Enchiladas, to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Dzisiaj proponuję mocno uproszczoną wersję tego klasycznego dania, z kurczakiem, mozzarellą i cheddarem,a to wszystko zapieczone pod prostym sosem śmietanowym z dodatkiem marynowanych papryczek pepperoni. Doskonały i szybki pomysł na na danie obiadowe w tzw. „tygodniu”. Polecam!
Scroll down for English
Enchiladas z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym
(3 porcje)
Składniki:
- 6 średnich tortilli gotowych lub z tego przepisu
- 1 1/2 szklanki mięsa z kurczaka, upieczonego i pokrojonego na małe kawałki
- 1 1/2 szklanki miksu serów: mozzarelli i cheddara, startych na tarce
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 3/4 szklanki śmietany do sosów
- 1/4 szklanki marynowanych papryczek pepperoni, posiekanych
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania.
- Wymieszaj kurczaka z połową sera i zawiń je w rulon. Układaj je obok siebie w naczyniu do zapiekania.
- W rondelku najlepiej z grubym dnem, rozpuść na dużym ogniu masło i wmieszaj trzepaczką mąkę. Smaż ok. minuty i cały czas mieszając trzepaczką dolewaj bulion drobiowy. Gotuj, aż sos zgęstnie.
- Dodaj śmietanę i papryczki, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Polej tortille sosem i posyp resztą serów.
- Piecz w piekarniku ok. 25 minut, następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj kolejne kilka minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.
- Wyjmij z piekarnika i podawaj z sałatką.
English version
White chicken enchiladas ( 3 servings)
Ingredients:
- 6 medium tortillas
- 1 1/2 cups cooked, shreded chicken
- 1 1/2 cups mixed cheese: mozzarella and cheddar cheese,grated
- 2 tablespoons butter
- 2 tablespoons flour
- 1 1/2 cups chicken brpth
- 3/4 cups sour cream
- 1/4 cup pickled hot peppers, chopped
Preparation:
- Preheat oven to 180 oC. Grease baking dish.
- Mix chicken with half the cheese and roll them up in the tortillas and place them in the baking dish.
- In a sauce pan, melt the butter and whisk in the flour. Cook for a minute after which add the chicken broth and whisk until smooth. Let it cook until the sauce is thick and bubbly.
- Add the sour cream and hot peppers to the sauce pan and stir. Remove from heat.
- Pour the sauce over the enchiladas and top with the remaining cheese.
- Bake for 25 minutes and then broil for 3 minutes to brown the top.
Daria says
Świetna sprawa 🙂 Uwielbiam wszelkiego typu zapiekane dania nie tylko za to, że można wykazać się kreatywnością co do składników, ale głównie za smak! 😀 Jestem pewna, że taki enchiladas podbiłby moje podniebienie.
Pozdrawiam!
dariawkuchni.blogspot.com
Piórko says
Pomysł z miksem serów do tego dania rewelacyjny 🙂
Dzi says
Heh, wszystko z serem jest pyszne:)
Carmi says
Świetny pomysł na szybki obiad! Gdybym tylko nie była na diecie… 😉
Dzi says
Oj tam, oj tam:)