Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Scones z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem

Scones z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Scones z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem"

  • Facebook
  • Twitter

Szukasz pomysłu na niedzielne śniadanie? Ja dzisiaj wypróbowałam przepis na scones z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem. Wyszły pyszne, nie za słodkie, zjedliśmy  jeszcze ciepłe z powidłami i konfiturą z płatków róży . Ciasto na bułeczki można przygotować dzień wcześniej, a rano włożyć tylko do piekarnika na 20 min. Polecam!

Scones z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem

(8-10 szt.)

Składniki:

  • 2 duże jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki (56 g) cukru
  • 2 szklanki (240 g) mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek (85 g) zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki (158 ml) śmietanki 36 %
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
  2. Na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię włóż jabłka,cynamon i cukier. Smaż 5-10 min, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści i jabłka będą skarmelizowane. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W misce miksera wymieszaj ze sobą, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zacznij miksować na średnich obrotach dodając po kawałku masło, aż zawartość będzie miała wiórkowatą konsystencję.
  4. Wmieszaj wystudzone jabłka, następnie dodaj jajko,śmietankę i wanilię, miksuj tylko do połączenia składników.
  5. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, uformuj je w kulę i ugnieć rękami na placek o grubości ok. 2,5 cm. Pokrój ciasto, najlepiej nożem, jak pizzę na 8 lub więcej kawałków.
  6. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika na ok. 20-25 min lub do zrumienienia.
  7. Upieczone scones pozostaw na kilka minut do ostudzenia.
Smacznego!

Pojawił się znikąd….:)

Share the post "Scones z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: bułki, cynamon, jabłka, karmelizowane jabłko, scones, śniadanie, słodkości, wanilia, wypieki

« Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami
Ramsay’s „Ultimate cookery course”,”Heston Blumenthal at home” i „French cooking”-mam i ja! »

Comments

  1. gin says

    18 lutego 2013 at 20:29

    Wyglądają bardzo apetycznie. A ja akurat taka głodna…

    Odpowiedz
  2. Tamara says

    27 września 2019 at 09:18

    Mam tylko jedno pytanie: Jak goracy ma byc piekarnik? 200 stopni?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 września 2019 at 10:13

      Tak jak w pkt 1.

      Rozgrzej piekarnik do 180 oC

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie / Creamy chicken and brie soup

Puree z kalafiora Gordona Ramsaya / Gordon Ramsay’s cauliflower puree

Migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka „Bouchon Bakery”

Tosty-z-grzybami-i-serem-Mushroom-grilled-cheese

Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese

Ramsay’s „Ultimate cookery course”,”Heston Blumenthal at home” i „French cooking”-mam i ja!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress