Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce

Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce"

  • Facebook
  • Twitter

W związku z tym, że ostatnio spełniłam życzenie mojego ukochanego i zrobiłam mu na obiad schabowego (a nie przepadam), tym razem musiał się zgodzić moją propozycję:) Biorąc pod uwagę fakt, że uwielbiam ryby i owoce morza postawiłam na bezpiecznego łososia, którego nawet mój połówek toleruje. Postanowiłam poszukać czegoś innego niż zwykle i takim też sposobem trafiłam na przepis Asi z Kwestii Smaku, a że miałam akurat mango pod ręką postanowiłam go wypróbować. Danie wyszło przepyszne! Rozpływający się w ustach łosoś z delikatnym sosem z mango, którego podałam z fasolką szparagową ugotowaną na parze i obtoczoną w zredukowanej marynacie po łososiu. Niebo w gębie, a jeszcze jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce

Łosoś z sosem z mango

(2 porcje)

Składniki na łososia:

  • 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno starty
  • 1 łyżeczka brązowego cukru (po zamarynowaniu)

Składniki na sos:

  • 1 mango
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub brązowego cukru
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • mała szczypta soli lub 1 łyżeczka sosu rybnego
  • fasolka szparagowa ugotowana na parze lub z wody do podania

Przygotowanie:

  1. W średniej (nie metalowej) misce wymieszaj dokładnie sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki, imbir i czosnek. Włóż do powstałej marynaty łososia i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
  2. W celu przygotowania sosu, w pojemniku blendera zmiksuj miąższ mango z octem, sokiem z limonki, syropem klonowym, imbirem, oliwą i solą lub sosem rybnym, do otrzymania jedwabistego sosu . Przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 230 stopni C z termoobiegiem.
  4. Wyjmij łososia z marynaty i ułóż go na blaszce do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 6 – 8 minut.
  5. W międzyczasie przelej marynatę do rondelka, wmieszaj łyżeczkę brązowego cukru i gotuj przez kilka minut aż zgęstnieje.
  6. Wyjmij łososia z piekarnika i wyłóż go na talerze, posmaruj zredukowaną marynatą i polej sosem z mango.
  7. Fasolkę szparagową wrzuć do rondelka z sosem z marynaty, dokładnie wymieszaj, wyłóż na talerze z łososiem i podawaj.

Smacznego!

Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce

English version

Roasted salmon with mango sauce

(2 servings)

Ingredients for the salmon:

  • 2 salmon fillets without skin (approx. 150 g each)
  • 4 tablespoons soy sauce
  • 1 1/2 tablespoons maple syrup or 1 tablespoon brown sugar
  • 1/2 tablespoons lime juice
  • 2 teaspoons grated ginger
  • 1 clove garlic, finely minced
  • 1 teaspoon brown sugar

Ingredients for manago sauce:

  • 1 ripe mango
  • 1 tablespoon rice vinegar or white wine vinegar
  • 1 tablespoon lime juice
  • 2 teaspoons maple syrup or brown sugar
  • 2 teaspoons grated ginger
  • 1 teaspoon olive oil
  • a small pinch of salt or 1 teaspoon fish sauce
  • green beans, cooked or steamed for serving

Preparation:

  1. In a medium bowl mix the soy sauce, maple syrup, lime juice, ginger and garlic. Add salmon to marinate and set aside for 1 hour.
  2. To prepare the sauce, place in a blender container flesh of a mango, vinegar, lime juice, maple syrup, ginger, olive oil and salt or fish sauce and mix until silky smooth. Transfer to a saucepan and cook over low heat for approx. 4 minutes until thickened.
  3. Preheat the oven to 230 oC with fan on.
  4. Remove the salmon from the marinade and place it on a baking tray. Place in the preheated oven and bake for approx. 6 – 8 minutes.
  5. In the meantime, pour the marinade into a saucepan, stir in a teaspoon of brown sugar and cook for a few minutes until thickened.
  6. Remove the salmon from the oven and brush with reduced marinade, place on the plates and pour over he sauce with mango.
  7. Toss green beans into a saucepan with the rest of reduced marinade, mix and serve with salmon.

Enjoy!

Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce

Share the post "Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: limonka, mango, ryby, syrop klonowy, łosoś

« Pikantne fajitas z kurczakiem / Spicy chicken fajitas
Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli »

Comments

  1. kamila says

    22 lipca 2016 at 15:07

    Hmm, ciekawe połączenie. Ten sos zapowiada się bardzo ciekawie.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Asia says

    25 lipca 2016 at 09:04

    łosoś to jest to !

    Odpowiedz
  3. Ania says

    18 marca 2019 at 09:25

    Czy mango powinno być super dojrzałe?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 marca 2019 at 10:04

      Na pewno w miarę miękkie;)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami / Creamy salmon with sun-dried tomatoes - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    9 listopada 2018 o 09:50

    […] pomysł na obiad w każdy dzień tygodnia! Jeżeli jesteś fanem łososia, polecam także z sosem z mango, w miodowej glazurze czy zupę z łososiem i szpinakiem – wszystkie obłędne!  Zapraszam po […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays

Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays

Zajmowanie się domem – przyjemność czy obowiązek? Sprawdź co na ten temat sądzą Polacy

Tosty z mozzarellą i grzybami leśnymi / Mushroom mozzarella sandwich

Zupa-golabkowa-Cabbage-roll-soup

Zupa gołąbkowa / Cabbage roll soup

Latwa-wolowina-zapiekana-z-papryka-Easy-beef-and-pepper-bake

Łatwa wołowina zapiekana z papryką / Easy beef and pepper bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress