Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Cukinia z sosem pomidorowym zapiekana pod mozzarellą i parmezanem

Cukinia z sosem pomidorowym zapiekana pod mozzarellą i parmezanem

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Cukinia z sosem pomidorowym zapiekana pod mozzarellą i parmezanem"

  • Facebook
  • Twitter

Kontynuując moją cukiniową serię, przedstawiam dzisiaj przepis na łatwy i i pyszny dodatek do dania głównego, chociaż może też być daniem głównym dla zatwardziałych wegetarian. Cukinia z ulubionym sosem pomidorowym zapiekana z mozzarellą i parmezanem, z dużą ilością bazylii. Polecam!

Scroll down for English

Cukinia zapiekana z mozzarellą i parmezanem

(4 porcje)

Składniki:

  • 2-3 średnie cukinie, z obciętymi końcami i pokrojone na 1 cm plastry
  • sól i mielony pieprz
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • olej do smażenia
  • 2/3 szklanki ulubionego sosu pomidorowego, lub np. z tego przepisu
  • 130 g mozzarelli pokrojonej w plastry
  • 1 niepełna szklanka startego parmezanu
  • duża garść porwanych liści bazylii

Przygotowanie:

  1. Posól i popieprz plastry cukinii z obu stron.Następnie przełóż je do miski z mąką i dokładnie je w niej obtocz.
  2. W dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju na dużym ogniu.
  3. Wyłóż plastry cukinii, tak by leżały w jednej warstwie. Zmniejsz ogień do średniego i smaż je do zarumienienia z każdej strony.
  4. Włóż usmażone plastry do naczynia żaroodpornego, tak by leżały w jednej warstwie. Na każdy kawałek wyłóż po łyżeczce sosu pomidorowego, mozzarellę, bazylię i posyp parmezanem.
  5. Piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez 25-30 minut, aż do zrumienienia się sera. Następnie posyp bazylią i podawaj.
Smacznego!

English version

Zucchini Parmesan (4 servings)

Ingredients:

  • 2-3 medium zucchini, ends trimmed,cut into 1 cm slices
  • salt and ground pepper
  • 1 cup all-purpose flour
  • oil for frying
  • 2/3 cup of your favorite tomato sauce, or from here
  • 130 g mozzarella, cut into slices
  • 1 cup grated Parmesan cheese
  • large handful basil leaves, roughly torn

Preparation:

  1. Sprinkle slices of zucchini with a small pinch of salt and pepper on each side. Then in a large bowl, lightly dredge the zucchini slices in the flour.
  2. Heat oil in a large skillet over high heat.
  3. Add the zucchini slices in the single layer, turn the heat to medium-high and cook on each side until golden brown.
  4. Arrange fried slices in a baking dish in a single layer.Top each slice with a small spoonful of tomato sauce, a few smal pieces of mozzarella, basil and sprinkle with parmesan cheese.
  5. Bake in a preheated oven to 180 ° C  for 25-30 minutes until cheese is golden brown. Then garnish with additional basil and serve.
Enjoy!

Share the post "Cukinia z sosem pomidorowym zapiekana pod mozzarellą i parmezanem"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cukinia, dodatek do dania głównego, mozzarella, obiad, parmezan, ser, zioła

« Marynowane w jogurcie pałki kurczaka smażone w pikantnym cieście piwnym
Azjatyckie ziemniaki w glazurze z masła sojowego Billa Grangera »

Comments

  1. andźka says

    19 lipca 2013 at 12:01

    Pyszna cukinia, pyszna mozarella! Uwielbiam cukinię pod każą postacią 🙂 Z 4 porcji pożarłabym 2 od razu!
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 lipca 2013 at 12:02

      🙂

      Odpowiedz
  2. Monika says

    18 sierpnia 2015 at 08:49

    Sos pomidorowy jakiś konkretnie ??

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 sierpnia 2015 at 09:25

      Proponuję np. ten https://karmelowy.pl/latwy-sos-marinara-easy-marinara-sauce/ ewentualnie jakiś ulubiony gotowy (proszę tylko zwrócić uwagę na skład).

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Botwinka-z-boczniakami-Young-beet-soup-with-oyster-mushrooms

Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms

kurczak_z_dynia

Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym i chilli / Butternut squash, chilli & coconut soup

Kremowa polenta z mascarpone i parmezanem / Creamy mascarpone polenta with parmesan

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress