Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Babka z jabłkami i orzechami / Apple walnut bundt cake

Babka z jabłkami i orzechami / Apple walnut bundt cake

by Dzi 14 komentarzy

Share the post "Babka z jabłkami i orzechami / Apple walnut bundt cake"

  • Facebook
  • Twitter

Święta za pasem dlatego warto zaplanować już sobie słodkości na ten szczególny czas. Dziś proponuję coś innego niż klasyczne mazurki, otóż natknęłam się ostatnio w jednej z moich ulubionych książek Billa Granegra „Nakarm mnie” na korzenną babkę bardzo nadzianą jabłkami, rodzynkami i orzechami włoskimi i wiedziałam, że muszę ją zrobić. Wyszła absolutnie przepyszna, aż ciężka od nadzienia, wilgotna i doskonale przetrwała kilka dni. Miałam nawet wrażenie, że z dnia na dzień jest jeszcze smaczniejsza. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet ktoś bardzo niedoświadczony w kuchni. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Babka-z-jablkami-i-orzechami-Apple-walnut-bundt-cake

Babka z jabłkami i orzechami

(12 porcji)

Składniki:

  • 75 g rodzynek
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  •  1/2 łyżeczki soli
  • 180 g brązowego cukru
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g masła, miękkiego
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżeczka cukry waniliowego
  • 85 g posiekanych orzechów włoskich
  • cukier puder do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem i obsyp mąką formę do babki o średnicy ok. 25 cm.
  2. Zalej rodzynki ciepłą wodą i odstaw na 10 minut, aż zmiękną i odcedź.
  3. Do miski miksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól i wymieszaj. Dodaj masło, cukier, jajka i cukier waniliowy i zmiksuj całość na jednolitą masę.
  4. Wmieszaj jabłka, orzechy i rodzynki i przełóż masę do przygotowanej formy na babkę.
  5. Włóż do piekarnika i piecz przez przez godzinę lub do suchego patyczka. Jeżeli wierzch będzie się za bardzo rumienił, przykryj folią aluminiową, matową stroną do góry.
  6. Po upieczeniu, zostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut. Wyłóż ciasto na paterę, odwracają co do góry nogami i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  7. Posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Babka-z-jablkami-i-orzechami-Apple-walnut-bundt-cake

English version

Apple walnut bundt cake

(12 servings)

Ingredients:

  • 75 g raisins
  • 3 tablespoons of warm water
  • 3 apples, peeled and diced
  • 250 g flour
  • 2 teaspoons of baking powder
  • 1 teaspoon of ground all-spice
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1 teaspoon of ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon ground ginger
  • 1 teaspoon ground cloves
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 180 g brown sugar
  • 60 g of icing sugar
  • 250 g butter, soft
  • 3 medium eggs
  • 1 teaspoon of vanilla sugar
  • 85 g chopped walnuts
  • powdered sugar for serving

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Grease and flour a 25 cm bundt tin.
  2. Add warm water to the raisins, set aside for 10 minutes until soft and drain.
  3. In a bowl of stand mixer mix flour, baking powder, spices and salt. Add butter, sugar, eggs and vanilla sugar and mix until fluffy.
  4. Mix in apples, walnuts and raisins and spoon into prepared cake tin and smooth the top.
  5. Bake for an hour or till a skewer comes out clean. The top may brown too quickly, If this happens, lightly cover the top with tinfoil.
  6. Leave for 10 minutes in open oven. Turn upside down onto serving platter and leave to cool.
  7. Sprinkle with icing sugar and serve.

Enjoy!

Babka-z-jablkami-i-orzechami-Apple-walnut-bundt-cake

Share the post "Babka z jabłkami i orzechami / Apple walnut bundt cake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: babka, Bill Granger, cynamon, deser, imbir, jabłka, orzechy, orzechy włoskie, święta, słodkości, Wielkanoc, wypieki

« Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew
Warsztaty z Masterchefem! »

Comments

  1. Marianna says

    6 kwietnia 2017 at 10:22

    mniam mniam

    Odpowiedz
  2. Mats says

    6 kwietnia 2017 at 13:25

    Wygląda pysznie. Ciekawe tylko jak smakuje : ) jaki jest szacunkowy czas przygotowywania?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 kwietnia 2017 at 13:28

      Tak z1,5 h z pieczeniem

      Odpowiedz
  3. Aga Cynamonowa says

    11 kwietnia 2017 at 11:09

    cudna ta baba, a ile w niej pyszności 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 kwietnia 2017 at 11:25

      🙂

      Odpowiedz
  4. Marta z mararysuje.blogio.pl says

    11 kwietnia 2017 at 11:25

    Zapowiada się smakowicie. Z chęcią wypróbuję przepis. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 kwietnia 2017 at 11:26

      Polecam!

      Odpowiedz
  5. Klaudia She-wolf says

    11 kwietnia 2017 at 11:43

    O! To brzmi jak coś, co nam będzie bardzo smakowało 🙂 Dzięki za przepis!

    Odpowiedz
  6. Klaudia says

    11 kwietnia 2017 at 15:09

    Ale brzmi dobrze! Nie lubię świątecznych babek, kojarzą mi się z suchym, drożdzowym ciastem.. Tymczasem patrząc po składnikach i opisie ta musi być obłędna! Aż zastanawiam się czy tym razem nie zmienię tradycji i nie zrobię ją na Wielkanoc!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 kwietnia 2017 at 15:13

      Zalecam:)

      Odpowiedz
  7. Werson says

    18 czerwca 2017 at 18:08

    Piekłam ją o wiele dłużej, bo była mocno mokra i dałam trochę mniej jabłek, ale w smaku rewelacja 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 czerwca 2017 at 09:23

      🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Apple walnut bundt cake - Yum Goggle pisze:
    6 kwietnia 2017 o 05:10

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz
  2. Babka z jabłkami i orzechami / Apple walnut bundt cake | FlyB Kulinaria pisze:
    6 kwietnia 2017 o 11:36

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Chowder z łososiem, kalafiorem i szpinakiem

Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets

Barszcz czerwony z kapustą / Beet and cabbage borscht

Jak zamrozić fasolkę szparagową

Migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka „Bouchon Bakery”

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress