Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Testy i recenzje / „Nakarm mnie” Billa Grangera-recenzja

„Nakarm mnie” Billa Grangera-recenzja

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "„Nakarm mnie” Billa Grangera-recenzja"

  • Facebook
  • Twitter

Bill Granger jest słynnym australijskim restauratorem i autorem najbardziej poczytnych książek kulinarnych. W rodzinnym Sydney prowadzi z powodzeniem kawiarnię i małą, ale tłumnie odwiedzaną restaurację. Przekonuje jednak, że wcale nie trzeba być szefem kuchni z wieloletnim doświadczeniem, aby przygotować doskonałe potrawy. Jest kucharzem-samoukiem, często porównywanym do Jamiego Olivera. Reprezentuje kuchnię szybką i prostą, co z powodzeniem pokazuje w swoich książkach i programach telewizyjnych.

Ja jestem szczęśliwą posiadaczką jego książki o tytule „Nakarm mnie”. Ja ją kupowałam, zupełnie nie znałam autora. Zachęciła mnie okładka, no i cena:). W internetowym dyskoncie książkowym była świetna promocja:)

We wstępie autor przekonuje, że „nie możemy nie doceniać znaczenia, jakie ma w naszym życiu dobre jedzenie. Przygotowywanie pożywienia w postaci pysznych dań dla najbliższych nam osób i spędzanie z rodziną wolnego czasu, to najważniejsze źródła satysfakcji i zadowolenia. To również fundamentalne elementy dobrego zdrowia i szczęścia  Jednak w dzisiejszym świecie, w którym tempo życia ciągle rośnie i z trudem ogarniamy nasze sprawy, czas na przygotowanie posiłków i dzielenie się nimi może zostać odsunięty na drugi plan. Ale nie musi i nie powinien.” Trudno się z autorem nie zgodzić i faktycznie widzę już podobieństwo do Jamiego.

Przepisy do tek książki zostały napisane z myślą o pogodzeniu ze sobą obowiązków w pracy i w domu.  Wypełniona jest propozycjami nieskomplikowanych dań na śniadania,obiady,lunche,kolacje i desery. Znajdziemy też tutaj przepisy na różnorodne przystawki i szybkie deserki na przyjęcie.

Książka składa się z następujących części:

  1. Wprowadzenie.
  2. Pobudka. Proste domowe śniadania, od musli z jogurtem i owocami jagodowymi, po bardziej wyszukane.lecz też łatwe w wykonaniu,talerz z plastrami mozzarelli,pomidorów i prosciutto z liśćmi sałaty z dodatkiem świeżego pieczywa, bądź tostów. Znajdziemy tu także owsiane placuszki, najlepszy kremowy jogurt,świeżo upieczony chleb lub bułeczki i wiele,wiele innych.
  3. Regeneracja w południe.Znajdziemy tutaj przepisy na włoską zupę pomidorową, zupę z groszku, kremową zupę pomidorową ( już ją wypróbowałam i umieściłam przepis na blogu, polecam bo jest pyszna!!), kanapkę z awokado, krewetkami i koprem włoskim, różnorodne sałatki, a nawet na burgera z tuńczyka.
  4. Popołudniowe smakołyki. We wstępie do tego rozdziału autor ubolewa nad zanikaniem tradycji przygotowywania ciast i kremów w domowym zaciszu, szczególnie z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Przekonuje,że pieczenie ciast wcale nie jest trudne i nie wymaga wielu składników.Poza tym, surowe ciasta można przechowywać w zamrażalniku lub w lodów i w razie potrzeby rozwałkować i upiec, zapewnia,że na pewno będą smakowały lepiej niż kupione ciasteczka z pudełka. Twierdzi,że sięgnięcie od czasu do czasu do sprawdzonych przepisów i przygotowanie domowych wypieków, to najkrótsza droga do sprawienia najbliższym przyjemności. Znajdziemy tutaj ,między innymi, przepisy na: najprostsze ciasto kokosowe, ciasto cytrynowe, babeczki z twarożkiem (na zdjęciu po prawej),jabłecznik.
  5. Rodzinny posiłek. We wstępie autor podkreśla korzyści płynące z rodzinnych posiłków i poleca takie praktyki.Podaje tu przepisy na zapiekanki,risotta i różnego rodzaju makarony. Znajdziemy tutaj także przepisy na skrzydełka z kurczaka, wołowinę w sezamie, ryby, pizzę itp.
  6. Szybki obiad.Dla każdego z nas,kto musi przygotowywać posiłki codziennie, obiady w dni powszednie mogą kojarzyć się z niekończącą się harówką. W tym rozdziale autor przedstawia propozycje obiadów, które można zrobić w 30 minut. Zajdziemy tutaj przepisy na pieczonego kurczaka z cytryną, smażone krewetki na ostro, stek z sosem grzybowym, curry z dyni, grillowanego łososia z mleczkiem kokosowym,rybę pieczoną w całości i wiele,wiele innych.
  7. Ograniczony budżet. Każdemu z nas zdarzyło się, że domowy budżet wymagał zaciśnięcia pasa. Na szczęście tańsze jedzenie nie oznacza jedzenia gorszej jakości. Podane w tym rozdziale przepisy wcale nie są dedykowane tylko oszczędzającym, moim zdaniem, są także dla każdego. Mamy tutaj zupę marchewkową, łopatkę jagnięcą pieczoną powoli z białą fasolą, duszoną wieprzowinę, żeberka z miodem w pięciu smakach i wiele innych
  8. Zamroź mnie. W tej części autor przedstawia dania, które można zamrozić i ,które po odgrzaniu, wciąż smakują doskonale. Warto zawsze robić większe porcje,zamrozić i w dniu braku jakiejkolwiek chęci do gotowania podać pyszny, gotowy obiad.Autor poleca: zupę z owoców morza, zupę z czerwonej soczewicy,canelloni z dynią, ossobuco, czy curry z wołowiną.
  9. Dla przyjaciół. W tym rozdziale znajdziemy przepisy na przyjęcia takie jak: szaszłyki z glazurowanej wieprzowiny z gęstym sosem z mango,krem z kukurydzy,glazurowana kaczka,polędwiczki cielęce  pomidorami i majerankiem, pieczony udziec jagnięcy i wiele innych.
  10. Słodkie marzenia. Autor przedstawia nam tutaj mnóstwo prostych deserów, takich jak: gruszki gotowane w słodkim syropie z ciepłym sosem kawowym,beza z truskawkami, odwrócona tarta z morelami,tiramisu z lodami,ciasto czekoladowa z malinami,pudding z ananasem i ciasto z jagodami.
Podsumowując, książka jest po prostu doskonałym zbiorem prostych przepisów, bez wymyślnych składników. Oprócz książki”Każdy może gotować” Jamiego, jest pozycją z której chcę zrobić po prostu wszystko. Sposoby wykonania są bardzo przejrzyste- na prawdę trudno się pomylić i dodatkowo, autor zawarł tutaj dużo rad na usprawnienie sposobu przygotowania posiłków. POLECAM!!!
Autor: Bill Granger.
Tytuł:” Nakarm mnie”.
Wydawca: Muza S.A.
Liczba stron: 240
Cena: ok. 60 zł.

 

 

Share the post "„Nakarm mnie” Billa Grangera-recenzja"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Testy i recenzje Tagged With: Bill Granger, książka, recenzja

« Niezawodne chilli con carne Jamiego Olivera
Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie oraz słone Michela Rouxa »

Comments

  1. gin says

    8 stycznia 2013 at 14:20

    Czytałam już o tej książce, i muszę przyznać, że ciekawi mnie coraz bardziej. Kiedyś sobie pewnie kupię 🙂

    Odpowiedz
  2. Dzi says

    8 stycznia 2013 at 14:48

    Polecam, zdecydowanie bardziej przystępna niż inne zagraniczne.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kremowa zupa pomidorowa Billa Grangera | pisze:
    5 stycznia 2013 o 19:19

    […] czas temu trafiła w moje ręce książka kucharska pt. „Nakarm mnie” Billa Grangera. Podeszłam do niej z dystansem, gdyż autor był mi zupełnie obcy, jednak jego sympatyczna twarz […]

    Odpowiedz
  2. Najlepsze ciasto na pizzę Michela Rouxa i sos pomidorowy Billa Grangera | pisze:
    19 stycznia 2013 o 17:03

    […] Dziś postanowiłam nauczyć się robić pizzę, wiem, troszkę późno i niby nic trudnego, a jednak. Troszkę się naszukałam idealnego przepisu na ciasto, jednak wróciłam do mojego sprawdzonego Michela Rouxa. Jak narazie nigdy się na nim nie zawiodłam, więc i tym razem sięgnęłam do jego książki „Ciasta”.Ciasto w pizzy ma ogromne znaczenie, dodatki mogą być różne,  ale ciasto jak dla mnie  musi być cienkie i idealnie upieczone. Oczywiście potrzebowałam też przepisu na idealny sos pomidorowy i znalazłam go w książce Billa Grangera „Nakarm mnie”. […]

    Odpowiedz
  3. Babeczki z twarożkiem i malinami Billa Grangera | pisze:
    3 marca 2013 o 10:48

    […] z malinami, łatwe, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne. Przepis odnalazłam w książce Billa Grangera „Nakarm mnie”. Serniczki nie są za słodkie, spód robi się z mielonych,najzwyklejszych herbatników, a malin […]

    Odpowiedz
  4. Żeberka z miodem w pięciu smakach Billa Grangera | karmelowy pisze:
    3 maja 2013 o 06:02

    […] z lekką surówką z białej kapusty z azjatyckim dressingiem. Przepis ten znalazłam w książce Billa Grangera „Nakarm mnie”. Żeberka te można przygotować w piekarniku, jak i na klasycznym grillu w ogrodzie. Robi się je […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach

Red Velvet Pancakes-pomysł na świąteczne śniadanie

Kornwalijski placek z kurczakiem Gordona Ramsaya

Żeberka pieczone z grzybami i papryką

Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper

Pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami / Tomato curry with chicken and potatoes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress