Kontynuując moją cukiniową serię, przedstawiam dzisiaj przepis na łatwy i i pyszny dodatek do dania głównego, chociaż może też być daniem głównym dla zatwardziałych wegetarian. Cukinia z ulubionym sosem pomidorowym zapiekana z mozzarellą i parmezanem, z dużą ilością bazylii. Polecam!
Scroll down for English
Cukinia zapiekana z mozzarellą i parmezanem
(4 porcje)
Składniki:
- 2-3 średnie cukinie, z obciętymi końcami i pokrojone na 1 cm plastry
- sól i mielony pieprz
- 1 szklanka mąki uniwersalnej
- olej do smażenia
- 2/3 szklanki ulubionego sosu pomidorowego, lub np. z tego przepisu
- 130 g mozzarelli pokrojonej w plastry
- 1 niepełna szklanka startego parmezanu
- duża garść porwanych liści bazylii
Przygotowanie:
- Posól i popieprz plastry cukinii z obu stron.Następnie przełóż je do miski z mąką i dokładnie je w niej obtocz.
- W dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju na dużym ogniu.
- Wyłóż plastry cukinii, tak by leżały w jednej warstwie. Zmniejsz ogień do średniego i smaż je do zarumienienia z każdej strony.
- Włóż usmażone plastry do naczynia żaroodpornego, tak by leżały w jednej warstwie. Na każdy kawałek wyłóż po łyżeczce sosu pomidorowego, mozzarellę, bazylię i posyp parmezanem.
- Piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez 25-30 minut, aż do zrumienienia się sera. Następnie posyp bazylią i podawaj.
English version
Zucchini Parmesan (4 servings)
Ingredients:
- 2-3 medium zucchini, ends trimmed,cut into 1 cm slices
- salt and ground pepper
- 1 cup all-purpose flour
- oil for frying
- 2/3 cup of your favorite tomato sauce, or from here
- 130 g mozzarella, cut into slices
- 1 cup grated Parmesan cheese
- large handful basil leaves, roughly torn
Preparation:
- Sprinkle slices of zucchini with a small pinch of salt and pepper on each side. Then in a large bowl, lightly dredge the zucchini slices in the flour.
- Heat oil in a large skillet over high heat.
- Add the zucchini slices in the single layer, turn the heat to medium-high and cook on each side until golden brown.
- Arrange fried slices in a baking dish in a single layer.Top each slice with a small spoonful of tomato sauce, a few smal pieces of mozzarella, basil and sprinkle with parmesan cheese.
- Bake in a preheated oven to 180 ° C for 25-30 minutes until cheese is golden brown. Then garnish with additional basil and serve.
andźka says
Pyszna cukinia, pyszna mozarella! Uwielbiam cukinię pod każą postacią 🙂 Z 4 porcji pożarłabym 2 od razu!
Pozdrawiam!
Dzi says
🙂
Monika says
Sos pomidorowy jakiś konkretnie ??
Dzi says
Proponuję np. ten https://karmelowy.pl/latwy-sos-marinara-easy-marinara-sauce/ ewentualnie jakiś ulubiony gotowy (proszę tylko zwrócić uwagę na skład).