Bill Granger jest słynnym australijskim restauratorem i autorem najbardziej poczytnych książek kulinarnych. W rodzinnym Sydney prowadzi z powodzeniem kawiarnię i małą, ale tłumnie odwiedzaną restaurację. Przekonuje jednak, że wcale nie trzeba być szefem kuchni z wieloletnim doświadczeniem, aby przygotować doskonałe potrawy. Jest kucharzem-samoukiem, często porównywanym do Jamiego Olivera. Reprezentuje kuchnię szybką i prostą, co z powodzeniem pokazuje w swoich książkach i programach telewizyjnych.
Ja jestem szczęśliwą posiadaczką jego książki o tytule „Nakarm mnie”. Ja ją kupowałam, zupełnie nie znałam autora. Zachęciła mnie okładka, no i cena:). W internetowym dyskoncie książkowym była świetna promocja:)
We wstępie autor przekonuje, że „nie możemy nie doceniać znaczenia, jakie ma w naszym życiu dobre jedzenie. Przygotowywanie pożywienia w postaci pysznych dań dla najbliższych nam osób i spędzanie z rodziną wolnego czasu, to najważniejsze źródła satysfakcji i zadowolenia. To również fundamentalne elementy dobrego zdrowia i szczęścia Jednak w dzisiejszym świecie, w którym tempo życia ciągle rośnie i z trudem ogarniamy nasze sprawy, czas na przygotowanie posiłków i dzielenie się nimi może zostać odsunięty na drugi plan. Ale nie musi i nie powinien.” Trudno się z autorem nie zgodzić i faktycznie widzę już podobieństwo do Jamiego.
Przepisy do tek książki zostały napisane z myślą o pogodzeniu ze sobą obowiązków w pracy i w domu. Wypełniona jest propozycjami nieskomplikowanych dań na śniadania,obiady,lunche,kolacje i desery. Znajdziemy też tutaj przepisy na różnorodne przystawki i szybkie deserki na przyjęcie.
Książka składa się z następujących części:
- Wprowadzenie.
- Pobudka. Proste domowe śniadania, od musli z jogurtem i owocami jagodowymi, po bardziej wyszukane.lecz też łatwe w wykonaniu,talerz z plastrami mozzarelli,pomidorów i prosciutto z liśćmi sałaty z dodatkiem świeżego pieczywa, bądź tostów. Znajdziemy tu także owsiane placuszki, najlepszy kremowy jogurt,świeżo upieczony chleb lub bułeczki i wiele,wiele innych.
- Regeneracja w południe.Znajdziemy tutaj przepisy na włoską zupę pomidorową, zupę z groszku, kremową zupę pomidorową ( już ją wypróbowałam i umieściłam przepis na blogu, polecam bo jest pyszna!!), kanapkę z awokado, krewetkami i koprem włoskim, różnorodne sałatki, a nawet na burgera z tuńczyka.
- Popołudniowe smakołyki. We wstępie do tego rozdziału autor ubolewa nad zanikaniem tradycji przygotowywania ciast i kremów w domowym zaciszu, szczególnie z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Przekonuje,że pieczenie ciast wcale nie jest trudne i nie wymaga wielu składników.Poza tym, surowe ciasta można przechowywać w zamrażalniku lub w lodów i w razie potrzeby rozwałkować i upiec, zapewnia,że na pewno będą smakowały lepiej niż kupione ciasteczka z pudełka. Twierdzi,że sięgnięcie od czasu do czasu do sprawdzonych przepisów i przygotowanie domowych wypieków, to najkrótsza droga do sprawienia najbliższym przyjemności. Znajdziemy tutaj ,między innymi, przepisy na: najprostsze ciasto kokosowe, ciasto cytrynowe, babeczki z twarożkiem (na zdjęciu po prawej),jabłecznik.
- Rodzinny posiłek. We wstępie autor podkreśla korzyści płynące z rodzinnych posiłków i poleca takie praktyki.Podaje tu przepisy na zapiekanki,risotta i różnego rodzaju makarony. Znajdziemy tutaj także przepisy na skrzydełka z kurczaka, wołowinę w sezamie, ryby, pizzę itp.
- Szybki obiad.Dla każdego z nas,kto musi przygotowywać posiłki codziennie, obiady w dni powszednie mogą kojarzyć się z niekończącą się harówką. W tym rozdziale autor przedstawia propozycje obiadów, które można zrobić w 30 minut. Zajdziemy tutaj przepisy na pieczonego kurczaka z cytryną, smażone krewetki na ostro, stek z sosem grzybowym, curry z dyni, grillowanego łososia z mleczkiem kokosowym,rybę pieczoną w całości i wiele,wiele innych.
- Ograniczony budżet. Każdemu z nas zdarzyło się, że domowy budżet wymagał zaciśnięcia pasa. Na szczęście tańsze jedzenie nie oznacza jedzenia gorszej jakości. Podane w tym rozdziale przepisy wcale nie są dedykowane tylko oszczędzającym, moim zdaniem, są także dla każdego. Mamy tutaj zupę marchewkową, łopatkę jagnięcą pieczoną powoli z białą fasolą, duszoną wieprzowinę, żeberka z miodem w pięciu smakach i wiele innych
- Zamroź mnie. W tej części autor przedstawia dania, które można zamrozić i ,które po odgrzaniu, wciąż smakują doskonale. Warto zawsze robić większe porcje,zamrozić i w dniu braku jakiejkolwiek chęci do gotowania podać pyszny, gotowy obiad.Autor poleca: zupę z owoców morza, zupę z czerwonej soczewicy,canelloni z dynią, ossobuco, czy curry z wołowiną.
- Dla przyjaciół. W tym rozdziale znajdziemy przepisy na przyjęcia takie jak: szaszłyki z glazurowanej wieprzowiny z gęstym sosem z mango,krem z kukurydzy,glazurowana kaczka,polędwiczki cielęce pomidorami i majerankiem, pieczony udziec jagnięcy i wiele innych.
- Słodkie marzenia. Autor przedstawia nam tutaj mnóstwo prostych deserów, takich jak: gruszki gotowane w słodkim syropie z ciepłym sosem kawowym,beza z truskawkami, odwrócona tarta z morelami,tiramisu z lodami,ciasto czekoladowa z malinami,pudding z ananasem i ciasto z jagodami.
gin says
Czytałam już o tej książce, i muszę przyznać, że ciekawi mnie coraz bardziej. Kiedyś sobie pewnie kupię 🙂
Dzi says
Polecam, zdecydowanie bardziej przystępna niż inne zagraniczne.