na Enchiladas z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym […]

    Odpowiedz
  2. Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    8 maja 2017 o 09:19

    […] większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Jakiś czas temu opublikowałam też na blogu szybkie enchilady z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym, też były przepyszne i polecam gorąco. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Biała kiełbasa zapiekana z warzywami / Vegetable and Sausage Casserole

Welsh Rarebit – brytyjska grzanka z serem i szpinakiem

Zjadłam obiad w egipskich ciemnościach!

Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

Brokuly-i-kalafior-z-maslem-bulka-tarta

Brokuły i kalafior z masłem i bułką tartą / Cauliflower and broccoli with butter and breadcrumbs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress